donderdag 7 september 2023

034 - De farao van de Exodus was Amenhotep II

Drie dingen hebben mij geholpen om tot een finale conclusie te komen. In de eerste plaats is er de video Patterns of Evidence: the Exodus. Die MOET je bekijken als je geïnteresseerd bent in deze materie. Heel in het kort komt het erop neer dat seculiere archeologen in het verkeerde tijdvak zitten te kijken als ze op zoek zijn naar bewijs voor de Exodus. Namelijk die van Ramses II. En vervolgens komen ze tot de conclusie dat ze niets maar dan ook geen enkele aanwijzing voor een exodus kunnen vinden en dus verwerpen ze het hele idee.
In die video worden minutieus alle aanwijzingen uit een eerdere periode uitgeplozen die verrassend goed overeenkomen met de bijbelse informatie, maar de specifieke exodus-farao wordt niet benoemd. 

Ten tweede zijn er de opgravingen van Bietak in de Egyptische stad Avaris in de Nijldelta. Bietak is een seculiere archeoloog die niet in het Bijbelse verhaal geloofd, maar ondertussen heeft hij wel klasse werk verricht bij de opgraving van wat ooit de hoofdstad van de Israëlieten in Egypte was. Zij werden echter Hyksos genoemd door de Egyptenaren. Ik heb daar in mijn boek Het Evangelie volgens Hosea meer in detail over geschreven, voor wie dat interesseert.

AI-interpretatie van Amenhotep II

Ten derde is er de onlangs verschenen video van Expedition Bible1, een bijbelse archeoloog die je meeneemt naar al de relevante plaatsen en heldere uitleg geeft. Hij bevestigt in het kort de bevindingen van de Pattern of Evidence-video, maar geeft zeer overtuigende bewijzen voor wie concreet de farao geweest moet zijn, namelijk: Amenhotep II.

Gereconstrueerd komt het verhaal nu zo ongeveer hier op neer.
De Israëlieten werden door de Egyptenaren Hyksos genoemd en zij werden zeer succesvol in de Nijldelta, waar zij hun eigen hoofdstad Avaris hadden. De macht van de Egyptenaren uit het zuidelijke Thebes zelf was echter tanende en dat zinde Ahmose I niet. Die viel daarop de Hyksos aan, veroverde hun hoofdstad, brak de muren van de stad af, bouwde zijn eigen paleis daar en stelde de Hyksos aan het werk als slaven. Dit alles volgens Bietak.
Ruim twintig jaar later werd Mozes geboren, waarbij prinses Hatshepsut weleens degene zou kunnen zijn die hem onder haar hoede genomen en opgevoed heeft. Maar ook als zij niet de in de bijbel genoemde prinses is, is zij toch degene onder wiens verantwoordelijkheid Mozes leefde aan het hof, omdat zij al snel de regerende koningin werd. Die regering werd gaandeweg overgenomen door Thutmoses III.
Toen pleegde Mozes doodslag en moest hij vluchten.

Het merkwaardige van koningin Hatshepsut is dat zij in ongenade geraakt is en haar naam op vele plekken uitgekrast en overschreven is op plakkaten en gedenkstenen. Dat zou bijvoorbeeld heel goed kunnen zijn, omdat zij de man die Egypte ten val gebracht had, in het hof had doen opgroeien.
Nu zegt Exodus 2:15 dat ‘de farao’ Mozes probeerde te doden, waarop hij naar Midian vluchtte. Exodus 2:23 zegt dat ‘lange tijd later’ deze farao stierf en God de Israëlieten daarop wilde verlossen. Exodus 4:19 bevestigt dat Mozes terug kon keren omdat ‘iedereen die hem wilde doden’, gestorven waren. Vervolgens zegt Stephanus in Handelingen 7:30 dat Mozes 40 jaar in Midian verbleef. Dit betekent dat de farao die Mozes wilde doden minstens 40 jaar geregeerd heeft. En dat is alleen Thutmoses III in die periode.

En dat betekent dat zijn opvolger Amenhotep II de farao van de Exodus is. Zijn eerstgeboren zoon is inderdaad onder mysterieuze omstandigheden gestorven en om te rechtvaardigen dat een andere zoon Tuthmoses IV toch echt wel het goddelijke recht had om farao te worden, liet deze een plakaat of Stele oprichten tussen de poten van de Sphinx te Giza. Daarin staat hoe hij in slaap viel bij de Sphinx en droomde dat de goden hem aanwezen om farao te worden.

Wij leven in de tijd dat wij de Bijbel beter kunnen begrijpen dan ooit, want er is nog nooit zoveel informatie zo eenvoudig beschikbaar gekomen. Wij hebben echter mannen en vrouwen van God nodig, die de zin van de onzin - van zowel seculiere geleerde mannen als christelijke complotdenkers - weten te scheiden en met hernieuwde kracht het ware verhaal naar buiten weten te brengen. Gelukkig zijn die met een beetje zoeken en onderscheid van de geesten best te vinden.

Zo, dat moest ik even kwijt.


1  https://www.youtube.com/watch?v=2JusQxiTXnE

1 opmerking:

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts