woensdag 27 december 2023

Interview in het ND

Roeland van Mourik (journalist bij ND) "Ik kende hem van de grappige apologetische sketches die hij vroeger voor de EO maakte. Nu sprak ik hem voor de Houvast-serie van het Nederlands Dagblad."

Zijn scheiding stempelde het leven van Peter Scheele. ‘Ik ben nu wel helemaal alleen hè’

#nederlandsdagblad #houvast #interview #geloof #leven #inspiratie


dinsdag 19 december 2023

045 - Over Racisme, Verdorven Culturen en Palestijnen.

De Nederlandse cultuur bestaat uit tulpen, kaas en molens. Als je dat de gemiddelde toerist vraagt tenminste. Maar dat is de buitenkant. Aan de binnenkant kennen we het ‘poldermodel’, dat is het eindeloos compromissen maken om tot een werkbare situatie te komen. Ik krijg nogal eens buitenlandse studenten en expats over de vloer en een ding dat bijzonder opvallend is van Nederlanders is hun openheid of recht-voor-hun-raapheid. Nederlanders schromen niet om recht in je gezicht te zeggen waar het op staat. Dat is even wennen, maar uiteindelijk wordt het enorm gewaardeerd. Want ZIJ komen vaak uit een cultuur waar allerlei subtiele beleefdheden gehanteerd worden in een omhaal van woorden, wat je maar laat raden naar de werkelijke bedoelingen van de ander. De Nederlandse directheid is enerzijds confronterend, maar anderzijds een verademing, want je weet onmiddellijk waar je aan toe bent. Dat is één van de redenen waarom Nederlanders goed zijn in internationale handel: je weet wat je aan ze hebt.

Tot zover niets geks. Maar laten we de intensiteit eens wat opschroeven. Ik kende een Arabische jongeman die met een Nederlandse vrouw getrouwd was, die zei: “het Arabisch is een taal waar eigenlijk alles een dubbele bodem heeft, je kan letterlijk dit zeggen, maar precies het tegenovergestelde bedoelen”.
Euh, wat? Dat is HEEL ERG moeilijk te begrijpen voor ons recht-voor-zijn-raap-Nederlanders. Ja, we weten wel wat sarcasme is. Bijvoorbeeld: het weer in Nederland is altijd fantastisch. Ok, dat is zodanig overdreven dat je weet dat het tegenovergestelde bedoeld moet zijn. Maar dat het Arabisch als taal zo’n soort inherente dubbele ondertoon heeft??? Tjoe, daar kunnen wij niet bij.
Ik kan dit nu redelijk ongestraft opschrijven, omdat deze Arabische jongen dat zelf zei. Als IK het echter zou beweren, dan komen we in onze voor racisme en discriminatie overgevoelig geworden en doorgeslagen samenleving al in gevaarlijker water.

What culture do you prefer?

Ik ben verschillende malen in Afrika geweest om aan elearning projecten te werken, met name in Uganda. In Afrika werkt alles hiërarchisch. Niemand doet iets totdat de baas er opdracht toe geeft. Wij waren op een afdeling radiologie van een ziekenhuis om te kijken hoe de geïnstalleerde echo-apparatuur daar functioneerde. Iedereen liep daar als een kip zonder kop rond. Dan maar eens op zoek naar het afdelingshoofd. Niemand wist waar die was, hij was al een paar dagen weg, niemand wist voor hoe lang hij weg zou blijven, niemand wist wat hij moest doen. En als afdelingshoofd was hij ook aan niemand van zijn ondergeschikten verantwoording schuldig, dus zij konden er verder ook niets over zeggen. Wij kwamen later tot de ontdekking dat dit afdelingshoofd precies bij ONS de cursus van een week volgde.

Toen er een voorstel gedaan werd WIE van de gegadigden naar Nederland zou mogen komen voor een stukje training hier, zeiden sommigen ondergeschikten dat dat de baas zou moeten zijn. Als de baas namelijk geen verstand van zaken heeft, wie dan wel? Hij moet per slot van rekening de beslissingen nemen. Dat een manager iemand in kan schakelen die veel meer verstand van zaken heeft op een bepaald deelgebied dan hij, was hen niet alleen vreemd, maar ook niet aan het verstand te brengen. Verschillen in cultuur doorbreek je niet zomaar.
Door deze hiërarchische structuur die in ALLES in de samenleving daar is ingeweven, hebben de mensen daar een erg fatalistische houding en weinig persoonlijke ambitie. In plaats van de koe bij de horens te pakken, als er dingen misgaan, zeggen ze: that was unfortunate.

Misschien vind je dat dat nog wel meevalt? Goed, dan zullen we nu de deuren intrappen.
De Inca’s waren een verdorven cultuur met hun mensenoffers. Maar niet alle Inca’s waren zo slecht natuurlijk.
De Nazi’s waren een verdorven cultuur met hun op industriële schaal ombrengen van Joden en minderheden. Dat betekent niet dat alle Duitsers slecht waren.
ISIS is een verdorven Islamitische cultuur. Dat betekent niet dat alle moslims zulk soort barbaren zijn.
De Kanaänieten waren een verdorven cultuur met hun afgoderij en kindoffers. Maar de Gibeonieten zijn uiteindelijk zelfs geïntegreerd in Israël1.

En zo hebben de Palestijnen een verdorven doodscultuur. Op de kleuterschool voeren kinderen al stukjes voor de ouders op, met geweertjes roepend dat ze Joden zullen neerschieten. Het hoogste doel van een Palestijn is om te sterven als martelaar al Joden dodend.
Yahya Sinwar, de Palestijn die de slachting van 7 Oktober organiseerde, had een levensreddende hersenoperatie ondergaan in Israël2, hij had zijn leven dus te danken aan Joden. En dit was zijn payback-time?
Een Palestijnse moeder had een zoontje wiens orgaantransplantatie betaald werd door een Joodse soldaat als teken van goede wil en vrede. Toch verklaarde ze dat ze zou willen dat hij later als martelaar zou sterven om Jeruzalem te bevrijden3 in plaats van in vrede samen te leven. ???
Driekwart van de Palestijnen steunt de aanslag van 7 Oktober4. Ze stonden te juichen en te spugen toen de Joodse lijken binnengereden werden5.
Of kijk anders in ieder geval deze video eens over de kind-martelaar-cultus van de Palestijnen6. Of deze7.

Hamas staat niet IN CONTRAST tot de gewone, vredelevende Palestijnse burger. HAMAS IS wat de Palestijnse cultuur VOORTBRENGT. HAMAS IS de Palestijnse cultuur. Als er met HAMAS afgerekend is, zal de Palestijnse cultuur iets anders vergelijkbaars voortbrengen. Ik zeg niet dat je alle Palestijnen om moet brengen want niet alle Palestijnen zijn slecht, maar deze Palestijnse doodscultuur moet weldegelijk omgebracht worden, want hij is in en in verdorven en maakt Gaza en de Westbank een broedplaats voor psychopathische martelaars, moordenaars, terroristen en verkrachters, waar onderwereld en bovenwereld zelfs letterlijk met elkaar verweven zijn in de infrastructuur8.
En WIJ financieren deze doodscultuur met alle ‘hulp’ die we die kant op sturen, wij maken haar leiders schatrijk9 en zadelen uiteindelijk Israël met het probleem op.

Zo, dat moest ik even kwijt.

En voor de rest: de wereld heeft Jezus nodig meer dan ooit, zonder Jezus is je Kerst mis en dat je na de jaarwisseling zowel je vingers als je geestelijke gezondheid nog zult hebben.


1  Jozua 9 en 2 Samuël 21.

2  https://themessenger.com/news/yahya-sinwar-israel-saved-life-hamas-leader-surgery-assassination

3  https://www.reddit.com/r/Israel/comments/184ofn0/see_how_deep_the_brainwashing_is_ingrained_im_not/

4  https://www.reuters.com/world/middle-east/poll-shows-palestinians-back-oct-7-attack-israel-support-hamas-rises-2023-12-14/

5  Zie bijvoorbeeld https://www.reddit.com/r/Israel/comments/18hopq8/dont_let_them_make_you_feel_bad_for_israel/

6  https://www.youtube.com/watch?v=f3-zENpAF-U

7  https://t.me/peaceoftruthnews/1209

8  Voor wie dat laatste niet begrijpt: het Hamas-terror-tunnel-netwerk dat onder de grond gebouwd is, is via scholen, moskeeën, ziekenhuizen en appartementen verbonden en verweven met het burgerlijke leven erboven. Doctors, leraren en zelfs UNRWA-personeel zijn tegelijk ook HAMAS-activist. Zie https://www.cfr.org/blog/which-side-unrwa

9  https://nationalpost.com/news/world/israel-middle-east/hamas-leaders-wealth

donderdag 14 december 2023

Interview: Hoe de Afghaanse moslim Nemat tot geloof in Jezus kwam in Nederland.

Dit is een interview en getuigenis met Nemat, één van de asielzoekers uit Afghanistan aan wie ik bijbelstudie gegeven heb. Het is verschenen in het blad Evangelie & Moslims. Het is een heel mooi verhaal dat laat zien hoe God werkt.
(Klik op een afbeelding om deze te vergroten.)





zaterdag 9 december 2023

Interview: Gewoon Papa

Dit is een artikel over (groot)vaderschap in het magazine 'Gewoon Papa'. 
Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het magazine is hier verkrijgbaar.






 

maandag 4 december 2023

044 - De zoete leugen van ‘een minister-president voor alle Nederlanders’.

Ik hoorde Timmermans van GL/PVDA nogal nadrukkelijk roepen dat HIJ een minister-president voor ALLE Nederlanders zou zijn. Maar ik denk er dan onmiddellijk achteraan: joh, met je beleid sluit je hele categorieën uit, dus hoe kan je dat nou zeggen?
Dit gebeurt met het idee om de mensen ervan te overtuigen dat JIJ de juiste persoon bent om het hele land te besturen. Maar het is een zoete leugen. Eerlijker is om te zeggen dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen. Want als je budget aan X uitgeeft, kan je het niet aan Y uitgeven. Als je gas wint in Groningen om een gesubsidieerd vertroetelparadijs van Nederland te kunnen maken, tref je de lokale huizenbezitters.
Als je stikstofbeleid uit wilt voeren, dan tref je de boeren hard in hun bestaan.
Als je het hele land met Kerst op slot gooit om het maar vast voor te zijn dat de ICs misschien overvol worden in Januari, dan laat je iedereen preventief lijden voor een paar enkelingen.
Als je vervolgens bakken met geld uitdeelt om de gevolgen van je maatregelen te verzachten, betaalt iedereen toch de prijs omdat de inflatie omhoog schiet.
Als je in 2014 helpt om de Russisch gezinde president Yanukovych te wippen, dan moet je niet gek opkijken als je in 2023 nog steeds in oorlog bent met Poetin en de gasprijs voor iedereen ineens oncontroleerbaar door het dak schiet.
Of zelfs als je Nederland vol zet met milieuvriendelijke windmolens, dan lijden vogels zoals de zeearend daaronder, die regelmatig het loodje leggen door de wieken.
Als je sociale woningen toewijst aan asielzoekers, kunnen Nederlanders die op de wachtlijst staan niet aan bod komen.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er is geen enkele politieke beslissing die je neemt, die niet op een bepaalde manier ook nadelig voor anderen uitpakt. Zo werkt het nu eenmaal. Daarom, in plaats van de suggestie te wekken dat je iedereen tevreden zult houden, kan je beter zeggen dat je voor sommigen onpopulaire maatregelen moet nemen, omdat de democratie nu eenmaal zo werkt.

En dan breekt mijn klomp! Hoor je Wilders zonder blikken of blozen zeggen dat hij een minister-president zal zijn voor ALLE Nederlanders, inclusief moslims. ROFL (Rolling on the floor laughing)! Alsof je een drugsverslaafde hoort zeggen dat hij wel directeur van Novadic kan worden. Of Greta Thunberg die de boerenbeweging wel voor wil zitten. Of dat je oliebaas Sultan Ahmed Al Jaber voorzitter ziet worden van de klimaattop. Oh wacht! Dat is ook zo! Of dat Iran wel voorzitter kan zijn van het mensenrechtenforum van de VN. Oh wacht! Dat is ook zo. Ach, waarom zou Wilders dan niet premier van alle Nederlanders kunnen zijn?

Wat Wilders bezielt om nu ineens ook premier van Nederlandse moslims te willen zijn, terwijl in zijn verkiezingsprogramma staat dat hij geen islamitische scholen, korans of moskeeën wil, weet ik niet. Hoopt hij zo de andere partijen te verleiden om met hem samen te werken in plaats van hem buiten te sluiten? Gaat de kiezer zich straks bedrogen voelen?

Let wel. Ik heb vijf jaar lang vrijwel wekelijks (met uitzondering van lockdowns) bijbelstudie gegeven aan Afghaanse en Iraanse asielzoekers. Sommigen van hen waren moslim toen ze hier kwamen en zijn christen geworden in Nederland. Prijs God daarvoor. Wij moeten ontheemden niet buitensluiten, maar hen opvangen. Maar op landelijk en Europees niveau kunnen wij domweg niet alle vluchtelingen van de hele wereld opvangen en daarmee tegelijkertijd een hoeveelheid antisemitisme importeren dat ons weer terugbrengt naar een tijd waarin de Holocaust kon plaatsvinden, nog afgezien van criminaliteit en potentieel terrorisme dat we importeren. Daarom vind ik dat elke asielzoeker op zijn minst per directe ingang officieel de staat Israël moet erkennen als hij een status wil krijgen in Nederland om zo antisemitisme te voorkomen.

Een eerlijker antwoord van Wilders aan onze moslim-Nederlanders zou volgens mij zijn: er is een tijd geweest dat wij met overheidssubsidies moskeeën gebouwd hebben om jullie welkom te heten, maar voor nu zegt Nederland even: het is genoeg, wij maken pas op de plaats.

Voor alle duidelijkheid: ik heb niet op Wilders gestemd en zal dat ook nooit doen. Maar wij leven in Nederland in een democratie, dus in plaats van te zeuren dat hij nu de grootste partij heeft en hoe slecht dat wel is, moet je accepteren wat de Nederlander wil. Als die Wilders wil, dan zal je ook Wilders krijgen ook. Het beste wat de andere partijen kunnen doen, is met hem samenwerken, zodat de scherpste kantjes eraf gaan, maar bepaalde zaken die de kiezer kennelijk wil, toch gehonoreerd worden.

Want als je dat NIET doet en bijvoorbeeld toch een kabinet met links gaat vormen met GL/PVDA - dat is TEGEN de massale beweging van de kiezer naar rechts in - dan loop je het risico dat bij een volgende verkiezing de teleurgestelde kiezer NOG massaler op PVV gaat stemmen. En dan zullen de gevolgen pas echt niet te overzien zijn.

donderdag 23 november 2023

043 - Achteraf gezien: waarom Wilders' PVV de grootste partij is geworden.

Nou jongens! PVV van Geert Wilders zomaar ineens de grootste partij. Het is achteraf natuurlijk lekker gemakkelijk om daar de redenen voor aan te geven, dus laat ik dat dan maar doen.

Allereerst hebben we in de Amerikaanse politiek een opschuiving gezien van links naar radicaal links. Links wordt daar steeds extremer, met allerlei bijbehorende bizarre excessen. Moet ik die benoemen? Nou kijk, na WOII waren we met elkaar hevig geschrokken van het antisemitisme en hebben we gezegd: dat nooit weer. Dat is langzaamaan breder getrokken naar: geen racisme in zijn algemeenheid. Daar werden vervolgens homo’s aangewezen als de belangrijkste groep die niet gediscrimineerd mochten worden. We kregen antidiscriminatie-wetgeving. Maar er zijn volgens de geleerden wel meer seksuele voorkeuren en geaardheden, dus gingen we naar lgbtqt/mz, gender-fluïditeit, en naar het afdwingen van een bepaald soort voornaamwoordengebruik. Elke zweem naar racisme moest verdwijnen, dus zwarte Piet moest er ook aan geloven en het ombouwen van kinderen moet ook allemaal maar mogelijk gemaakt worden.
In het bedrijfsleven moeten meer vrouwen op hoge, goedbetaalde posities komen (mannen mogen het vuile, simpele werk blijven doen), want ja: discriminatie. En dus wordt er gekozen op basis van geslacht, niet op basis van kunnen. In de Amerikaanse regering van Biden werd met trots aangekondigd dat er een transgender op een positie kwam. Er wordt niet op basis van prestaties en kunde geselecteerd, maar op basis van geslacht, seksuele voorkeur, of gender-identiteit.

Met de walgelijk, psychopatische aanslag van Hamas op Israëlische tieners, bejaarden, baby’s en overige burgers en de oorlog die daaruit voortkwam, zien we ineens Greta Thunberg boegbeeld-van-de-milieubeweging zich publiekelijk pro-Palestina/Hamas uitspreken. Wel heb je ooit?!! Wat hebben milieu en terrorisme nou met elkaar te maken? Maar kennelijk...

We zien Amerikaanse college-studenten met vlaggen “queers for Palestina”. Waaat? Hoe haal je het in je hoofd! Neem een vliegticket naar Gaza en ze gooien je daar desnoods van het laatste appartementengebouw dat nog overeind staat. Hoe kan je nou in de wereld demonstreren vóór het type mensen dat jou op de meest gruwelijke manier haat? Links is zo ongelooflijk extreem geworden, dat het blind geworden is voor zijn eigen absurditeiten.

Maar het belachelijke van dit alles is, dat dat wat er in Amerika gebeurt, ook zomaar op de agenda van ons in Europa terecht komt en dus ook in Nederland. Hoezo? Waarom moeten wij meewaaien met de wind die van over de oceaan waait. We kakelen allemaal de Amerikaanse media maar na (als die uit linkse hoek waait), zonder onze eigen kop erbij te houden.

En zo schuift ook onze politiek in zijn geheel naar links op. Het CDA - traditioneel een middenpartij - is zo’n beetje verdwenen. De VVD - traditioneel rechts - is naar het midden opgeschoven en heeft de rol van het CDA daarmee overgenomen.

De reguliere media poogt wel een schijn van neutraliteit op te houden, maar is voor het overgrote deel toch vooral links georiënteerd. Dus linkse wind: goed, rechtse wind: heel erg slecht. Sommige respectabele media-outlets weigeren pertinent Hamas te veroordelen of het gevaar te zien in de massale antisemitische demonstraties die er in het Westen zijn.
Toch is er een grote groep mensen die helemaal niet tot in al dat absurde mee wil gaan naar links. Ze willen gewoon in het midden blijven of naar rechts hangen. Maar als links steeds verder opschuift naar radicaal/absurd-links, dan wordt gematigd rechts al gauw afgeschilderd als extreem rechts. En dus krijg je polarisatie. En populisme. Want er is niet zo’n goed alternatief op rechts meer. Als er dan ineens iemand opduikt die vindt dat het anders moet, gaat een grote groep ‘zwevende kiezers’ daar ineens op stemmen. Zo hadden we Pim Fortuijn en Leefbaar Nederland die met de eer ging strijken. We kregen Trots op Nederland van Verdonk, Wilders met de PVV. Ineens komt FVD opzetten, nu dan BBB, die links ingehaald wordt door Omtzigt met NSC.
Maar de meesten vertrekken net zo snel als ze gekomen zijn, omdat ze als nieuwkomers hun eigen succes niet aankunnen. Wilders is inmiddels echter een langzitter onder al die anderen, hij kent het klappen van de zweep. Hij wordt extreem-rechts genoemd, maar hij is pro-Israël. Hij is dus zeker niet klassiek antisemitisch extreem rechts. Hij had zelfs al aangegeven wel wat water bij de wijn te willen doen. Met andere woorden: hij is óók een beetje naar links opgeschoven. En dat maakt hem kennelijk heel aantrekkelijk voor een groot publiek. Hij neemt feitelijk samen met Omtzigt en een klein beetje BBB de plek in op rechts die de VVD van voor Rutte altijd had. 

Dit verklaart ook het verlies van de Christenunie. Die is ooit begonnen naast de SGP als rechtse partij. Maar ze wordt inmiddels onder de linkse partijen geschaard. En de kiezer is doorgeslagen links gewoon een beetje beu op het moment, dus ook de CU betaalt de prijs daarvoor.

maandag 13 november 2023

042 - Voor wie het nog niet doorheeft: WOIII is al begonnen.

Het hele westen - dat wil zeggen Europa, Oost-Europa, de VS, Australië, Japan enzovoorts - steunen de Oekraïne in hun verzet tegen de Russische invasie en annexatie. Wij sturen allemaal wapens en munitie die kant op en trainen hun soldaten. Aan de andere kant steunen China, Noord-Korea en Iran Rusland.
Ofwel: de democratieën van deze wereld zijn in oorlog met de autocratieën. Deze oorlog wordt vooralsnog alleen maar op het grondgebied van de Oekraïne uitgevochten. Het is voorlopig nog een proxy-oorlog, de betrokken partijen laten het anderen voor zich uitvechten.

7 Oktober is echter een keerpunt. Hamas viel Israël aan, vermoordde 1400 mensen en kidnapte 240 mensen. Dit was de grootse moordpartij of pogrom op Joden sinds WOII. Dat wakkert de hoop bij hen aan dat dit vaker kan gebeuren.

Maar dat niet alleen. Het ging gepaard met een psychopathische, sadistische, demonische wreedheid, die die van de Nazi’s en ISIS overtrof. Niet qua aantal, maar wel qua sinistere luguberheid.
Ik heb eerder al een opsomming gegeven van de zaken die Hamas deed. Ik heb inmiddels NOG ergere dingen gezien, die ik eigenlijk niet eens durf op te schrijven, dus je bent gewaarschuwd. Maar het moet maar.

  • Ik heb de telefoonconversatie gehoord van een jongen die zijn ouders belt om te vertellen dat hij eigenhandig tien Joden vermoord heeft. Zijn vader en moeder zijn dolblij en feliciteren hem. Zijn moeder vraagt of hij nu terugkomt, maar hij zegt dat hij nog niet klaar is.
  • Ik heb het getuigenis gehoord van een medisch medewerker die hielp bij het opruimen van de lijken, dat zij een verkoolde baby gevonden hadden in een oven, waarvan het verwarmingselement aan het lichaam kleefde.
  • Ik heb een video gezien waarin een man levend gevild werd. Ja, je leest het goed, het staat zelfs nog op mijn harde schijf. Hij ligt op het onthoofde lichaam van een ander met een afgesneden ledemaat naast zijn hoofd. Hij krijgt klappen in zijn gezicht om hem bij de les te houden, terwijl met een mes de spieren en huid van zijn borst eraf gesneden wordt. Zijn kloppende hart is zelfs zichtbaar tussen zijn ribben door.

Ik kan niet eens geloven dat ik dit schrijf, zoals jij niet kan geloven dat je dit leest. We zijn in een andere realiteit belandt. Tot nog toe probeerde het kwaad altijd in het verborgene te opereren. De Nazi’s probeerden zelfs nog hun daden te verbergen. Nu leven we echter in een tijd waarin het allergruwelijkste kwaad zichzelf filmt en dat de wereld instuurt met de bedoeling om openlijk en door zoveel mogelijk mensen gezien te worden. Met de bedoeling om te traumatiseren. Met de bedoeling om intense haat aan te wakkeren en dat mensen overmand worden door de wreedheid.
Dat is een keerpunt.

Heel Israël is getraumatiseerd. Iedereen daar heeft PTSD op het moment. Israël zal niet meer hetzelfde zijn. Dat is een keerpunt.

Het tegenoffensief van de Oekraïne heeft, zoals het er nu voorstaat, gefaald. Rusland heeft er nu alle baat bij dat de aandacht van de Oekraïne afgeleid wordt, zodat het zijn veroveringen kan consolideren, zijn wonden kan likken en zich voor kan bereiden op een volgende fase. Dit gaat nog jaren duren. Dat is een keerpunt.
Maar Poetin heeft er ook baat bij dat het conflict met het Westen zich uitbreidt. Hamas strijders gebruiken onder andere Kalashnikovs en gebruiken drone-technieken uit de Oekraïne-oorlog. Rusland heeft Hamas dus ook geadviseerd, getraind en bewapend. Rusland kiest zelfs openlijk voor Hamas. Dat is een keerpunt. 

De snelheid waarmee het sentiment in de wereld omslaat van verbijstering naar puur antisemitisme en ontkenning is verbazingwekkend. Honderdduizenden demonstreren VÓÓR Palestijnen/Hamas in Londen, Berlijn, New York, Washington. WAAAT? Dat is een keerpunt.

Links is zo extreem geworden dat ze zelfs Hamas verdedigen. Drie demonische krachten - extreem links, extreem rechts en extreem islam - kunnen elkaar nu vinden in hun antisemitisme (zie Openbaring 16:13-14). Dat is een keerpunt.

Op een bepaald moment moet Poetin zich gaan realiseren: als ik Israël aanval - direct of indirect - zal de GEHELE moslimwereld (op een paar gematigde, verstandige mensen na misschien) mij als een held beschouwen. Hij zal dan in staat zijn om miljoenen fanatieke strijders te mobiliseren die maar al te graag de VS en het Westen een grote slag toe willen brengen en niet bang zijn voor de dood. Wat zal hij DAT graag willen!

Dus daarom zeg ik: WOIII is al begonnen, maar de meeste mensen hebben het nog niet door.

 

woensdag 1 november 2023

041 - Wat is de Bijbelse betekenis van de aanval van en oorlog met Hamas

Bij elke ramp en oorlog in de wereld vragen wij ons af of dit het einde is en wat Gods plan is. Dus laten we dat ook nu maar doen.

Laten we allereerst even duidelijk stellen dat God een plan heeft met het volk van Juda en het land Israël. Vlak voordat Jezus weggaat van deze aarde, vragen Zijn leerlingen hem: “Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Koninkrijk weer herstellen?”
Het antwoord van Jezus is niet: nee, dat gaat niet gebeuren. Ook niet: nee, dat moet je voortaan geestelijk zien. Ook niet: de Kerk vervangt Israël vanaf nu. Hij zegt: Het komt u niet toe de tijden of gelegenheden te weten die de Vader in Zijn eigen macht gesteld heeft.
Ofwel: nee, dat gaat niet NU gebeuren, maar het is niet nodig dat jullie weten wanneer dat WEL gaat gebeuren.
Er gaat dus nog een moment komen dat het koningschap van Israël/Juda, hersteld wordt. Fysiek is Juda al teruggekeerd naar het land Israël. De geestelijke terugkeer moet nog grotendeels gebeuren. Misschien dat de huidige omstandigheden daarbij zelfs zullen helpen.

God heeft het volk van Juda bijna twee millenia lang bewaard, terwijl het verspreid onder de volken leefde. Er is geen enkel volk op aarde dat zijn identiteit voor zo lang kan behouden. Dat is daarom alleen al een wonder van God.

Nu is het zo dat de duivel in grote lijnen het plan van God kent. Daarom poogde hij Jezus als kind te vermoorden met Herodes als instrument. Zo wil hij Gods plan dwarsbomen. Maar dat was niet gelukt.
De duivel kreeg het voor elkaar dat Jezus Messias vermoord werd. Maar God veranderde het dieptepunt van de mensheid in een overwinning voor iedereen die het wil aanvaarden.
Toen probeerde de duivel de Joodse volgelingen om te brengen door ze te vervolgen. Ook dat lukte niet. Uiteindelijk gebruikte de duivel het Romeinse leger om Jeruzalem met de grond gelijk te maken en alle Joden in de stad en hen die voor het Pascha daar naar toe gekomen waren uit te moorden. Dat was het einde van Israël als natie. Maar de volgelingen van Jezus die naar Hem geluisterd hadden, waren gevlucht uit de stad en ontkomen (Lukas 21).
Toen poogde de duivel deze christenen te vervolgen en uit te roeien, maar ook dat lukte niet.
Deze gang van zaken is beschreven in het beeld van de Vrouw en de Draak in Openbaring 12.

Nadat keizer Constantijn christen werd, stopte de vervolging en ontstond er een ongebreidelde bloeiperiode van het christendom, waarin zij zelfs wereldlijke macht kregen - met alle bijkomende problemen van dien. In Openbaring 20 wordt deze periode ‘de gebondenheid van de duivel’ genoemd.

In 1695 was ‘Palestina’ een leeg land. In Gaza woonden ongeveer 500 mensen, waarvan de helft Joden en de helft christenen. De moslims die in het land woonden waren voornamelijk bedoeïenen. Alleen in Nablus woonden een 120 Moslims, samen met 70 Samaritanen.1

Vanaf 1917 is de terugkeer van Joden naar ‘Palestina’ begonnen. Volgens Openbaring 17 zou er nadat het Romeinse Rijk (het zevenkoppige beest) verdwenen was nog een keer kortstondig (voor een uur) een vergelijkbaar Rijk opstaan. Met het rijk van Hitler en in de Holocaust heeft de duivel wederom gepoogd definitief af te rekenen met het Joodse volk, om zo WEER te proberen Gods plannen te dwarsbomen. Dit versnelde alleen maar het proces van terugkeer naar Israël.

Maar nu moet je niet denken dat de duivel het er bij laat zitten. Hij zal BLIJVEN proberen Israël te vernietigen en de Joden uit te moorden. Het instrument daartoe is nu niet Haman in het Perzische Rijk van Esther, ook niet Titus van het Romeinse Rijk, ook niet Hitler van het zogeheten Derde Rijk. Het zijn de extremistische moslims van Hamas, Hezbollah, Assad, Iran. De retoriek van Erdogan duid erop dat hij er ook graag bij aan wil sluiten. En Putin - via Noord-Korea gesteund door China - spint garen bij zoveel antisemitisme in de wereld en steunt conflicten en terrorisme over de hele wereld, omdat het de benzineprijs hoog houdt en het wapens verkoopt.

Wij zien daarmee voor onze ogen de politieke coalitie steeds verder vorm krijgen die in Ezechiël 38-39 beschreven staat en waar Openbaring 20 naar verwijst.

Wij leven in de tijd waarin de duivel al lang en breed losgelaten is en de voorbereidingen voor de Laatste Oorlog getroffen worden. Hij is de volken aan het verzamelen voor zijn laatste aanval op Christendom zowel als Israël.
Maar (spoiler alert) ook nu zal hij uiteindelijk NIET slagen.

Openbaring 20:9 En zij kwamen op over de breedte van de aarde, en omsingelden de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad. Maar er daalde vuur van God neer uit de hemel en dat verslond hen. 10a En de duivel, die hen misleidde, werd in de poel van vuur en zwavel geworpen

Is dit nu al die Laatste Oorlog? Misschien. Als alles nu verder escaleert en elke autocratie op aarde zijn kans schoon ziet...

Of misschien is dit de opmaat naar die laatste oorlog en krijgen we nog een aantal jaren tijd.


1  Zoals beschreven in het boek “Palestina ex Monumentis Veteribus Illustrata”. Zie https://www.reddit.com/r/IsraelPalestine/comments/17jrprf/palestine_described_in_1695_from_the_book/

woensdag 25 oktober 2023

040 - Wanneer is iets antisemitisme?

We zien een enorme demonstratie van antisemitisme in de wereld naar aanleiding van de slachtpartij van Hamas op 7 oktober.
Je zou kunnen zeggen dat antisemitisme Jodenhaat is, maar haat verkleedt zich in halve waarheden, zodat het net beargumenteerde waarheid lijkt. Antisemitisme begint simpelweg met dat je Joden de schuld geeft van allerlei problemen.

Zoals:

  • De Joden voegen zich niet naar de wetten van de Koning en moeten daarom omgebracht worden (Esther/Haman).
  • De Joden veroorzaken de pest.
  • De Joden bezitten al het geld, winkels, banken, grote bedrijven en pikken zodoende al ons geld.
  • De Joden hebben (heimelijk) alle macht in de wereld en veroorzaken daarmee al onze ellende.

Sinds de Joden een eigen staat Israël hebben, wordt daar vandaag de dag aan toegevoegd: de Joden zijn eigenhandig verantwoordelijk voor alle ellende van de Palestijnen. 

Dit is puur antisemitisme.
Want de Palestijnen zijn zelf OOK verantwoordelijk voor hun ellende. Hamas en Fatah zijn er ook verantwoordelijk voor. Iran ook. De Russen ook. Europa doet ook haar duit in het zakje en de VS ook. Dan zijn er nog Jordanië en Egypte, die er nauwgezet op toezien dat het Palestijnse probleem hen niet in de schoenen geschoven wordt, de grenzen strak dichthouden en er daardoor voor zorgen dat Israël er enkelvoudig mee opgezadeld wordt.

De situatie van de Palestijnen is een collectief probleem van de hele wereld, dat zich met de kwestie bemoeit. Weet ik niet hoeveel subsidies gaan er die kant op en waar wordt het voor gebruikt? Het is een broeinest en kweekvijver voor terrorisme gewordfen. Als het mis gaat en natuurlijk gaat het mis: Israël heeft het gedaan. De Joden hebben het gedaan.

Ja, dit is ongenuanceerd. Want er is bijvoorbeeld Zionisme en Judaïsme. De staat Israël en het grootste deel van de bevolking is socialistisch. Er is een bepaalde groep orthodoxe Joden dat de staat Israël (of laten we zeggen: het Zionisme) niet erkent. Zij staan met Palestijnse vlaggen te zwaaien en verklaren: Judaïsme is niet gelijk aan Zionisme. Dat lijkt charmant. Judaïsme is dan de/een religieuze Joodse tak en Zionisme is de seculiere Joodse staat. Religieuze Joden zeggen dan dus dat de seculiere Joden het probleem zijn. Feitelijk staan ze onder de huidige omstandigheden reclame te maken voor hun eigen ideologie.

Ja, maar Netanyahu is corrupt en er is een zwaar orthodoxe regering nu en de kolonisten en ik heb filmpjes gezien van soldaten die Palestijnen...
Goed, laat me je wat vertellen. Ten eerste: Israël is in tegenstelling tot de omringende Islamitische staten een democratie. De regering KAN weggestemd worden. Er IS een rechtssysteem. Mensen KUNNEN verantwoordelijk gehouden worden. Dit is bijvoorbeeld in Rusland en Iran NIET het geval. In Gaza ook niet. De laatste verkiezingen waren in 2005 en daarbij kwam Hamas aan de macht om die macht nooit meer uit handen te geven.

Ten tweede: ja, er zijn criminele Israëlieten, zoals er in ELK land criminelen zijn. Er zijn ook orthodoxe Joden die op de grond spugen als ze een christelijke processie voorbij zien komen (ik heb de filmpjes gezien). Ik ken een Joodse voorganger van een Messiaanse kerk die vertelt dat zij op zondag regelmatig lastig gevallen worden door bepaalde orthodoxe types, die met steentjes naar hen gooien. Er zijn incompetente en corrupte politici, zoals overal.
Kortom: er is VAN ALLES mis met Israël, zoals dat in ELKE samenleving het geval is. Maar kom niet aanzetten met het idee dat de Joden de oorzaak zijn van al de ellende van de Palestijnen. Sorry, maar dan blaat je maar wat. De ellende van de Palestijnen is veroorzaakt door de GEHELE regio inclusief de internationale bemoeienis van alles en iedereen, dat is dus ook Europa en ook Nederland.

Wij sturen buizen om waterleidingen aan te leggen in Gaza. Hamas graaft ze op en maakt er raketten van (ik heb het filmpje gezien). Wie is daar dan verantwoordelijk voor? Israël? De Joden?

Dus kijk heel erg uit met Israël/de Joden de schuld geven van alle ellende van de Palestijnen. Dat is namelijk hoe antisemitisme begint.

 

donderdag 19 oktober 2023

039 - Wat het NOS journaal en andere MSM je NIET laten zien over Hamas.

Ten eerste kunnen en willen de MSM je niet al te heftige beelden laten zien. Ten tweede proberen ze altijd een balans te houden tussen wat de een zegt en wat de ander zegt. Waarschijnlijk om de gemoederen niet al te veel op te laten lopen. Maar de waarheid blijft dan in het midden hangen en niemand weet wat er echt gebeurd is.

Dus laat me hier vertellen wat ik met eigen ogen gezien heb van filmpjes die Hamas met Gopro’s filmde, van allerlei Israëlische veiligheidscamera’s en van filmpjes die slachtoffers opnamen met hun eigen mobiele telefoons.

AI interpretation of The Scream

  1. Met een schop werd getracht een Thaise werker te onthoofden.
  2. Een Jood die nog leefde werd uit bosjes gesleurd en met het achtereind van een geweer het hoofd ingeslagen
  3. Er werd een granaat in een schuilkelder gegooid. Een jongen rende naar buiten en verschillende Hamas strijders schoten op hem.
  4. Er was een granaat in een bunkertje van zo’n 4 bij 5 gegooid, waar zo’n twintig jongeren dicht opeengepakt schuilden. Bij één jongen was het onderbeen eraf gerukt en er waren allerlei gewonden, die kermden. De intense verschrikking was van het gezicht van de filmer te lezen.
  5. Een vrouw werd uit de auto gesleurd in Gaza met bloed achterin haar broek kennelijk als gevolg van de gewelddadige verkrachting die zij had ondergaan.
  6. Een tiener werd in brand gestoken terwijl er vermakelijk naar gekeken werd hoe zij bezweek.
  7. Een kind werd onthoofd achterin een pickup-truck.
  8. Verkoolde baby-lijkjes die dus levend verbrand moeten zijn.
  9. Hele verkoolde families.
  10. Een familie die gegijzeld werd, waarvan de vader in zijn been geschoten was.
  11. Een wanhopige familie met twee kinderen werd ter vermaak gefilmd, terwijl zojuist hun oudste dochter voor hun ogen was omgebracht.
  12. Een paar vrouwelijke soldaten die zich onder een tafel schuilhielden, werden point-blank geëxecuteerd, waarbij je hen kon horen kermen.

Een journaliste vertelde het verhaal van een opengesneden zwangere vrouw, waarvan de navelstreng nog intact was, de baby doodgestoken was en de vrouw door het hoofd geschoten. De soldaat die het ontdekt had vroeg zich af wat er het eerst gebeurd was. 

Nu recentelijk is er een nieuwe video opgedoken van een gedode Hamas-filmer die de bovenstaande video’s 10 en 11 met elkaar verbindt. Tegen de jongen van de familie in video 10 werd gezegd: kom mee, het is in orde, ik zal je niet doodschieten. En zo werd hij meegenomen en moest hij naar het huis van anderen gaan, om tegen hen in het Hebreeuws te roepen dat ze tevoorschijn moesten komen. Het bleek om de familie van video 11 te gaan en hun oudste dochter van 18 jaar werd in ieders bijzijn doodgeschoten.
Stel je het trauma nu eens voor van de Joodse jongen die onder dwang Hamas naar deze familie geleid heeft.

De wreedheid van Hamas overtreft zowel die van de Russen als die van ISIS. Het grote verschil met de Russen is dat de Russen probeerden hun daden heimelijk te doen en te verbergen. Hamas WIL dat wij zien wat zij Joden aandoen. Hamas WIL dat Joden en wij allemaal getraumatiseerd worden van de beelden. Ze zijn er trots op.
Het verschil met ISIS is minder groot. ISIS onthoofde ook en pleegde massamoorden. Dit komt uit dezelfde koker, maar Hamas is wel de overtreffende trap ervan.

Wat ik ook gezien heb is dat gewone Gazanen op brommers en fietsen achter de strijders aankwamen om de uitgemoorde dorpen te plunderen. Veiligheidscamera’s laten het zien.
Gazanen staan te juichen bij de ontvoerde Joden en ze spugen op de lijken achterin de achterbak. Palestijnen in Gaza, de Westbank en over de hele wereld kunnen het maar niet over hun lippen krijgen om de wandaden te veroordelen. Als je bij dit soort beelden juicht, dan ben je van hetzelfde kwaadaardige geslacht. Als je het ontkent, dan ben je van dezelfde orde als holocaust-ontkenners.
Elke pro-Palestijnse demonstratie na dit soort taferelen is puur anti-Semitisme.
De Joden worden al alle eeuwen onderdrukt, overvallen, vervolgd en uitgemoord met als top de Holocaust. Rechtvaardigt dat, dat ze dan Duitse dorpen overvallen, Duitse vrouwen verkrachten, Duitse baby’s in brand steken, granaten gooien in een bunkertje met wanhopige Duitse festival-gangers? En al het soort horrors dat Hamas bedijft? Nee, natuurlijk niet. En daarom moeten ook Palestijnen en pro-Palestijnen zich zo ver als maar mogelijk is, distantiëren van dit soort praktijken. 

Als Nederland tot dit soort praktijken zou vervallen, dan zou ik me schamen om Nederlander genoemd te worden. Ik zou openlijk mijn paspoort verbranden en verklaren dat ik voortaan statenloos ben.

En als je een ‘goede Palestijn’ bent, dan zou je dat dus ook moeten doen.

dinsdag 10 oktober 2023

038 - Wie bloed vergiet moet vertrekken

Toen Kaïn zijn broer vermoordde, zei God het volgende tegen hem:

Genesis 4:10b Er is een stem van het bloed van uw broer, dat van de aardbodem tot Mij roept.
11 Nu dan, u bent vervloekt, weg van de aardbodem, die zijn mond heeft opengedaan om het bloed van uw broer uit uw hand op te nemen.
12 Als u de aardbodem bewerkt, zal die u zijn volle opbrengst niet meer geven; u zult dolend en dwalend over de aarde gaan

Ofwel: wie bloed vergiet op de aarde, mag niet langer op dat stuk aarde blijven. Dat had gevolgen voor Kaïn, maar ook voor zijn vrouw, kinderen en hele nageslacht. Het is daar overigens niet mee goedgekomen. Wan ten tijde van Noach legden ze allemaal het loodje, omdat zij de toenmalige wereld ondergedompeld hadden in geweld. Met Lamech als toppunt, die een jongen de doodstraf gaf, als die hem zelfs maar een striem veroorzaakte (Genesis 4:23).

Na die zondvloed geeft God de zogeheten Noachitische wet.

Genesis 9:5 Voorzeker, Ik zal vergelding eisen voor uw bloed, voor uw levens. Van de hand van alle dieren zal Ik vergelding eisen; ook van de hand van de mens, van de hand van ieders broeder, zal Ik vergelding eisen voor het leven van de mens.
6 Vergiet iemand het bloed van de mens,
door de mens zal diens bloed vergoten worden;
want naar het beeld van God
heeft Hij de mens gemaakt.

Een dier doden is één ding, maar een mens doden is een ander ding, omdat de mens naar Gods beeld gemaakt is. Het experiment om de moord van Kaïn niet te bestraffen was overduidelijk mislukt. En dus stelt God nu dat wanneer iemand een mens vermoord, diegene gedood moet worden. De mens krijgt zelf de verantwoordelijkheid om dat uit te voeren. God eist dat van ons. Er zal dus zoiets als rechtspraak moeten zijn.

En dus, het bloedvergieten dat tienstammen-Israël deed, maakte dat zij permanent verdreven werden uit het land door Assyrië. Toen het met Juda dezelfde kant opging werden zij tijdelijk verdreven door Babylonië. Maar toen Juda het bloed van hun eigen Messias vergoot, werd het door de Romeinen verdreven uit het land, om pas na 1878 jaar weer een eigen staat te mogen hebben.

Als we ditzelfde principe vertalen naar hier en nu, dan ben ik van mening dat wanneer een land een ander land binnenvalt met executies, verkrachtingen en gruwelijkheden, het binnengevallen land zich uiteraard mag verdedigen, maar ook dat het aanvallende land het recht verspeelt op zijn eigen land. Het vergoten bloed maakt dat het verdreven moet worden van dat stuk aarde. Als België ons aanvalt, verover België dan maar, om de aanvallen vandaar uit te stoppen. 

Rusland valt Tsjetsjenië, Georgië en de Oekraïne binnen en annexeert (stukken) land. We hebben gezien hoe ze daarbij te werk gaan. Daarmee verliest het Kremlin het recht op hun land. Wat mij betreft mag Rusland opgedeeld worden in kleinere staten en de Oekraïne mag zich een deel toe-eigenen als compensatie. Het zal er wel nooit van komen, maar toch is dat wat ik er van vind.

Gaza/Hamas valt met de grootst mogelijke wreedheid Israël aan. Ik ben inmiddels behoorlijk gewend aan de gruwelijke beelden die uit de Oekraïne komen (zoals een ambulancemedewerker ‘gewend’ is aan verkeersslachtoffers), omdat drones filmen wat er gebeurt met de soldaten op wie zij granaten laten vallen.
De beelden van Hamas overtreffen dit alles. U heeft de filmpjes waarschijnlijk niet gezien. Ik wel. Een jonge vrouw die in brand gestoken werd en wanhopig probeerde het te doven, tot ze uiteindelijk in elkaar zakte. Een (gelukkig) geblurred filmpje van de onthoofding van een kind. Ik moest het afbreken en kon niet aanzien. Dit waren geen uitzonderingen, maar massaal toegepaste methodes.

De burgers in Gaza zijn ook slachtoffer, word er onmiddellijk geroepen. Nou, ik zie de burgers in Gaza juichen als er gegijzelden of lijken rondgereden worden door de straat. En Palestijnen over de hele wereld demonstreren in support voor de Gazanen. Gaza heeft door op deze manier bloed te vergieten haar rechten verspeeld. Laten de twee miljoen inwoners maar vluchten naar Egypte en dan mogen ze in tenten van het Rode Kruis daar in een vluchtelingenkamp wonen in de Sinaï-woestijn, zoals Turkije en Jordanië Syriërs op heeft moeten vangen. Dan mag de internationale gemeenschap die zo goed weet hoe het moet met de Palestijnen daar voor hen zorgen. Of laat ze maar naar Europa komen dan, zoals we met de Oekraïners en de Syriërs gedaan hebben? Of willen we ze toch maar liever in de regio houden en blijven we Israël opzadelen met het probleem? 

Israël mag van mij de Gazastrook inlijven. De goedwillende Gazanen mogen in Egypte werk gaan zoeken. En misschien kunnen ze ooit zelfs eens terugkeren om in vrede te wonen tussen de Joden die zich gevestigd hebben in de Gazastrook en de streek tot bloei hebben gebracht.

Want het is uiteindelijk heel simpel: vergiet je bloed? Dan verspeel je je recht op het land, hoe zuur dat ook is voor alle ‘onschuldige’ betrokkenen.

woensdag 4 oktober 2023

037 - Wat is de zin van het leven?

Mijn 90-jarige moeder heeft een progressieve zenuwziekte - neuropathie geheten - die in de afgelopen jaren van haar benen steeds verder omhoog getrokken is. Daardoor voelt ze steeds minder in haar lichaam en wordt ze langzaam steeds minder mobiel. Op dit moment kan ze nog net van bed met de rolstoel naar de huiskamer gebracht worden door mijn vader, om de rest van de dag half liggend en zittend in haar comfortabele stoel door te brengen. Het is best lastig om je moeder zo al worstelend met haar haar situatie steeds verder achteruit te zien gaan.
En dus gaan de gesprekken in de familie, zowel met kinderen als kleinkinderen over de dood, haar bestemming bij God en de zin van de dood en het leven.

De wereld zegt: het leven heeft geen zin, je moet er zelf iets van maken.
Daar zit natuurlijk wel enige waarheid in. Je kan niet met je handen over elkaar gaan zitten afwachten tot er iets voor je komt of dat God iets naar je toebrengt.

Toen ik jong was, was het antwoord op deze vraag eenvoudig: de zin van het leven is om God te dienen. Gaandeweg veranderde dat meer naar: je moet die persoon worden, zoals God je eigenlijk bedoelt heeft. Maar daar zit in opgesloten dat er een soort definitieve versie van jou bestaat, een blauwdruk zeg maar, de ideale perfecte jij, waar je naar toe moet werken of groeien. Echter, terwijl ik dat zeg, begrijpen we ook meteen dat wij dat nooit zullen bereiken hier. En dat het streven daarnaar een frustrerende bezigheid kan zijn.
En dan blijft dus toch de vraag, wat is de zin ervan?

Nog een voorbeeld. Je stapt in het huwelijk en je weet totaal niet waar je aan begint. Je moet het samen maar allemaal uitvinden.
Of je krijgt kinderen en je weet totaal niet waar je aan begint. Je moet al struikelend en weer opstaand uitvinden hoe je het moet doen. Ben je er uiteindelijk achter dan komt er een nieuwe fase met nieuwe uitdagingen. Pas als het achter de rug is, weet je hoe het moet. Maar wat moet je met al de ervaring en kennis die je opgedaan hebt? Je gaat het leven niet nog een keer overdoen. En uiteindelijk ga je dood en neem je dat alles mee je graf in. Waarom? Wat is de zin daarvan?

Zou je dingen anders doen, als je het over kon doen? De vraag daarbij is of je de kennis van nu dan mee mag nemen of niet. Als ik alles over mocht doen en ik was net zo groen, onwetend en onervaren als ik toen was, wat zou ik dan anders moeten doen? Ik zou waarschijnlijk dezelfde keuzes en dezelfde fouten maken. Maar MET de kennis van nu, als ik bepaalde zaken over zou mogen doen, dan zou ik sommige dingen heel anders aanpakken natuurlijk. Maar ik kan het niet overdoen. Dus wat heb ik dan aan al die kennis van nu?
Aan de andere kant is het ook zo, dat ik met die kennis van nu, me niet meer zo gauw als een jonge hond in een avontuur zou storten met behoorlijke risico’s en waarvan het eindresultaat op geen enkele wijze zelfs maar vermoed kan worden. Er zit dus ook wel een bepaalde charme in jeugdig enthousiasme natuurlijk. 

Ja, één van de dingen die je met je kennis en ervaring doet, is het doorgeven aan anderen. Ik vind het geweldig om met mijn kinderen over het opvoeden van hun kinderen te praten. En samen te zoeken naar wat goed is voor hen. Maar uiteindelijk is dat ook maar heel beperkt. Toen er kleinkinderen kwamen, verbaasde ik me erover hoeveel honderden kleine dingetjes er in me zaten die ik geleerd had tijdens de opvoeding van mijn eigen kinderen en die ik nu weer als vanzelf toe kon passen bij de kleinkinderen. Waar ik soms wel eens een column over schrijf :-).

Maar dit alles is juist het hele punt. God wil dat we leren. Het gaat er niet om, dat we een perfect leven leiden. Het gaat er zelfs niet om dat we zo min mogelijk gezondigd hebben. Het is één ding om te zondigen - daar is vergeving voor mogelijk - maar het is iets heel anders om niet van je fouten te leren. God wil dat we van ons falen leren. Die kennis en ervaring, die je mee het graf inneemt... DAT is nu juist het punt. Dat ben jij. Zo ben je gevormd. Daarmee ga je de eeuwigheid in. Dat neem je mee. Het gaat niet verloren. Dat is jouw bijdrage. Dat is wat je hier hebt kunnen leren en wat je niet meer afgenomen kan worden. Dat is wat God gaat gebruiken op de Nieuwe Aarde als Jezus teruggekomen is. Hoe? Dat zal wel blijken. Maar op de Middelbare School leer je dingen die je ergens anders en tijdens andere fases in je leven niet leert. Als je de Middelbare School overslaat, dan heb je minder mogelijkheden daarna. Dit leven is onze Middelbare School. Wij worden gevormd voor de eeuwigheid. Er is geen alternatief voor. We moeten hier doorheen. En alles wat je nu leert, zal God later weer gaan gebruiken. Het gaat niet verloren als je doodgaat. Je neemt het mee. 

En een zeer wezenlijk onderdeel daarvan is niet zozeer dat we de volmaakte mensen worden die God altijd al wilde dat we zouden zijn, maar dat we juist leren om van onvolmaakte mensen te houden. Inclusief onszelf.

Zo, dat moest ik even kwijt.

woensdag 27 september 2023

036 - Waarom God soms niet-thuis geeft

Toen God Adam schiep en hem een opdracht gaf om dieren een naam te geven, liet Hij hem daarna ALLEEN. Om na een tijdje terug te komen en te zien hoe het ging. En van Adam te horen dat hij zich alleen voelde.
Toen God Eva had geschapen, gaf Hij hen instructies en liet hen daarna ALLEEN. Om na een tijdje te vernemen dat zij Zijn gebod overtreden hadden. Maar alsof God dat niet al gewoon wist terwijl ze het deden. Niets ontgaat Hem. Maar in Zijn omgang met ons geeft Hij ons verantwoordelijkheid en laat ons dus soms aan ons lot over om zelf te beslissen wat we moeten doen. Want God wil dat wij UIT ONSZELF doen wat goed is.

En dit was dus in het paradijs. Waar alles nog goed was.

Ik ben jaloers op mensen die 24/7 een hotline met God hebben, waarbij God hen tot in de kleinste details richting geeft en vertelt welke keuzes zij moeten maken, dag in dag uit. Dat is namelijk niet mijn ervaring. Mijn ervaring is dat God mij soms laat zwemmen om te kijken of ik het nu zelf kan. Soms sta ik op een splitsing van wegen en geeft God geen antwoord welke kant ik op moet gaan. Het sterkste voorbeeld daarvan was toen ik voor de keus stond om te stoppen met mijn studie Elektrotechniek aan de TUE om de trainingsschool van Youth for Christ te gaan doen als een soort carrièreswitch. Een half jaar lang vroeg ik God wat ik moest doen. Twee keer was ik er al speciaal voor gaan zitten en had tijd genomen om te bidden en er samen met God uit te komen. Maar geen antwoord. Ik ging er na een half jaar een derde keer voor zitten. Ik moest per slot van rekening een beslissing nemen en de tijd drong. Na een geruime tijd denken, worstelen, bidden nog steeds niks. Ik begon een beetje boos en gefrustreerd te raken. Wat wil U nu dat ik doe, Heer? Toen hoorde ik een onhoorbare stem in mijn hoofd zeggen: als JIJ nou mocht kiezen, wat zou je doen dan? Het antwoord op die vraag was volstrekt helder voor mij: ja, als IK mocht kiezen dan wilde ik stoppen met m’n studie, de trainingsschool gaan doen, daarna parttime bijbelschool in Heverlee en mijn leven wijden aan evangelisatie. Ok, zei God met Zijn onhoorbare stem, ga dat dan maar doen.

De les die ik daaruit geleerd heb, is dat God niet altijd voorop loopt waar wij moeten volgen. Soms volgt God ACHTER ons aan. Soms is het in gezamenlijk overleg. Het is belangrijker dat je de weg die je kiest samen met God bewandelt, dan dat je de ‘juiste’ weg kiest, maar die uiteindelijk zonder God gaat. Je kan beter een foute levenskeuze maken en daarna samen met God erdoorheen gaan, dan dat je de goede keus maakt maar het zonder God bewandelt. Een vader neemt zijn kind aan de hand, maar het moet zelf leren lopen. God wil dat wij leren. Van Hem uiteraard. Maar ook dat we daarna uit onszelf doen wat goed is.
In mijn leven zijn er momenten geweest dat ik heel erg duidelijk wist wat God van me wilde, tegen allerlei adviezen van mensen in. Maar net zo vaak heeft God het zwijgen ertoe gedaan en de keuzes aan mijzelf overgelaten.

Een vriend vertelde het eens als volgt: als je naar de wc gaat en je maakt het wc-papier op, dan kan je God vragen wat je moet doen, of je een nieuwe rol neerhangt of dat je de wc zonder papier laat. God zal je dan vertellen dat het netjes is om voor nieuwe rollen te zorgen, zodat de volgende bezoeker niet ineens in een onaangename situatie terecht komt. Maar als je die les geleerd hebt, dan moet je niet de volgende keer als het wc-papier op is, God opnieuw vragen wat je moet doen. Als het goed is weet je dat nu.

Het sterkste voorbeeld vind ik de vergelijking die Jezus maakt van de talenten (Mattheüs 25:14-30): “Na lange tijd kwam de heer van die dienaren terug en hield een afrekening met hen.” (vers 19). Jezus gaat weg, laat ons ALLEEN en komt pas NA LANGE TIJD terug. De dienaren moeten het ondertussen zelf maar uitvogelen met de talenten die zij gekregen hebben. Op het eind komt de afrekening.
Dat is dus de reden waarom God vaak Niet-Thuis geeft: Hij zegt daarmee dat Hij nu wil zien wat we uit onszelf doen. Een goede vader geeft zijn kind een zetje als hij hem wil leren fietsen en daarna moet het zelf gaan.

We moeten daarom dus ook niet net doen alsof God altijd 24/7 vertelt wat we moeten doen. Ja, Hij is er wel 24/7 en Hij staat ook klaar voor wie Hem nodig heeft. Baby’s in het geloof kunnen rekenen op voortdurende bijstand. Maar langzaamaan gaat God steeds meer naar de achtergrond omdat Hij wil dat we opgroeien en volwassen worden.
Ik heb dat op dit moment ook met één van mijn kleindochters als ik die naar bed moet brengen als ik oppas. Zij kan het maar heel erg moeilijk accepteren dat mama er niet is om haar in slaap te sussen. Mama is er natuurlijk wel. Op afstand. En als de nood aan de man is dan staat ze onmiddellijk weer voor de deur. Maar mama wil dat ze opgroeit en een grote meid wordt. Dus daarom is ze er soms even niet. 

En met God is het net zo. 

woensdag 13 september 2023

035 - Waarom Blijven Hangen in de Poort van Vergeving?

God heeft een Stad voor ons gemaakt, het Nieuwe of Hemelse Jeruzalem. Buiten de stad zijn de zondaars. Binnen de stad zijn de heiligen. Als je naar binnen wilt, dan moet je door de poort van de vergeving gaan, anders kom je er niet in. Eenmaal binnen kan je niet doorgaan met zondigen, anders wordt je weer buitengesloten.
Als je nog niet geregistreerd staat als burger van het Koninkrijk van de Stad, moet je direct nadat je door die poort van vergeving gekomen bent, je melden in Opvanghuis Ter Apel, dat direct achter de poort gebouwd is. Daar krijg je een interview, kan je vragen stellen en worden er vragen aan jou gesteld, je krijgt video’s te zien over de normen en waarden van de Stad, waar je je aan moet houden als je binnen bent, enzovoorts. Dit gaat over de babymelk van bekering, je afkeren van de zonden, de vergeving van zonden, genade, gedoopt worden en sterven met Christus, de opstanding van de doden en eeuwig oordeel (zie Hebreeën 6:1-2).
Als je daarmee in kan stemmen, krijg je een voorlopige verblijfsvergunning, die je echter wel kwijtraakt als je besluit om toch weer terug te keren naar de zonde buiten de stad. Deze is echter een onderpand en zal omgezet worden naar een permanent paspoort als de Grondlegger terugkomt en de Stad ook volledig op aarde zal vestigen en niet alleen in de hemel.

AI-verbeelding van de poort van vergeving van het hemelse Jerusalem

In de stad loopt een rivier van levend water, dat is de heilige Geest die je dorst lest en die de Trooster genoemd wordt, omdat hij je ziel troost. Daar groeien bomen, wiens vruchten genezing geven. Dus ja, er is genezing te vinden van de wonden die je opgelopen hebt buiten de Stad. In de Stad wordt je beschermd tegen de zondaars die buiten zijn, omdat God een vesting is tegen onze vijanden en demonen. In de Stad is een groot restaurant waar continu het bruiloftsmaal van de Heer gegeven wordt. Daar is een grote tafel, waar iedereen aan mag schuiven, waar al Gods goede gaven in overvloed te krijgen zijn. Arme sloebers en magere scharminkels die door de poort van de vergeving binnengekomen zijn, mogen hier aanschuiven en zich te goed doen. Ze mogen er net zolang blijven tot ze weer aangedikt en fit zijn.

Eenmaal binnen is het de bedoeling dat je een inburgeringscursus doet en de taal van de liefde en de Geest leert spreken en begrijpen. Je zult naar de Basisschool van de Heiliging moeten, waar je leert hoe je een nieuw mens kunt worden die de oude mens met zijn zonden afgelegd heeft.
En ja, dan kan je bijvoorbeeld ook lessen volgen in de Sportschool van Paulus. Daar leer je om de wapenrusting van het geloof aan te doen die je zal beschermen tegen aanvallen en je leert er het zwaard van het Woord te hanteren. Als je dan weer eens buiten de stad moet zijn - om bijvoorbeeld andere zondaars uit te nodigen - dan ben je bestand tegen aanvallen of zelfs hinderlagen(!) waar je in terecht kunt komen.
Maria, de zus van Lazarus, geeft een Cursus Lessen in Geloof. Als je die gevolgd hebt, mag je ook de klas van Martha doen in het zorgen voor andere mensen.
Er is een Berea-cursus schatgraven, waar je leert om verbanden te zien in Gods Woord en daarmee zaken naar boven te halen, waar de oppervlakkige passant geen flauw idee van heeft. Er is een Museum van de Theologie, waar deze schatten tentoongesteld worden. De ‘drie-eenheid’ is bijvoorbeeld zo’n schat, of wat dacht je van zoiets eenvoudigs als de Openbare Geloofsbelijdenis? Maar ‘Met Christus begraven en opgestaan’ is er ook te zien daar en ‘Leven door de Geest’ heeft ook een compleet eigen sectie. In een apart gebouw staan alle beelden opgesteld van het Eerste Testament die een voorafschaduwing zijn van de Messias. Aan de tentoonstelling over Openbaring wordt echter nog steeds gewerkt, maar allerlei voorstellen liggen al wel ter inzage (waarvan sommige beter zijn dan anderen, dat moet gezegd worden). 

Maar waarom blijven sommige mensen toch steeds maar hangen bij de Poort van de Vergeving? Waarom komen zij nooit verder dan dat? Waarom kunnen zij keer op keer en alleen maar praten over genade en vergeving? Leven ze nog buiten de Stad dan, om telkens even vergeving te ontvangen bij de Poort en dan weer terug te gaan naar hun oude huis? Of hebben zij van de Poort hun woning gemaakt soms?
Zij zien niet dat de stad nog zoveel meer te bieden heeft, als je eenmaal vergeven bent. Er ligt een heel nieuw leven voor je om te ontdekken en je mag je eigen woning betrekken, inrichten, uitbouwen, op onderzoek uitgaan, je inzetten enzovoorts enzovoorts.

Jazeker, vergeving is super- superbelangrijk. Zonder dat kom je de stad niet eens in. Maar het is geen eindstation. Het is slechts babymelk, het begin van alles wat God te bieden heeft. Wanneer worden wij nu eindelijk eens volwassen?

donderdag 7 september 2023

034 - De farao van de Exodus was Amenhotep II

Drie dingen hebben mij geholpen om tot een finale conclusie te komen. In de eerste plaats is er de video Patterns of Evidence: the Exodus. Die MOET je bekijken als je geïnteresseerd bent in deze materie. Heel in het kort komt het erop neer dat seculiere archeologen in het verkeerde tijdvak zitten te kijken als ze op zoek zijn naar bewijs voor de Exodus. Namelijk die van Ramses II. En vervolgens komen ze tot de conclusie dat ze niets maar dan ook geen enkele aanwijzing voor een exodus kunnen vinden en dus verwerpen ze het hele idee.
In die video worden minutieus alle aanwijzingen uit een eerdere periode uitgeplozen die verrassend goed overeenkomen met de bijbelse informatie, maar de specifieke exodus-farao wordt niet benoemd. 

Ten tweede zijn er de opgravingen van Bietak in de Egyptische stad Avaris in de Nijldelta. Bietak is een seculiere archeoloog die niet in het Bijbelse verhaal geloofd, maar ondertussen heeft hij wel klasse werk verricht bij de opgraving van wat ooit de hoofdstad van de Israëlieten in Egypte was. Zij werden echter Hyksos genoemd door de Egyptenaren. Ik heb daar in mijn boek Het Evangelie volgens Hosea meer in detail over geschreven, voor wie dat interesseert.

AI-interpretatie van Amenhotep II

Ten derde is er de onlangs verschenen video van Expedition Bible1, een bijbelse archeoloog die je meeneemt naar al de relevante plaatsen en heldere uitleg geeft. Hij bevestigt in het kort de bevindingen van de Pattern of Evidence-video, maar geeft zeer overtuigende bewijzen voor wie concreet de farao geweest moet zijn, namelijk: Amenhotep II.

Gereconstrueerd komt het verhaal nu zo ongeveer hier op neer.
De Israëlieten werden door de Egyptenaren Hyksos genoemd en zij werden zeer succesvol in de Nijldelta, waar zij hun eigen hoofdstad Avaris hadden. De macht van de Egyptenaren uit het zuidelijke Thebes zelf was echter tanende en dat zinde Ahmose I niet. Die viel daarop de Hyksos aan, veroverde hun hoofdstad, brak de muren van de stad af, bouwde zijn eigen paleis daar en stelde de Hyksos aan het werk als slaven. Dit alles volgens Bietak.
Ruim twintig jaar later werd Mozes geboren, waarbij prinses Hatshepsut weleens degene zou kunnen zijn die hem onder haar hoede genomen en opgevoed heeft. Maar ook als zij niet de in de bijbel genoemde prinses is, is zij toch degene onder wiens verantwoordelijkheid Mozes leefde aan het hof, omdat zij al snel de regerende koningin werd. Die regering werd gaandeweg overgenomen door Thutmoses III.
Toen pleegde Mozes doodslag en moest hij vluchten.

Het merkwaardige van koningin Hatshepsut is dat zij in ongenade geraakt is en haar naam op vele plekken uitgekrast en overschreven is op plakkaten en gedenkstenen. Dat zou bijvoorbeeld heel goed kunnen zijn, omdat zij de man die Egypte ten val gebracht had, in het hof had doen opgroeien.
Nu zegt Exodus 2:15 dat ‘de farao’ Mozes probeerde te doden, waarop hij naar Midian vluchtte. Exodus 2:23 zegt dat ‘lange tijd later’ deze farao stierf en God de Israëlieten daarop wilde verlossen. Exodus 4:19 bevestigt dat Mozes terug kon keren omdat ‘iedereen die hem wilde doden’, gestorven waren. Vervolgens zegt Stephanus in Handelingen 7:30 dat Mozes 40 jaar in Midian verbleef. Dit betekent dat de farao die Mozes wilde doden minstens 40 jaar geregeerd heeft. En dat is alleen Thutmoses III in die periode.

En dat betekent dat zijn opvolger Amenhotep II de farao van de Exodus is. Zijn eerstgeboren zoon is inderdaad onder mysterieuze omstandigheden gestorven en om te rechtvaardigen dat een andere zoon Tuthmoses IV toch echt wel het goddelijke recht had om farao te worden, liet deze een plakaat of Stele oprichten tussen de poten van de Sphinx te Giza. Daarin staat hoe hij in slaap viel bij de Sphinx en droomde dat de goden hem aanwezen om farao te worden.

Wij leven in de tijd dat wij de Bijbel beter kunnen begrijpen dan ooit, want er is nog nooit zoveel informatie zo eenvoudig beschikbaar gekomen. Wij hebben echter mannen en vrouwen van God nodig, die de zin van de onzin - van zowel seculiere geleerde mannen als christelijke complotdenkers - weten te scheiden en met hernieuwde kracht het ware verhaal naar buiten weten te brengen. Gelukkig zijn die met een beetje zoeken en onderscheid van de geesten best te vinden.

Zo, dat moest ik even kwijt.


1  https://www.youtube.com/watch?v=2JusQxiTXnE

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts