dinsdag 10 oktober 2023

038 - Wie bloed vergiet moet vertrekken

Toen Kaïn zijn broer vermoordde, zei God het volgende tegen hem:

Genesis 4:10b Er is een stem van het bloed van uw broer, dat van de aardbodem tot Mij roept.
11 Nu dan, u bent vervloekt, weg van de aardbodem, die zijn mond heeft opengedaan om het bloed van uw broer uit uw hand op te nemen.
12 Als u de aardbodem bewerkt, zal die u zijn volle opbrengst niet meer geven; u zult dolend en dwalend over de aarde gaan

Ofwel: wie bloed vergiet op de aarde, mag niet langer op dat stuk aarde blijven. Dat had gevolgen voor Kaïn, maar ook voor zijn vrouw, kinderen en hele nageslacht. Het is daar overigens niet mee goedgekomen. Wan ten tijde van Noach legden ze allemaal het loodje, omdat zij de toenmalige wereld ondergedompeld hadden in geweld. Met Lamech als toppunt, die een jongen de doodstraf gaf, als die hem zelfs maar een striem veroorzaakte (Genesis 4:23).

Na die zondvloed geeft God de zogeheten Noachitische wet.

Genesis 9:5 Voorzeker, Ik zal vergelding eisen voor uw bloed, voor uw levens. Van de hand van alle dieren zal Ik vergelding eisen; ook van de hand van de mens, van de hand van ieders broeder, zal Ik vergelding eisen voor het leven van de mens.
6 Vergiet iemand het bloed van de mens,
door de mens zal diens bloed vergoten worden;
want naar het beeld van God
heeft Hij de mens gemaakt.

Een dier doden is één ding, maar een mens doden is een ander ding, omdat de mens naar Gods beeld gemaakt is. Het experiment om de moord van Kaïn niet te bestraffen was overduidelijk mislukt. En dus stelt God nu dat wanneer iemand een mens vermoord, diegene gedood moet worden. De mens krijgt zelf de verantwoordelijkheid om dat uit te voeren. God eist dat van ons. Er zal dus zoiets als rechtspraak moeten zijn.

En dus, het bloedvergieten dat tienstammen-Israël deed, maakte dat zij permanent verdreven werden uit het land door Assyrië. Toen het met Juda dezelfde kant opging werden zij tijdelijk verdreven door Babylonië. Maar toen Juda het bloed van hun eigen Messias vergoot, werd het door de Romeinen verdreven uit het land, om pas na 1878 jaar weer een eigen staat te mogen hebben.

Als we ditzelfde principe vertalen naar hier en nu, dan ben ik van mening dat wanneer een land een ander land binnenvalt met executies, verkrachtingen en gruwelijkheden, het binnengevallen land zich uiteraard mag verdedigen, maar ook dat het aanvallende land het recht verspeelt op zijn eigen land. Het vergoten bloed maakt dat het verdreven moet worden van dat stuk aarde. Als België ons aanvalt, verover België dan maar, om de aanvallen vandaar uit te stoppen. 

Rusland valt Tsjetsjenië, Georgië en de Oekraïne binnen en annexeert (stukken) land. We hebben gezien hoe ze daarbij te werk gaan. Daarmee verliest het Kremlin het recht op hun land. Wat mij betreft mag Rusland opgedeeld worden in kleinere staten en de Oekraïne mag zich een deel toe-eigenen als compensatie. Het zal er wel nooit van komen, maar toch is dat wat ik er van vind.

Gaza/Hamas valt met de grootst mogelijke wreedheid Israël aan. Ik ben inmiddels behoorlijk gewend aan de gruwelijke beelden die uit de Oekraïne komen (zoals een ambulancemedewerker ‘gewend’ is aan verkeersslachtoffers), omdat drones filmen wat er gebeurt met de soldaten op wie zij granaten laten vallen.
De beelden van Hamas overtreffen dit alles. U heeft de filmpjes waarschijnlijk niet gezien. Ik wel. Een jonge vrouw die in brand gestoken werd en wanhopig probeerde het te doven, tot ze uiteindelijk in elkaar zakte. Een (gelukkig) geblurred filmpje van de onthoofding van een kind. Ik moest het afbreken en kon niet aanzien. Dit waren geen uitzonderingen, maar massaal toegepaste methodes.

De burgers in Gaza zijn ook slachtoffer, word er onmiddellijk geroepen. Nou, ik zie de burgers in Gaza juichen als er gegijzelden of lijken rondgereden worden door de straat. En Palestijnen over de hele wereld demonstreren in support voor de Gazanen. Gaza heeft door op deze manier bloed te vergieten haar rechten verspeeld. Laten de twee miljoen inwoners maar vluchten naar Egypte en dan mogen ze in tenten van het Rode Kruis daar in een vluchtelingenkamp wonen in de Sinaï-woestijn, zoals Turkije en Jordanië Syriërs op heeft moeten vangen. Dan mag de internationale gemeenschap die zo goed weet hoe het moet met de Palestijnen daar voor hen zorgen. Of laat ze maar naar Europa komen dan, zoals we met de Oekraïners en de Syriërs gedaan hebben? Of willen we ze toch maar liever in de regio houden en blijven we Israël opzadelen met het probleem? 

Israël mag van mij de Gazastrook inlijven. De goedwillende Gazanen mogen in Egypte werk gaan zoeken. En misschien kunnen ze ooit zelfs eens terugkeren om in vrede te wonen tussen de Joden die zich gevestigd hebben in de Gazastrook en de streek tot bloei hebben gebracht.

Want het is uiteindelijk heel simpel: vergiet je bloed? Dan verspeel je je recht op het land, hoe zuur dat ook is voor alle ‘onschuldige’ betrokkenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts