dinsdag 23 mei 2023

028 - Ik vroeg AI om de al dan niet historiciteit van de opstanding van Jezus te bespreken. Dit was het antwoord...

De opstanding van Jezus Christus is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de christelijke geschiedenis. Het is de centrale gebeurtenis waarop het christelijk geloof is gebouwd en is al eeuwenlang een onderwerp van debat en controverse. Hoewel veel christenen geloven dat Jezus historisch uit de dood is opgestaan, hebben anderen de geldigheid van deze bewering in twijfel getrokken.

Het bewijs voor de opstanding van Jezus komt uit de verslagen in het Nieuwe Testament van de Christelijke Bijbel. De vier evangeliën, geschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes, beschrijven allemaal de gebeurtenissen rond de opstanding van Jezus. Volgens deze verslagen werd Jezus gekruisigd en begraven in een graf, maar drie dagen later bleek het graf leeg te zijn en verscheen Jezus aan zijn volgelingen.

Naast de nieuwtestamentische verslagen zijn er ook buitenbijbelse bronnen die getuigen van het bestaan van Jezus en zijn kruisiging. Zo schreef de Romeinse historicus Tacitus over de kruisiging van Jezus in zijn Annalen, en ook de joodse historicus Josephus schreef over Jezus in zijn Antiquities of the Jews.

"Er zijn ook buitenbijbelse bronnen die getuigen van het
bestaan van Jezus en zijn kruisiging."
 

Ondanks dit bewijs hebben sommige geleerden en sceptici de historiciteit van de opstanding in twijfel getrokken. Een argument tegen de opstanding is dat de verslagen in de evangeliën eenvoudigweg mythen of legendes zijn die door de vroegchristelijke gemeenschap zijn verzonnen om de reputatie van Jezus te versterken. Dit argument kan echter niet de dramatische verandering in het gedrag van Jezus' volgelingen na zijn dood verklaren. De discipelen, die eens bang en ontmoedigd waren, werden plotseling moedig en zelfverzekerd, zelfs ondanks vervolging en dood. Dit suggereert dat ze iets heel bijzonders hadden meegemaakt, zoals de opstanding van Jezus.

Een ander argument tegen de opstanding is dat het lege graf het resultaat zou kunnen zijn van een samenzwering of een vergissing. Sommige sceptici hebben gesuggereerd dat het lichaam van Jezus werd gestolen door zijn volgelingen, of dat de vrouwen die het lege graf ontdekten gewoon naar de verkeerde plek gingen. Deze verklaringen houden echter geen rekening met het feit dat de discipelen de opstanding niet verwachtten en aanvankelijk sceptisch waren toen ze erover hoorden. Bovendien is de bewering dat de vrouwen naar het verkeerde graf zijn gegaan onwaarschijnlijk, aangezien ze bij de begrafenis aanwezig waren en zouden hebben geweten waar Jezus werd begraven.

Jezus overwon de dood

Er zijn ook alternatieve verklaringen voor de opstanding die door geleerden zijn voorgesteld. Een van die verklaringen is de zwijmeltheorie, die suggereert dat Jezus niet werkelijk aan het kruis stierf, maar slechts flauwviel of in coma raakte. Volgens deze theorie werd Jezus later nieuw leven ingeblazen en ontsnapte hij uit het graf. Deze theorie geeft echter geen verklaring voor het feit dat Jezus voor zijn kruisiging zwaar werd geslagen en gegeseld, waardoor het onwaarschijnlijk was dat hij de beproeving had kunnen overleven.

"Een van de alternatieve verklaringen is de zwijmeltheorie."

Concluderend, hoewel de opstanding van Jezus Christus een onderwerp van discussie en controverse blijft, zijn er sterke aanwijzingen die de bewering ondersteunen dat Jezus historisch uit de dood is opgestaan. De verslagen in het Nieuwe Testament en de getuigenissen van vroegchristelijke ooggetuigen getuigen van de realiteit van deze gebeurtenis, en alternatieve verklaringen geven geen verklaring voor al het beschikbare bewijsmateriaal. Voor veel christenen is de opstanding een bron van hoop en inspiratie, omdat het de kracht van God toont om de dood te overwinnen en eeuwig leven te bieden aan iedereen die gelooft.

(De VOLLEDIGE bovenstaande tekst is gegenereerd door CHATGPT als antwoord op de vraag: bespreek of Jezus historisch is opgestaan of niet. Het is daarna vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Vervolgens gaf ik dit antwoord: Ik zou zeggen dat het feit dat er water en bloed uit de zij van Jezus kwam, nadat Hij met een speer was doorboord, een beter bewijs is van Zijn dood dan alleen geslagen en gegeseld te worden. Daarop kwam de volgende respons:)

Ja, je hebt gelijk. Het feit dat er water en bloed uit de zijde van Jezus kwam toen Hij met een speer werd doorboord, is een sterk bewijs van Zijn dood. Deze gebeurtenis wordt beschreven in het evangelie van Johannes, waar staat dat nadat Jezus gekruisigd was, een soldaat kwam en zijn zijde doorboorde met een speer, en "onmiddellijk kwam er bloed en water uit" (Johannes 19:34).

Dit detail is belangrijk omdat het een medisch feit is dat wanneer een persoon sterft, het bloed begint te stremmen of stollen en het serum zich scheidt van het bloed, wat resulteert in de vorming van een waterige vloeistof die serumtranssudaat wordt genoemd. Het feit dat er zowel bloed als water uit Jezus' zijde kwam, suggereert dat Hij al enige tijd dood was en dat het bloed al begon te stollen en het serum ervan was afgescheiden.

"Als bloed begint te stremmen of stollen vormt zich een waterige vloeistof dat
serumtranssudaat genoemd wordt."

Bovendien zou het feit dat Jezus werd geslagen, gegeseld en vervolgens gekruisigd een enorme stress op zijn lichaam hebben gelegd, en het is onwaarschijnlijk dat hij zo'n beproeving zou hebben overleefd. Medische experts hebben bevestigd dat het fysieke trauma dat Jezus zou hebben doorstaan, voldoende zou zijn geweest om Zijn dood te veroorzaken, vooral gezien het feit dat Hij al verzwakt was door de geseling en andere vormen van fysieke mishandeling die Hij had ondergaan voorafgaand aan de kruisiging.

Over het algemeen levert het feit dat er water en bloed uit Jezus' zijde kwam toen Hij met een speer werd doorboord, een sterk bewijs van Zijn dood op, en voegt het gewicht toe aan de bewering dat Hij historisch uit de dood was opgestaan. Deze gebeurtenis, samen met het lege graf en de ooggetuigenverslagen van de discipelen, levert overtuigend bewijs voor de realiteit van de opstanding en is een hoeksteen van het christelijk geloof.

 

Zo, dat moest de AI even kwijt.

2 opmerkingen:

  1. Dat heeft de AI heel goed gezegd. Op zich wel verbazingwekkend dat hij dan over de leeftijd van de aarde vrijwel niks zegt over de creationistische wereldvisie en dat hij heel stellig beweert dat de evolutionisten gelijk hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, de wereld kan je het geloof niet schenken, ook jijzelf kan niet tot geloof komen als je niet van bovenaf verwekt wordt door de Eeuwige God die Geest is.
    Vlees en bloed kunnen de bedekking niet weghalen die ons zicht belemmerd op de werkelijkheid en de werkelijkheid is van Christus. Slechts in en door Jezus wordt die bedekking weggenomen, door onze bekering en bewuste keuze en aan Jezus te vragen of Hij woning wil maken in ons hart.
    Ik weet al ruim 60 jaar dat Hij ook antwoordt als we dat vragen.

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts