donderdag 18 mei 2023

026 - Het huis dat God voor David bouwt

Profetieën nemen vaak lokale, plaatselijke gebeurtenissen als voorbeeld voor geestelijke waarheden, toekomstige zaken of juist ook Messiaanse dingen. Als zodanig zijn het vergelijkingen of parabels, maar niet op de manier zoals wij graag zouden willen. Namelijk dat er een verhaal verteld wordt en daarna de uitleg volgt. Het lokale en geestelijke of toekomstige staat vaak in één en dezelfde profetie door elkaar, alsof het één verhaal is. Dit wordt ook wel aangeduid als ‘profetisch perspectief’. Daarmee wordt bedoeld dat de profeet als het ware twee bergtoppen beschrijft alsof het er één is, terwijl het dal in tijd tussen die twee niet zichtbaar is. Dat is voor ons even wennen, want onze breinen zijn heel erg getraind in: schrijf-exact-wat-je-bedoelt-zonder-dubbele-bodems. Maar als je het eenmaal doorhebt, dan is het goed te herkennen.

De profetie die David krijgt als hij voor God een tempel wil bouwen, is een mooi voorbeeld daarvan. Het is te vinden in 2 Samuël 7. Te lang om hier helemaal te citeren, maar haal het er desnoods even bij.
David zit in zijn huis, terwijl de ark van God in een tent staat. David vraagt dan aan de profeet Nathan of hij voor God een huis mag bouwen. Het antwoord van God is dan van de orde: ha ha grapjas, denk jij dat jij voor Mij een huis van hout kan bouwen? Heb ik ooit tegen Israël gezegd dat ze dat moesten doen? Ik weet iets veel beters: IK ga voor JOU een huis bouwen!

2 Samuël 7:11b Ook maakt de HEERE u bekend dat de HEERE voor ú een huis zal maken.
12 Wanneer uw dagen voorbij zijn en u met uw vaderen ontslapen bent, zal Ik uw nakomeling na u, die uit uw lichaam voortkomt, doen opstaan en Ik zal zijn koningschap bevestigen.
13 Die zal voor Mijn Naam een huis bouwen, en Ik zal de troon van zijn koningschap voor eeuwig bevestigen.

Een tempel gemaakt van levende stenen

Nu zou je dit zo kunnen lezen, dat Salomo als nazaat van David een tempel zal maken en dat DAT het huis is dat God voor David bouwt. Zo begrijpen orthodoxe Joden het in ieder geval. Toch kan dat hier niet bedoeld zijn, want er staat dat nadat David ontslapen is er nog een nazaat van hem zal komen die het eeuwige Koningschap krijgt. Het natuurlijke koningschap van Juda is vanaf Zerubbabel uitgestorven. Salomo is daarom hoogstens een beeld en een voorbeeld van die latere Nazaat.
David begrijpt dat ook zo op die manier, want hij zegt:

2 Samuël 7:19 En dit was in Uw ogen nog gering, Heere HEERE, en U hebt ook nog over het huis van Uw dienaar gesproken tot in verre tijden; en dit overeenkomstig de wet van de mensen, Heere HEERE!

David begrijpt dat God niet spreekt over het heden en zijn al bestaande nazaat Salomo. God spreekt over een verre toekomst en een Nazaat die uit hem zal voortkomen naar de wetmatigheid van de menselijke afstamming’. God spreekt over de Messias, waarvan wij inmiddels weten dat het Jezus is.
En door deze Messias... zal God dus voor David een huis bouwen!

Dit betreft voor alle duidelijkheid NIET het volk Israël, want, dat is het huis van Jakob. We spreken met ‘het huis van David’ over een koningshuis. Als het gaat om natuurlijke afstammelingen van David, dan moeten we concluderen dat we het zicht daarop TOTAAL kwijt geraakt zijn. Niemand weet meer met zekerheid wie een natuurlijke afstammeling van David is of niet. Zodanig zelfs dat orthodoxe Joden zo ongeveer zeggen: ach, God weet wel wie van David afstamt, dus als de echte messias opstaat, zal die wel van David afstammen.

Nee, het huis dat God voor David bouwt, is een tempel, zoals Salomo ook een tempel bouwde. David noemt die betreffende Nazaat van hem, door de Geest van God zelfs een Hoeksteen (Psalm 118:22). Is dat een hoeksteen gebakken van klei? Natuurlijk niet. Het is een levende hoeksteen. Daarom wordt de tempel die Messias Hoeksteen gaat bouwen voor David óók gebouwd van levende stenen (1 Petrus 2:4-5). Of zoals Hebreeën 3:6 zegt: Zijn huis zijn wij.

Daarom is ‘het huis van David’ uiteindelijk dus het huis van de Zoon van David, dat is de tempel gemaakt van levende stenen... dat zijn wij. Wij zijn koningskinderen.

 

Zo, dat moest ik even kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts