woensdag 30 augustus 2023

033 - De Corruptie van de Democratie

Het hele idee van een democratie is dat bepaalde bevolkingsgroepen vertegenwoordigers kiezen, die hun belangen behartigen in de grote beslissingen die er in het land gemaakt moeten worden. Het grote risico daarbij is dat de meerderheid voor allerlei minderheden de dienst uit gaat maken en je zo zelfs onderdrukking of racisme kan krijgen. En dus zijn er partijen die het voor allerlei minderheden opnemen en zo toch gezamenlijk een grote vinger in de pap kunnen krijgen. Daarom hebben we antidiscriminatie-wetgeving gekregen en hoor je voortdurend dat er rekening gehouden moet worden met minderheden. De trend is zelfs zodanig dat het belang van bepaalde minuscule minderheden bepalend wordt voor alles en iedereen, hoe die zich moet gedragen en welke woorden men moet gebruiken.

Wat veel mensen niet door hebben is dat er een bepaalde vorm van corruptie in dit ‘democratische’ systeem zit in het huidige tijdperk van snelle media. Dat heeft te maken met het feit dat elke kwestie van dag tot dag gevolgd en uitgemolken kan worden. Onderschat de kracht niet van een grote groep domme mensen... die eenzijdig geïnformeerd of zelfs opgezweept wordt door (sociale) media. En dat mes snijdt twee kanten op!

Uitbeelding van democratie door AI 

Politieke macht is volkomen afhankelijk van hoeveel mensen op je stemmen. Hoeveel mensen er op je stemmen is volkomen afhankelijk van hoe en hoeveel je in het nieuws komt. Politici kunnen alleen maar aan de macht komen als ze hun achterban van alles kunnen beloven. Politici kunnen alleen maar blijven als ze de macht hebben hun beloftes voor een groot deel waar te maken.

Wat ik bedoel te zeggen is dit: de huidige politiek, of zelfs ons huidige politieke systeem, streeft alleen maar naar meer macht, meer invloed, meer naar zich toe trekken, meer regelen, meer beloven voor je achterban, meer wetten, meer regels, meer voorschriften.

Wij verzanden in de wetten, regels en voorschriften. We hebben daar zoveel van, dat je er niet meer uitkomt. De politiek denkt dat ALLES opgelost kan worden met nog meer regels. Maar veel zaken kunnen niet opgelost worden, omdat de regels van de ene kwestie met de regels van de andere kwestie in tegenspraak zijn. En zo ontstaan er... affaires. En moeten er commissies opgericht worden om de affaires weer op te lossen.

Bijproduct van de constante drang van de politiek naar meer macht en regelzucht, is dat er steeds meer geld nodig is. We hebben dus verhoging van de lage BTW van 6 naar 9% gehad, van 17,5% naar 21%, overdrachtsbelasting voor niet-woningen is van 2% naar 10,4% gegaan we hebben enorme energiebelasting, benzinebelasting. De overheid belast geld dat op de spaarrekening staat en waar niks mee gebeurt (tegen Europese regels in). Het belast beleggingen met een fictief rendement of je er nou op verliest of niet. Maar als blijkt dat mensen eraan verdienen, dan moet toch ineens het werkelijke rendement belast worden.
Kortom: de trend in alle opzichten van de laatste decennia is belastingverzwaring en belastingverzwaring. Anderzijds, als de overheid dan iets wil regelen, is het enorm, maar dan ook enorm scheutig met geld. Enorme bedragen worden uitgegeven aan politieke issues die hot zijn in het nieuws. Maar wat aan de aandacht ontsnapt is een kwestie van wat-niet-weet-wat-niet-deert. Totdat het ineens hot wordt natuurlijk. Dan komen de publieke excuses.

De overheid lijkt op een gezin met 25 kinderen en 6 ouders, waar de stemmen van de kinderen bepalen welke ouders het voor het zeggen hebben. De kinderen die het hardst schreeuwen krijgen de meeste aandacht. De ouders die het meest beloven, krijgen de meeste stemmen. Maar niemand is echt tevreden of zelfs gelukkig.

Ik ben voor minder overheidsbemoeienis. Minder belastingen. Minder regels. Minder subsidies. Meer eigen verantwoordelijkheid. Minder pappen en nathouden. Minder macht van de overheid. Minder micro-management door de overheid van de burgers. Meer vrijheid. Meer gezond verstand. De overheid moet stoppen een melkzeug te zijn, waar selecte groepjes burgers die hebben weten op te vallen en voor te dringen in het medialandschap, overmatig bediend worden, terwijl de meeste anderen tussen wal en schip vallen.
Maar probeer met zo’n boodschap eens een meerderheid te winnen? Wij leven in een situatie waar het grootste deel van de bevolking zowel als de politiek en de media meent dat het de overheid is die al onze problemen op moet lossen. Want alleen zo kan zij zichzelf namelijk in stand en relevant houden. Het is namelijk veel gemakkelijker om stemmen te winnen als je met zakken geld en macht allerlei dingen belooft en je kiezers.

Zo, dat moest ik even kwijt.

2 opmerkingen:

  1. En wat is jouw oplossing voor deze problematiek?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Emigreren, het uitzitten, of toch proberen een partij op te richten die minder overheidsinmenging in haar programma heeft.

      Verwijderen

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts