donderdag 23 november 2023

043 - Achteraf gezien: waarom Wilders' PVV de grootste partij is geworden.

Nou jongens! PVV van Geert Wilders zomaar ineens de grootste partij. Het is achteraf natuurlijk lekker gemakkelijk om daar de redenen voor aan te geven, dus laat ik dat dan maar doen.

Allereerst hebben we in de Amerikaanse politiek een opschuiving gezien van links naar radicaal links. Links wordt daar steeds extremer, met allerlei bijbehorende bizarre excessen. Moet ik die benoemen? Nou kijk, na WOII waren we met elkaar hevig geschrokken van het antisemitisme en hebben we gezegd: dat nooit weer. Dat is langzaamaan breder getrokken naar: geen racisme in zijn algemeenheid. Daar werden vervolgens homo’s aangewezen als de belangrijkste groep die niet gediscrimineerd mochten worden. We kregen antidiscriminatie-wetgeving. Maar er zijn volgens de geleerden wel meer seksuele voorkeuren en geaardheden, dus gingen we naar lgbtqt/mz, gender-fluïditeit, en naar het afdwingen van een bepaald soort voornaamwoordengebruik. Elke zweem naar racisme moest verdwijnen, dus zwarte Piet moest er ook aan geloven en het ombouwen van kinderen moet ook allemaal maar mogelijk gemaakt worden.
In het bedrijfsleven moeten meer vrouwen op hoge, goedbetaalde posities komen (mannen mogen het vuile, simpele werk blijven doen), want ja: discriminatie. En dus wordt er gekozen op basis van geslacht, niet op basis van kunnen. In de Amerikaanse regering van Biden werd met trots aangekondigd dat er een transgender op een positie kwam. Er wordt niet op basis van prestaties en kunde geselecteerd, maar op basis van geslacht, seksuele voorkeur, of gender-identiteit.

Met de walgelijk, psychopatische aanslag van Hamas op Israëlische tieners, bejaarden, baby’s en overige burgers en de oorlog die daaruit voortkwam, zien we ineens Greta Thunberg boegbeeld-van-de-milieubeweging zich publiekelijk pro-Palestina/Hamas uitspreken. Wel heb je ooit?!! Wat hebben milieu en terrorisme nou met elkaar te maken? Maar kennelijk...

We zien Amerikaanse college-studenten met vlaggen “queers for Palestina”. Waaat? Hoe haal je het in je hoofd! Neem een vliegticket naar Gaza en ze gooien je daar desnoods van het laatste appartementengebouw dat nog overeind staat. Hoe kan je nou in de wereld demonstreren vóór het type mensen dat jou op de meest gruwelijke manier haat? Links is zo ongelooflijk extreem geworden, dat het blind geworden is voor zijn eigen absurditeiten.

Maar het belachelijke van dit alles is, dat dat wat er in Amerika gebeurt, ook zomaar op de agenda van ons in Europa terecht komt en dus ook in Nederland. Hoezo? Waarom moeten wij meewaaien met de wind die van over de oceaan waait. We kakelen allemaal de Amerikaanse media maar na (als die uit linkse hoek waait), zonder onze eigen kop erbij te houden.

En zo schuift ook onze politiek in zijn geheel naar links op. Het CDA - traditioneel een middenpartij - is zo’n beetje verdwenen. De VVD - traditioneel rechts - is naar het midden opgeschoven en heeft de rol van het CDA daarmee overgenomen.

De reguliere media poogt wel een schijn van neutraliteit op te houden, maar is voor het overgrote deel toch vooral links georiënteerd. Dus linkse wind: goed, rechtse wind: heel erg slecht. Sommige respectabele media-outlets weigeren pertinent Hamas te veroordelen of het gevaar te zien in de massale antisemitische demonstraties die er in het Westen zijn.
Toch is er een grote groep mensen die helemaal niet tot in al dat absurde mee wil gaan naar links. Ze willen gewoon in het midden blijven of naar rechts hangen. Maar als links steeds verder opschuift naar radicaal/absurd-links, dan wordt gematigd rechts al gauw afgeschilderd als extreem rechts. En dus krijg je polarisatie. En populisme. Want er is niet zo’n goed alternatief op rechts meer. Als er dan ineens iemand opduikt die vindt dat het anders moet, gaat een grote groep ‘zwevende kiezers’ daar ineens op stemmen. Zo hadden we Pim Fortuijn en Leefbaar Nederland die met de eer ging strijken. We kregen Trots op Nederland van Verdonk, Wilders met de PVV. Ineens komt FVD opzetten, nu dan BBB, die links ingehaald wordt door Omtzigt met NSC.
Maar de meesten vertrekken net zo snel als ze gekomen zijn, omdat ze als nieuwkomers hun eigen succes niet aankunnen. Wilders is inmiddels echter een langzitter onder al die anderen, hij kent het klappen van de zweep. Hij wordt extreem-rechts genoemd, maar hij is pro-Israël. Hij is dus zeker niet klassiek antisemitisch extreem rechts. Hij had zelfs al aangegeven wel wat water bij de wijn te willen doen. Met andere woorden: hij is óók een beetje naar links opgeschoven. En dat maakt hem kennelijk heel aantrekkelijk voor een groot publiek. Hij neemt feitelijk samen met Omtzigt en een klein beetje BBB de plek in op rechts die de VVD van voor Rutte altijd had. 

Dit verklaart ook het verlies van de Christenunie. Die is ooit begonnen naast de SGP als rechtse partij. Maar ze wordt inmiddels onder de linkse partijen geschaard. En de kiezer is doorgeslagen links gewoon een beetje beu op het moment, dus ook de CU betaalt de prijs daarvoor.

2 opmerkingen:

  1. Heb je goed weer gegeven .
    En ik kies met hem voor Israël .
    Want dat is God,s Oogappel en daar heb je vanaf te blijven .
    Als Nederlandse kies ik hiermee net als mijn ouders tegen alles wat tegen de Joden is en ik hoop en bid dat er recht weer wordt gedaan zoals het hoort

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is al zo ver dat CDA en CU feitelijk geen christelijke partijen meer zijn. Sowieso: een christen die stelt dat de mens het klimaat kan redden, beledigt de Schepper.

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts