donderdag 18 mei 2023

025 - Genesis 3 beschrijft OOK de val van de duivel

In Genesis 3 vinden we de geschiedenis van Adam en Eva in de Hof van Eden, die Gods gebod overtreden en daardoor hun eigen leven en dat van de hele mensheid in het soort van ellende storten dat wij nog dagelijks meemaken. Dit wordt ‘de zondeval’ genoemd.

Wat veel mensen niet doorhebben is dat niet alleen de val van de mens, maar ook de val van de duivel erin beschreven wordt. Openbaring 20:2 helpt ons om dat te begrijpen, want daar staat:

Openbaring 20:2 En hij greep de draak, de oude slang, dat is de duivel en de satan...

De oude slang, dat is de slang van Genesis 3. En net zoals de duivel niet echt een draak is, maar de draak een beeld is van de duivel, zo denk ik dat we ook mogen begrijpen dat de duivel geen slang is, maar de slang een beeld is van de duivel. Of om het anders te zeggen: het was de duivel die - waarschijnlijk gewoon als een engel - in de Hof van Eden was en hij wordt een slang genoemd zoals hij in Openbaring een draak genoemd wordt.

En dan wordt er van de oude slang of duivel gezegd dat hij “de listigste was onder alle dieren van het veld”. Met andere woorden: de duivel was de hoogste en slimste leider van al de engelen.
De geschiedenis eindigt voor hem echter met een vervloeking, waar er gezegd wordt dat hij “op zijn buik zal gaan en stof zult eten” zoals slangen nu eenmaal plegen te doen. De duivel begon als slimste, hoogste en hij eindigde als laagste in het stof. Met andere woorden: hij is van grote hoogte gevallen, naar grote diepte. Vaak veronderstellen wij dat de duivel al ergens vóór de schepping van de mens tot zonde gevallen was. Maar ik denk dat Genesis 3 dus ook de val van de duivel beschrijft.

En dat betekent dat het gesprek dat hij met Eva had, ook het moment is waarop HIJ tot zonde kwam. Het verleiden van Eva, was de zondeval van de duivel. Daarom noemt Jezus hem “mensenmoordenaar van het begin af” (Johannes 8:44).

Nu kan je je afvragen WAAROM deed hij dat? Wat voor belang had hij daarbij? Wat dacht hij daarmee te bereiken?

Ik denk dat de sleutel daarvan te vinden is in Hebreeën 1:14, waar van engelen gezegd wordt:

Hebreeën 1:4 Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven?

Het doel van engelen is om mensen te dienen en wel heel speciaal de kinderen van God. Verder zegt Job 38:7 dat toen de aarde gemaakt werd, de engelen erbij stonden te juichen en jubelen.

Dus ik stel me dat dan zo voor dat de leider van alle engelen mister morgenster Lucifer in eerste instantie zwaar onder de indruk was van de prachtige schepping die God aan het maken was en daarbij stond te jubelen. Dit alles zou nu OOK onder zijn verantwoordelijkheid vallen toch? Want hij was over allen aangesteld tot nu toe. Maar toen kwam hij erachter dat die schepping en die mensen niet HEM zouden dienen, maar dat hij en al de engelen deze zwakke mensen zouden moeten gaan dienen. Dat was andere koek!

 Als leider van alle engelen die mensen moest dienen, had hij kennelijk ook vrije toegang tot de Hof. Hij kwam erachter dat God een gebod gegeven had en de mens sterven zou als zij dit zouden overtreden. Toen moet er een boosaardig plan in zijn hart op gekomen zijn: als ik kan maken dat de mens gehoorzaam is aan MIJ en ongehoorzaam is aan God, dan worden zij ALSNOG mijn dienaars. Ik kan van hen slaven van de zonde maken en omdat zij dan sterven heb ik hen in een wurggreep waar zij niet uit kunnen komen. Zo kan ik toch over alles heersen en zet ik God buitenspel. Op die manier ben ik weldegelijk de god en vorst van deze wereld (zie Johannes 12:31).
Zo is hij de bedenker van het kwaad en de opstand tegen God geworden. Hij heeft het niet alleen bedacht, maar ook uitgevoerd. Hij heeft de mens verleid en misleid. Door te zondigen dienen wij hem.

Maar er was één ding waar hij geen rekening mee gehouden had! Dat er namelijk eens een nieuwe Morgenster zou komen die WEL bereid zou zijn om de mens te dienen in plaats van om gediend te worden (Markus 10:45). Deze Nazaat van de vrouw zou hem de kop zou vermorzelen, zou een einde maken aan zijn heerschappij en zou een nieuwe schepping in ons tot stand gaan brengen, zodat wij op een dag tot ons oorspronkelijke doel van God zullen komen. Zodat wij op een dag wakker zullen worden op een nieuwe aarde met een nieuwe hemel zonder zonde, dood en van hemelhoog gevallen slangen en draken die ons verleiden, misleiden en ons verderf op het oog hebben om zelf te kunnen heersen. 

 

Zo, dat moest ik even kwijt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts