woensdag 1 november 2023

041 - Wat is de Bijbelse betekenis van de aanval van en oorlog met Hamas

Bij elke ramp en oorlog in de wereld vragen wij ons af of dit het einde is en wat Gods plan is. Dus laten we dat ook nu maar doen.

Laten we allereerst even duidelijk stellen dat God een plan heeft met het volk van Juda en het land Israël. Vlak voordat Jezus weggaat van deze aarde, vragen Zijn leerlingen hem: “Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Koninkrijk weer herstellen?”
Het antwoord van Jezus is niet: nee, dat gaat niet gebeuren. Ook niet: nee, dat moet je voortaan geestelijk zien. Ook niet: de Kerk vervangt Israël vanaf nu. Hij zegt: Het komt u niet toe de tijden of gelegenheden te weten die de Vader in Zijn eigen macht gesteld heeft.
Ofwel: nee, dat gaat niet NU gebeuren, maar het is niet nodig dat jullie weten wanneer dat WEL gaat gebeuren.
Er gaat dus nog een moment komen dat het koningschap van Israël/Juda, hersteld wordt. Fysiek is Juda al teruggekeerd naar het land Israël. De geestelijke terugkeer moet nog grotendeels gebeuren. Misschien dat de huidige omstandigheden daarbij zelfs zullen helpen.

God heeft het volk van Juda bijna twee millenia lang bewaard, terwijl het verspreid onder de volken leefde. Er is geen enkel volk op aarde dat zijn identiteit voor zo lang kan behouden. Dat is daarom alleen al een wonder van God.

Nu is het zo dat de duivel in grote lijnen het plan van God kent. Daarom poogde hij Jezus als kind te vermoorden met Herodes als instrument. Zo wil hij Gods plan dwarsbomen. Maar dat was niet gelukt.
De duivel kreeg het voor elkaar dat Jezus Messias vermoord werd. Maar God veranderde het dieptepunt van de mensheid in een overwinning voor iedereen die het wil aanvaarden.
Toen probeerde de duivel de Joodse volgelingen om te brengen door ze te vervolgen. Ook dat lukte niet. Uiteindelijk gebruikte de duivel het Romeinse leger om Jeruzalem met de grond gelijk te maken en alle Joden in de stad en hen die voor het Pascha daar naar toe gekomen waren uit te moorden. Dat was het einde van Israël als natie. Maar de volgelingen van Jezus die naar Hem geluisterd hadden, waren gevlucht uit de stad en ontkomen (Lukas 21).
Toen poogde de duivel deze christenen te vervolgen en uit te roeien, maar ook dat lukte niet.
Deze gang van zaken is beschreven in het beeld van de Vrouw en de Draak in Openbaring 12.

Nadat keizer Constantijn christen werd, stopte de vervolging en ontstond er een ongebreidelde bloeiperiode van het christendom, waarin zij zelfs wereldlijke macht kregen - met alle bijkomende problemen van dien. In Openbaring 20 wordt deze periode ‘de gebondenheid van de duivel’ genoemd.

In 1695 was ‘Palestina’ een leeg land. In Gaza woonden ongeveer 500 mensen, waarvan de helft Joden en de helft christenen. De moslims die in het land woonden waren voornamelijk bedoeïenen. Alleen in Nablus woonden een 120 Moslims, samen met 70 Samaritanen.1

Vanaf 1917 is de terugkeer van Joden naar ‘Palestina’ begonnen. Volgens Openbaring 17 zou er nadat het Romeinse Rijk (het zevenkoppige beest) verdwenen was nog een keer kortstondig (voor een uur) een vergelijkbaar Rijk opstaan. Met het rijk van Hitler en in de Holocaust heeft de duivel wederom gepoogd definitief af te rekenen met het Joodse volk, om zo WEER te proberen Gods plannen te dwarsbomen. Dit versnelde alleen maar het proces van terugkeer naar Israël.

Maar nu moet je niet denken dat de duivel het er bij laat zitten. Hij zal BLIJVEN proberen Israël te vernietigen en de Joden uit te moorden. Het instrument daartoe is nu niet Haman in het Perzische Rijk van Esther, ook niet Titus van het Romeinse Rijk, ook niet Hitler van het zogeheten Derde Rijk. Het zijn de extremistische moslims van Hamas, Hezbollah, Assad, Iran. De retoriek van Erdogan duid erop dat hij er ook graag bij aan wil sluiten. En Putin - via Noord-Korea gesteund door China - spint garen bij zoveel antisemitisme in de wereld en steunt conflicten en terrorisme over de hele wereld, omdat het de benzineprijs hoog houdt en het wapens verkoopt.

Wij zien daarmee voor onze ogen de politieke coalitie steeds verder vorm krijgen die in Ezechiël 38-39 beschreven staat en waar Openbaring 20 naar verwijst.

Wij leven in de tijd waarin de duivel al lang en breed losgelaten is en de voorbereidingen voor de Laatste Oorlog getroffen worden. Hij is de volken aan het verzamelen voor zijn laatste aanval op Christendom zowel als Israël.
Maar (spoiler alert) ook nu zal hij uiteindelijk NIET slagen.

Openbaring 20:9 En zij kwamen op over de breedte van de aarde, en omsingelden de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad. Maar er daalde vuur van God neer uit de hemel en dat verslond hen. 10a En de duivel, die hen misleidde, werd in de poel van vuur en zwavel geworpen

Is dit nu al die Laatste Oorlog? Misschien. Als alles nu verder escaleert en elke autocratie op aarde zijn kans schoon ziet...

Of misschien is dit de opmaat naar die laatste oorlog en krijgen we nog een aantal jaren tijd.


1  Zoals beschreven in het boek “Palestina ex Monumentis Veteribus Illustrata”. Zie https://www.reddit.com/r/IsraelPalestine/comments/17jrprf/palestine_described_in_1695_from_the_book/

3 opmerkingen:

  1. Je zegt dat God het volk al heeft teruggebracht…. Is dat zo? Het merendeel leeft nog buiten Israel. En daarnaast; is het volk teruggegaan of is het straks God zelf die dat gaat doen..?
    Nou ja, just a thought!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Peter, je hebt het over ezechiel 38 en 39. Ezechiel 37:16 en 17 heeft het over 2 stukken hout Efraim en het andere stuk hout Juda. Die twee moest de profeet Ezechiel samenvoegen tot 1 stuk hout. De twee stukken hout staan dus voor het tien en het twee stammenrijk. Ezechiel plaatst dit Bijbelgedeelte dus in de context van toen . Dat kun je niet zomaar in deze tijd plaatsen. Bovendien ontbreekt de onderbouw bij jou.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, ik kan maar een beperkte hoeveelheid informatie in een column kwijt. En ik bouw soms verder op wat ik eerder al geschreven heb.
      Lees dus vooral deze column eens:
      https://ongezouten-peter.blogspot.com/2023/05/015-waarom-de-naam-israel-soms-voor.html

      En deze: https://ongezouten-peter.blogspot.com/2023/05/022-voor-iedereen-die-het-nog-niet-wist.html

      En deze: https://ongezouten-peter.blogspot.com/2023/05/026-het-huis-dat-god-voor-david-bouwt.html

      Je kan ook mijn boek Het Evangelie volgens Hosea eens lezen.

      Verwijderen

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts