donderdag 18 mei 2023

027 - Wat heeft Petrus met de sleutels van het Koninkrijk gedaan?

In Mattheüs 16 zegt Jezus dat Hij Petrus de sleutels van het Koninkrijk van de hemel zal geven.

Mattheüs 16:18 En Ik zeg u ook dat u Petrus bent, en op deze petra (rots) zal Ik Mijn gemeente bouwen, en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen.
19 En Ik zal u de sleutels van het Koninkrijk der hemelen geven; en wat u bindt op de aarde, zal in de hemelen gebonden zijn; en wat u ontbindt op de aarde, zal in de hemelen ontbonden zijn.

Nou moet ik bekennen dat ik dit altijd een lastige tekst gevonden heb. Hoezo krijgt Petrus de macht om te binden en ontbinden? En wat betekent dat? Dat wij mensen kunnen vergeven, of ook niet? En dat dat dan in de hemel ook zo is? Is dit alleen maar waar voor Petrus, of geldt dit in Petrus voor ons allemaal op een bepaalde manier? En hoezo werd de kerk op Petrus gebouwd? Het lijkt er meer op dat de kerk door Paulus gebouwd werd. De naam van Petrus komt 56 keer voor in het boek Handelingen, die van Saulus 24 keer en Paulus 127 keer. Dat is samen drie keer zoveel. Petrus komt voor in de hoofdstukken 1 tot 15 en dan neemt Paulus het over vanaf de hoofdstukken 7 tot 28. Petrus heeft twee brieven geschreven, Paulus veertien.
Zonder Paulus bestond het Nieuwe Testament niet. Het lijkt er meer op dat de kerk door Paulus gebouwd is.
Dus wat betekent het dan dat Petrus de sleutels van het Koninkrijk kreeg en wat heeft hij ermee gedaan?

Zoals zo vaak is het antwoord te vinden in het Eerste Testament. In Jesaja 22 is een profetie te vinden over Eljakim, waarin in vers 22 inhoudelijk hetzelfde gezegd wordt, alleen in andere woorden. Maar we halen de hele profetie er even bij:

Jesaja 22:20 Op die dag zal het gebeuren
dat Ik Mijn dienaar Eljakim, de zoon van Hilkia, zal roepen.
21 Ik zal hem bekleden met uw gewaad,
hem uw gordel ombinden,
en uw heerschappij zal Ik in zijn hand leggen.
Hij zal als een vader zijn voor de inwoners van Jeruzalem
en voor het huis van Juda.
22 En Ik zal de sleutel van het huis van David op zijn schouder leggen.
Als hij opendoet, zal niemand sluiten.
Als hij sluit, zal niemand opendoen.
23 Ik zal hem als een pin vastslaan in een stevige plaats,
zodat hij een erezetel zal zijn voor het huis van zijn vader.
24 Dan zal men heel het gewicht van het huis van zijn vader aan hem hangen, de spruiten en de loten, al het kleine vaatwerk, van het vaatwerk van de schalen tot het vaatwerk van de kruiken toe.
25 Op die dag, spreekt de HEERE van de legermachten, zal die pin, vastgeslagen in een stevige plaats, weggenomen worden. Hij zal er afgehakt worden en vallen, en de last die eraan hangt, zal afgesneden worden, want de HEERE heeft gesproken.

In Jesaja 36 en 37 wordt Eljakim inderdaad hoofd van de hofhouding genoemd. Maar verder horen we niet meer over hem. Het zijn allemaal veel te grote woorden die over Eljakim uitgesproken zijn. Maar doordat Jezus dezelfde strekking over Petrus uitspreekt, mogen we dit als een profetie zien over Petrus. Het leven van Eljakim wordt gebruikt als een voorbeeld om over iets groters en in de toekomst te vertellen. En wat zien we dan?

  • De sleutel van het huis van David... Voor Eljakim was dat vrij letterlijk. Voor Petrus is het huis van David, het huis/de tempel van de Zoon van David (zie vorige column).
  • Petrus zal - ondanks zijn verloochening - vastgeslagen worden op een stevige plaats, zodat hij een erezetel zal zijn voor zijn hemelse Vader. Dit zien we gebeuren in Johannes 21:15-17 waar Jezus hem drie keer vraagt of hij van Hem houdt en Petrus in ere hersteld wordt.
  • De HELE huishouding wordt aan hem gehangen. Voor Eljakim betekende dat uiteraard ook dat hij de afwas moest regelen en de zorg voor alle mensen had. Maar bij Petrus is het vaatwerk een beeld van mensen. Het hele volk dat God volgt, zal aan hem hangen.
  • Die pin zal weggenomen worden... hier staat de dood van Petrus benoemd, zoals Jezus hem ook vertelt in de volgende verzen in Johannes 21:18-19.
  • De last die eraan valt zal afgesneden worden... het huis van de Zoon van David zal afgesneden worden van het natuurlijke Juda. Hier wordt het schisma, de scheuring benoemd tussen de Kerk en Judaïsme.

Wat Petrus met de sleutels gedaan heeft, staat beschreven in Handelingen 10 en 11. Door de geschiedenis van de Romeinse hoofdman Cornelius heeft God Petrus gebruikt om de deuren van het huis van de Zoon van David - dat is het Koninkrijk van God - te OPENEN/ontsluiten/ontbinden voor de afgodenvolken. Daarna is Paulus door die door Petrus geopende deuren gegaan om gemeenten te stichten overal in het Romeinse Rijk.
En weet je nog (Hebreeën 3:6): Zijn huis... dat zijn wij. Daarom hangen wij allemaal aan de sleutelbos van Petrus.

 

Zo, dat moest ik even kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts