vrijdag 4 oktober 2024

062 - Wie is Gog van Magog en wat heeft dat met ons te maken?

Laten we beginnen bij Openbaring.

Openbaring 20:1 En ik zag een engel neerdalen uit de hemel met de sleutel van de afgrond en een grote ketting in zijn hand.
2 En hij greep de draak, de oude slang, dat is de duivel en de satan, en bond hem voor duizend jaar,
...
7 En wanneer die duizend jaar tot een einde gekomen zijn, zal de satan uit zijn gevangenis worden losgelaten.
8 En hij zal uitgaan om de volken te misleiden die zich in de vier hoeken van de aarde bevinden, Gog en Magog, om hen te verzamelen voor de oorlog. En hun aantal is als het zand van de zee.
9 En zij kwamen op over de breedte van de aarde, en omsingelden de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad. Maar er daalde vuur van God neer uit de hemel en dat verslond hen.

De draak wordt voor het eerst genoemd in Openbaring 12:3, waar hij zeven koppen en tien horens heeft. In 12:9 wordt hij oude slang, duivel en satan genoemd, net zoals in 20:2. De draak probeert het Kind te verslinden (12:4). Alle uitleggers zien hier wel de kindermoord van Herodes in. Herodes is het instrument hier op aarde waarmee de duivel zijn werk probeert uit te voeren. De draak vervolgt ook de vrouw en spuugt een rivier achter haar aan om haar mee te laten sleuren (12:15). Dat kan gezien worden als een poging om de Joodse Kerk uit de tijd van Johannes uit te roeien, maar wat uiteindelijk resulteerde in de vernietiging van Jeruzalem en de moord op 1,1 miljoen Joden, ongeveer een derde van het aantal Joden in die tijd. De duivel gebruikte het Romeinse Rijk om zijn afschuwelijke plannen uit te voeren.

In Openbaring 13 wordt een beest ook met zeven koppen en tien hoorns beschreven dat uit de zee komt. Vanuit Daniël 7:23 kunnen we begrijpen dat het hier om een koninkrijk gaat en omdat volgens Openbaring 13:2 dit beest bestaat uit elementen van een panter, beer en een leeuw, moeten we concluderen dat dit het vierde ongespecificeerde beest/koninkrijk is van Daniël 7, omdat de eerdere drie, een leeuw, beer en panter betroffen (Daniël 7:4-6). In Daniël gaat het om het Romeinse Rijk.

Ook de specificatie in Openbaring 17:9-10 van wat die koppen zijn (heuvels en koningen) en dat een prostitué dit beest berijdt (godin-hoer Roma) geeft aan dat het om het Romeinse Rijk gaat met als zesde heerser Nero.
In Openbaring 13:2 krijgt het beest uit de zee (het Romeinse Rijk) de kracht, de troon en de macht van de draak. En dus zullen we moeten concluderen dat dit kwaadaardige, monsterlijke rijk van de Romeinen, het instrument, ja zelfs de belichaming is van de duivel zelf. Dat de duivel net zoals het beest uit de zee, zeven koppen en tien horens heeft, geeft dit aan.

Nu hebben we sinds keizer Constantijn christen werd, geen last meer gehad van een koninkrijk dat werelddominantie en de uitroeiing van christenen en Joden tot doel had voor een periode in de orde van duizend jaar. Maar als dan in Openbaring 20:7 de duivel losgelaten wordt, dan zal hij de volken verzamelen en inspireren, zoals hij dat indertijd bij het Romeinse Rijk ook gedaan heeft. Enerzijds wordt de duivel Gog genoemd, anderzijds kunnen we op onze vingers natellen dat het nu dan OOK om echte duivelse koninkrijken en leiders op aarde moet gaan.
En wat doen zij? Zij omsingelen de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad. Dat kan je op twee manieren opvatten: ze vallen christenen, zowel als Joden aan, geestelijk, zowel als fysiek.

Gog en Magog worden genoemd in Ezechiël 38 en 39. Daar verleidt God de zich in het uiterste Noorden bevindende leider Gog van het rijk Magog (Rusland) om samen met een coalitie van bondgenoten, waaronder Perzië (Iran) en Gomer/Beth-Togarma (Turkije), Israël aan te vallen. Om zich echter volledig stuk te lopen in hun demonische ambities. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Rusland - door zijn aanwezigheid in Syrië - troepen heeft die direct grenzen aan Israël. Het is uitermate opmerkelijk dat een profetie die zo’n 2.500 jaar geleden opgeschreven is een politieke situatie beschrijft, die we vandaag de dag voor onze ogen zien ontvouwen.

Met de opkomst van atheïsme is de ‘duizend’jarige bloeiperiode van het Christendom ten einde gekomen. Met de komst van Hitler is een kortstondige1 directe vernietigingsaanval op de Joden ingezet. Hitler faalde, maar zijn gedachtegoed leeft nog steeds voort in een groot deel van de Arabische wereld die de vernietiging van alle Joden ten doel heeft.

Wij leven in de tijd dat de duivel weer is losgelaten en bezig is om de volken te verzamelen om Joden en christenen uit te roeien, geestelijk dan wel fysiek.
Maar net zoals hij daar in de eerste eeuw ook niet in geslaagd is, zal hij daar nu ook NIET in slagen.

EN... we mogen weten dat dit razen de LAATSTE keer is dat hij zo tekeer mag gaan.

 

Zo, dat moest ik even kwijt.


1  Voor slechts één uur, zie Openbaring 17:12.

maandag 23 september 2024

061 - Ok, hier is de oplossing dan voor het mestoverschot.

Mijn idee om massaal brandnetelsoep te gaan eten1 is jammer genoeg niet echt aangeslagen, dus laat me nog eens een poging wagen.

Mest produceert methaan, wat een broeikasgas is. En daar houden we vandaag de dag niet van, omdat er gletsjers verdwijnen. Er verdwijnen al gletsjers sinds de ijstijd, maar ok, nu verdwijnen ze door de in-zijn-auto-hamburgers-etende mens.
Uitgereden mest zorgt ervoor dat er teveel ‘stikstof’ en ‘ammoniak’ in de grond komt. Dat vindt Europa niet leuk, want de waterkwaliteit daalt erdoor en er zijn bepaalde planten en kleine beestjes die daar niet van houden. Andere weer wel, maar dat willen we niet.
Nederland voorziet weliswaar de halve wereld van voedsel, maar wij blijven met de stront zitten. En dan kan je een paar dingen doen.

A. Inkrimpen en minder voedsel produceren - laat de rest van de wereld het maar uitzoeken waar ze hun eten vandaan halen. En we laten de boeren omscholen tot maatschappelijk werkers om al dan niet asielzoekers te begeleiden of juist de buren waar ze naast komen wonen.

B. Mest exporteren. Euh, ok maar waar naartoe? We gaan toch niet de dalen van de zich terugtrekkende gletsjers ermee vullen, omdat die verder nog geen bestemming hebben?

C. Strontvliegen kweken en uitzetten.
Strontvliegen leggen eitjes in mest en de larven voeden zich met de organische materie erin. Dit helpt bij de afbraak van mest en versnelt het composteringsproces. Zo krijg je recycling van voedingstoffen en een bevordering van de bodemgesteldheid.

Ik heb ooit eens een pruimenboompje getracht op te doen groeien, maar het ding kwam onder de bladluis en produceerde nauwelijks vrucht. Het boompje is daarom uiteindelijk een zachte dood gestorven. Mijn zoon heeft er recentelijk twee in de tuin geplaatst en wat natuurlijke maatregelen genomen, waaronder het hangen van zakjes met larven van lieveheersbeestjes in de takken. Die larven eten de bladluizen. Ze hadden vele, vele pruimen dit jaar.

Strontvliegen zijn niet altijd in voldoende mate beschikbaar om alle mest op te ruimen, omdat hun populaties kunnen fluctueren. Maar je kan ze kweken en uitzetten waar nodig, zoals met de larven van lieveheersbeestjes. Dat doen we met bijen toch ook om ervoor te zorgen dat de bloemen bevrucht blijven worden? Waarom dan niet met de vliegen om de mest op te ruimen?
Ja, ondanks dat strontvliegen ecologisch waardevol zijn en helpen bij de natuurlijke cyclus van mestverwerking, worden zij vaak als plaag gezien. Maar we willen Nederland toch ook aan de wolf helpen? Waarom dan niet aan de strontvlieg? En daar zijn dan bijvoorbeeld de spreeuwen weer voor, die de vliegen op kunnen ruimen.

Of... we bouwen een insectencomposteringscentrale om de mest te verwerken. Je zet daar de insectenlarven uit in de mest die zich ermee voeden en het omzetten in bruikbare biomassa.

Die vetgemeste larven kan je gebruiken als hoogwaardige eiwitbron voor diervoeding. De verwerkte mest kan omgezet worden tot waardevolle organische meststof, die de boeren kunnen gebruiken om over hun land uit te rijden. Het zal een investering zijn om het op te zetten, maar met de verkoopbare producten kan het rendabel te maken zijn. Met het geld dat je wil reserveren om boeren uit te kopen kan je ook zo’n centrale bouwen. En je hebt geen overlast van vliegen, want je houd alles binnenshuis.


En dan hebben we nog optie D.

Mest kan je drogen. Daardoor krijg je minder broeikasgassen zoals methaan en ammoniak, omdat daarmee bacteriële afbraak (die deze gassen produceert) geremd wordt. Deze gedroogde mest kan je vervolgens verbranden. Daar komt dan energie bij vrij waarmee je elektriciteit op kan wekken. Het elimineert ook ziektekiemen en geuren. In de asresten zitten mineralen, zoals fosfaat en kalium, die je kan verkopen als meststof. Verbranden levert wel veel CO2 op. Maar dat kan in zekere zin als neutraal worden beschouwd, omdat het eerder door planten was opgenomen en dus al in onze kringloop zit!
Maar nu zouden we dus de KOLENCENTRALES die wij nog hebben, om kunnen bouwen tot mestverbandingscentrales. Omdat we geen kolen meer gebruiken, die in de aardbodem opgeslagen waren, behalen we daarmee een enorme CO2-reductie.

Goed, je moet de centrales ombouwen en zo zijn er vast nog wel angels op de weg en nadelen. Maar de voordelen zijn ENORM. We zijn van de kolen af, we behalen CO2-reductie, we zijn van de mest af, we kunnen de wereld van voedsel blijven voorzien, de boeren behouden hun baan, wij blijven geld verdienen, geen ‘stikstof’ meer, geen ‘ammoniak’ meer, enzovoorts. De politiek blij, zelfs de oppositie blij. Heel Europa zelfs blij. Wat wil je nog meer?

 

Zo, dat moest ik even kwijt.


1  Zie deze blog: https://ongezouten-peter.blogspot.com/2024/01/048-eerherstel-voor-de-brandnetel.html


woensdag 28 augustus 2024

060 - God heeft lang geleden al gesproken dat het huidige Juda vele volkeren zal verpletteren.

In de vorige blog heb ik uitgelegd hoe Micha 4:8 aankondigt dat de DOCHTER van Sion en Jeruzalem de ‘heerschappij van vroeger’ terug zullen krijgen. Het natuurlijke Sion/Jeruzalem is de dochter van het hemelse Sion/Jeruzalem. Dat gaat dus over natuurlijk Juda dat in 1948 weer een natie werd. Daarom is het interessant om Micha eens verder te lezen.

Micha 4:9 Nu, waarom slaat u zo'n luid alarm?
Is er geen Koning onder u?
Is uw Raadsman omgekomen,
dat smart u aangegrepen heeft als van een barende vrouw?

Vers 8 keek vooruit. Vers 9 gaat weer terug naar het moment waar Micha 4 over ging namelijk dat het Woord van de Heer vanuit Jeruzalem zal uitgaan (einde vers 2) en Jahweh ZELF Koning zal zijn op de berg Sion (hier dus GEEN dochter van Sion!). Dit is ronduit Messiaans op te vatten. God zal Zelf in de persoon van Jezus Messias naar Israël toekomen en het Davidische Koningschap opeisen om Koning te worden in het nu nog hoofdzakelijk geestelijke Koninkrijk van God.


In vers 9 wordt er dan alarm geslagen. De retorische vraag wordt gesteld waar hun Koning is. Tja, die Raadsman hebben ze zelf omgebracht en dat roept de grootst mogelijke ellende over hen af. Dit is een hint naar de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70. Kijk maar:

10 Krimp ineen en schreeuw het uit,
dochter van Sion, als een barende vrouw,
want nu moet u de stad uit
en in het open veld wonen.
U zult tot in Babel komen.

Merk op dat nu WEL weer dochter van Sion genoemd wordt. Het natuurlijke Juda moet de stad verlaten en in open veld wonen. Dat is niet in een beschermde stad, maar in de diaspora, de tijd dat Juda onder de volken leefde en geen eigen natie of regering had.

Ja maar, er staat Babel. Het gaat over de Babylonische ballingschap!

Toch niet. Want dit is een profetie waar de Messias aangekondigd wordt. De Babylonische ballingschap is allang voorbij en daarom slechts een waarschuwing. Na 70 jaar konden ze al weer terugkeren. Maar als daar door volgende generaties geen blijvende les uit geleerd wordt, dan zal het nog erger worden. Babel is daarmee de geestelijke stad van het kwaad, zoals Jeruzalem de geestelijke stad van Gods heil is. En als zodanig kan het ook op Rome slaan1.

Daar zult u gered worden,
daar zal de HEERE u verlossen
uit de hand van uw vijanden.

En toch zal God Juda redden uit de diaspora. Net zoals God Juda uit Babel terugbracht, zo zal God hen bewaren onder de volken. Dit is dus WEER een hint naar 1948.

11 Nu verzamelen zich tegen u
vele afgodenvolken.
Zij zeggen: Laat haar ontheiligd worden,
en laten onze ogen Sion aanschouwen.
12 Zíj echter kennen de gedachten van de HEERE niet.
Zij begrijpen Zijn raadsbesluit niet:
dat Hij hen bijeengebracht heeft als graanschoven op de dorsvloer.
13 Sta op en dors, dochter van Sion,
want Ik zal uw hoorn van ijzer maken
en Ik zal uw hoeven van brons maken,
en u zult vele volken verpletteren2
en Ik zal hun winstbejag met de ban slaan: het is voor de HEERE,
hun vermogen is voor de Heere van heel de aarde.
14 Nu, groepeer u, dochter van de strijdbende!
Zij gaan een belegering tegen ons opzetten.
Zij zullen met een stok
de rechter van Israël op de kaak slaan.

Merk op dat het WEER over de dochter van Sion gaat, het natuurlijke Juda. Er is GEEN ENKELE periode geweest in de geschiedenis van Israël/Juda na David, waarin VELE afgodenvolken tegen hen optrekken en Juda hen TOCH telkens overwon. Behalve dus sinds 1948. Wij zien daarom Micha 4:13 dagelijks voor onze ogen gebeuren en vervuld worden. En ten diepste is het de Rechter van Israël waar de volken tegen te hoop lopen.

 

Zo, dat moest ik even kwijt.


1           Zie 1 Petrus 5:13 bijvoorbeeld. Of Openbaring 17:5.

2           Zie afbeelding.

vrijdag 23 augustus 2024

059 - Waar staat de oprichting van de staat Israël in 1948 aangekondigd in de Bijbel?

In Handelingen 1:6 vragen Jezus’ leerlingen Hem: “Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Koninkrijk weer herstellen?” Jezus antwoordt dan niet dat daar geen sprake van is, omdat Hij nu het eeuwige Koningschap van David op Zich genomen heeft. Hij zegt: “Het komt u niet toe de tijden of gelegenheden te weten die de Vader in Zijn eigen macht gesteld heeft”. Ofwel: dat zal nog wel een keer gebeuren, maar jullie hoeven niet te weten wanneer.

Dat idee van een hersteld koningschap voor Israël komt bij Micha 4:8 vandaan. Maar om dat vers te begrijpen, moeten we even door heel Micha 4 heen.

Micha 4:1 Het zal echter in het laatste der dagen geschieden
dat de berg van het huis van de HEERE
vast zal staan als de hoogste van de bergen,
en dat hij verheven zal worden boven de heuvels,
en dat de volken ernaartoe zullen stromen.

Voor alle duidelijkheid: God profeteert niet over de hoogte van bergen. Het moet Messiaans opgevat worden. Met de komst van Jezus Messias breekt de ‘eindtijd’ aan, de laatste fase in de wereldgeschiedenis. Hij zal een tempel bouwen van levende stenen uit alle volken. In vers 2b gaat uit Sion de wet en “het woord van de Heere uit Jeruzalem”. Het Woord van God zal uit Jeruzalem gaan. Ook dat is een verwijzing naar Jezus Messias.

Dan worden zwaarden tot ploegscharen omgesmeed in vers 3 en leren volken de oorlog niet meer. Sommigen zullen zeggen dat dat nog niet zover is. Maar in het Koninkrijk van God is dit al wel zo. In het koninkrijk van God is er vrede tussen Joden en Arabieren, tussen Russen en Oekraïeners, tussen Nederlanders en Duitsers enzovoorts. Waar dit niet zo is, is het Koninkrijk van God niet.

In vers 6 verzamelt God (dat is dus in de persoon van de Messias) al de kreupele mensen uit de afgodenvolken die God gestraft had.

In vers 7 verklaart God dat HIJZELF de Eeuwige Koning zal zijn. En dat terwijl God aan David het eeuwige koningschap belooft had (2 Samuël 7). Met andere woorden: God zal ZELF de eeuwige Nazaat van David zijn die dat beloofde koningschap op Zich neemt in de persoon van Jezus Messias.

En dan komt vers 8:

Micha 4:8 En u, Schaapstoren1,
Ofel burcht2 van de dochter van Sion, naar u zal gaan,
ja, naar u zal komen de heerschappij3 van vroeger,
het koningschap4 van de dochter van Jeruzalem.

Nu is het zo dat hier heel specifiek de dochter van Sion en Jeruzalem genoemd wordt. De betekenis daarvan is dat Sion en Jeruzalem vaak geestelijk opgevat moeten worden, wat in het Nieuwe Testament het Koninkrijk van God en het hemelse Jeruzalem zijn gaan heten. De ‘dochter van’ betreft dan de fysieke berg en stad. Nu is het zo dat in het Joodse denken een deel voor het geheel kan staan. De dochter van Sion en Jeruzalem staan daarmee dus voor het natuurlijke Joodse volk. En de Schaapstoren wordt uitgekozen vanwege de betekenis, maar staat uiteindelijk ook als deel voor het geheel.

Wat hier daarom met zoveel woorden staat, is dat het natuurlijke volk van Israël/Juda, kort nadat het als een schaap gewassen en ter slachting gebracht is, haar macht en heerschappij weer terug zal krijgen.
En dat is dus precies drie jaar na de Holocaust in 1948 gebeurd.
(De terugkeer uit Babel telt als zodanig niet, want Juda is daarbij vrijwel altijd een provincie of vazalstaat geweest van overheersende mogendheden.)


Zo, dat moest ik even kwijt.


 


1  De Schaapstoren is op de plek waar nu de Leeuwenpoort is ten noordoosten van de tempelberg naast de poel van Bethesda. Dit was de plek waar schapen Jeruzalem binnengebracht werden om gewassen te worden voordat ze geofferd werden.

2   Ofel is de naam van de berg waar het paleis van David op stond ten zuidoosten van de tempelberg. Maar de naam Ofel betekent burcht en dat lijkt een betere vertaling in dit verband.

3  Het woord voor heerschappij kan ook bestuur, regering, macht, autoriteit betekenen.

4  Het woord voor koningschap kan ook meer algemeen heerschappij betekenen.

donderdag 23 mei 2024

058 - Ik ben weer eens opgelicht op Marktplaats

Ja, het is me weer overkomen. Ik ben voor 430 euro opgelicht op Marktplaats.
Met negen kleinkinderen en de tiende op komst blijft Lego een geweldig speelgoed, waar ik zelf ook nog plezier aan kan beleven. Het stimuleert de fantasie, is therapeutisch om te bouwen :-), het blijft zijn geld waard en als je een goede opslag hebt kan het zelfs een leuk investering zijn. En nee, dit is geen verborgen betaalde reclame. Bij de geboorte van elk kleinkind heb ik een unieke grote doos zoals van Lord of the Rings of The Hobbit gekocht. Deze zijn in de opslag verdwenen en ooit ga ik ze die een keer kado doen als ze rond de twintig zijn of zo. Maar nu zijn sommige dozen al meer dan verdubbeld in prijs.

En dus op Marktplaats een doos van 430 euro gekocht bij een persoon die al meer dan elf jaar lid was van Marktplaats. Wel slechts 2 positieve ervaringen en dat had me inderdaad veel voorzichtiger moeten maken. Maar ik bestel vaak van alles en nog wat via MP en het gaat eigenlijk altijd wel goed. Dus toch iets te gemakkelijk doorgeklikt. 


Voorheen moest je naam, adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer van die persoon opvragen. Met naam en bankrekening heb je dan in ieder geval de gegevens van diegene. Nu gaat betaling automatisch via Online Payments Platform (OPP). Je kiest je verzendmethode, adres pakt hij automatisch... super handig allemaal.

Maar het label dat voor de verzending werd gemaakt, werd maar niet gevuld met de melding dat de doos ingeleverd was. Gebruiker reageerde ook niet meer.
Toen heb ik flink geboden op andere producten van hem. Daar was hij ineens weer: oh ja, sorry dat ik niet reageerde, mijn oom was overleden, maar als je deze ook wilt kan ik die gelijk mee verzenden.
Nou, dat was niet nodig. Ik wilde even zijn aandacht. Hij zou het morgen versturen. Wat dus niet gebeurde en hij reageerde ook nergens meer op.

Een paar dingen.
Marktplaats heeft een optie om een gebruiker te melden. Als je dat aanklikt gebeurt er HELEMAAL niets. Volgens mij is het een loze optie, zonder enige verdere functionaliteit en in ieder geval zonder enige menselijke monitoring. Het is alleen maar om mensen het idee te geven dat ze bepaalde frustratie kwijt kunnen. Een soort placebo.
Er is ook een optie om een verdachte advertentie aan te geven. Dat heb ik dus gedaan bij zijn andere advertenties, met de melding dat ik een product gekocht had, dat niet geleverd was. Nu krijg je wel bericht dat de melding is ontvangen en dat er naar gekeken wordt. Een tijd later kreeg ik bericht van MP dat er naar de advertentie gekeken was en dat geconstateerd was dat er niets mis mee was.
Met andere woorden: Marktplaats DOET HELEMAAL NIETS aan frauduleuze gebruikers.

De enige optie die overblijft is aangifte te doen bij de politie. Die hebben het hele proces ook geautomatiseerd. Je kan daarbij zelfs aangeven dat het om een bestelling via Marktplaats gaat. Ik heb nog een tijdje gewacht, want ik weet wat er gaat gebeuren. Het hele account van deze persoon wordt verwijderd, inclusief advertentie en alle correspondentie. Alle sporen worden dus gewist. Overal eerst screenshots van gemaakt. Aangifte gedaan en ja, binnen no time is alles verdwenen en kreeg ik meldingen van mijn biedingen op zijn andere advertentie dat ik hier heel voorzichtig mee moest zijn. Grapjassen. De snelheid waarmee dit gebeurt doet vermoeden dat hier verder ook (vrijwel) geen menselijke controle meer aan te pas komt.

De politie vraagt om de gegevens van deze persoon, zoals een banknummer. Ja, dat heb ik dus niet. MP benaderd zowel als OPP. “Sorry meneer, vanwege de wet op de privacy, mogen wij u deze gegevens niet verstrekken. De politie kan ze wel opvragen.”
Ja ok, maar DOET de politie dat dan ook? Het is ZO eenvoudig om deze persoon te achterhalen en een procedure op te starten. Of mij het recht te geven een deurwaarder in te schakelen bijvoorbeeld. Maar nee, de oplichters worden geweldig beschermd in onze samenleving. Het enige dat ik voor elkaar gekregen heb, is dat OPP zijn bankrekeningnummer op de zwarte lijst heeft gezet. Hij zal dus een nieuwe rekening moeten openen om het trucje te herhalen.

Ja maar Peter... je kan toch kopersbescherming afsluiten? Kijk, en hier komt de aap uit de mouw. Marktplaats heeft BAAT BIJ oplichters en daarom is hun systeem corrupt. Want door zulke oplichters hopen ze dat je kopersbescherming af gaat sluiten. En dan moet je maar liefst VIJF PROCENT over je aankoop betalen om beschermd te zijn. En wat doen ze daarvoor? Het geld op een tussenrekening vasthouden (wat ze nu ook al doen), totdat het geleverd is in plaats van het automatisch doorsluizen. Dat is dus kassa voor MP. En wie sluit nou kopersbescherming af, als hij nooit opgelicht wordt? Snap je hem? Daarom doet MP dus niets aan oplichters totdat er aangifte gedaan is en ze wel moeten. En daarom zal MP hun omgeving ook niet ECHT veiliger maken, want dat levert hen minder op.

Maar ik wordt niet elke twintig keer dat ik iets bestel opgelicht. (Want twintig keer vijf procent is honderd procent, dus na twintig bestellingen heb ik het hele gemiddelde aankoopbedrag ook nog eens aan kopersbescherming betaald.) Kopersbescherming is dus uiteindelijk veel duurder dan af en toe eens opgelicht worden. Liever zou ik willen dat MP hun omgeving gewoon veilig maakt en dit soort praktijken onmogelijk maakt.

En laat de nieuwe politiek alsjeblieft één landelijke FTE vrijmaken voor de politie om de daders van dit soort mateloos irritante online oplichting te achterhalen en achtervolgen.


Zo, deze frustratie moest ik even kwijt.

.

donderdag 2 mei 2024

057 - Mijn pogingen om zelf fossielen te maken.

Aangezien ik in een oud huis woon, naast een huis met studenten, krijg ik regelmatig bezoek van kleine, grijze, ongenode gasten. De meest effectieve manier om deze te vangen, is gebleken te zijn dat ik een valletje zet voor de spleet waar ze vaak doorkomen. De enige weg is over het valletje te gaan. Ik hoef dan niet te prutsen met pindakaas, kaas of brood dat na een tijd gaat schimmelen en zo.

Nou heb ik in de tijd dat ik mijn boek Degeneratie, het einde van de evolutietheorie schreef eens het idee gehad om zelf fossielen te proberen maken. Fossielen worden veel in kalksteen gevonden en kalk kan in zekere mate oplossen in water, afhankelijk van de zuurgraad. Dus waarom niet zelf eens een muis begraven in een kunstmatige sedimentaire laag die hard wordt en na dertig jaar dan kijken hoe het ervoor staat?

En dus heb ik eens een keer een groot stuk kalksteen meegenomen uit een groeve uit Limburg waar ik fossielen had gezocht. Ok, wat is de chemische formule om kalksteen op te lossen in water? En wat om dat proces dan weer omgekeerd te doen? En hoe krijg ik dan zoveel kalksteen dat ik de muis erin kan begraven?
Ik geef onmiddellijk toe dat het me te ingewikkeld was en het heb opgegeven. Aangezien dit een wat ongewoon experiment is, is het heel erg moeilijk om de juiste informatie te vinden van hoe je zoiets aan moet pakken. Wel heb ik ooit een keer een dode kikker voor lange tijd in een plastic bakje met dekseltje (van boter) buiten bewaard. Om veel later te constateren dat het simpelweg uitdroogt en mummificeert. Dus zoiets zal voor een deel ook met dieren die in sedimenten begraven worden gebeuren. Waarna ze langzamerhand mineraliseren.
Ik weet het, ik ben een beetje vreemd af en toe.

De reden waarom dit interessant is, is omdat er vandaag de dag eigenlijk geen sedimentaire fossielen van moderne planten of dieren ontstaan. Ik bedoel: wanneer wordt nou een hele kudde olifanten in de modder begraven, zodat het kan fossiliseren in een aardlaag? Zoals we namelijk vele massagraven van dinosauriërs en andere dieren hebben. Er wordt altijd gezegd dat fossilisatie miljoenen jaren duurt. Maar dat wordt alleen gezegd omdat de theorie dat voorschrijft. Niet omdat we dat experimenteel bevestigd hebben. En omdat fossilisatie veronderstelt wordt zo ontzettend veel langer dan een mensenleven te duren, gaat ook niemand zo’n experiment opzetten.
Maar nieuwsgierig als ik ben, zou ik toch wel eens willen weten hoe snel dat zou kunnen gaan.

En dus bedacht ik me laatst, toen er weer eens een ongenode gast het loodje gelegd had, dat ik chatgpt misschien wel zou kunnen bevragen over hoe ik dat aan zou kunnen pakken. En voila! Chatgpt vertelt mij met een beetje doorvragen, dat als je soda met gips vermengd in water, er dan een chemische reactie plaatsvindt waarbij calciumcarbonaat (CaCO3) ontstaat. En calciumcarbonaat is een ander woord voor kalksteen.
Soda is gewoon bij de supermarkt te krijgen en gips bij de bouwmarkt. Dus nu zit er een volledig van de buitenlucht afgesloten muis ingekapseld in een steenhard geworden mengsel van kalksteen en natriumsulfaat (een zout dat het bijproduct van de reactie is). In de natuur zal zo’n reactie van soda en gips niet plaatsgevonden hebben. Maar ik heb nu wel op een kunstmatige manier mogelijke omstandigheden nagebootst van snelle begraving van een organisme in kalksteen, zoals we vandaag veel fossielen vinden.
Ik ben van plan familieleden van de illegale bezoekers eenzelfde lot toe te bedelen. Ik zal dan wat variëren met de ingrediënten want chatgpt wist me te vertellen dat als ik silica (zand) toevoeg, mineralisatie waarschijnlijk sneller zal gaan. En misschien hebben jullie als lezers ook nog wel suggesties van wat ik zou kunnen doen?

Dat is ook de reden waarom ik dit überhaupt vertel. Ik leef misschien nog dertig jaar, maar misschien ook niet. Luther zou nog een boom planten als hij wist dat de Heer morgen terug kwam. Daarom start ik nog een wetenschappelijk experiment dat mogelijk decennia moet gaan duren. Maar als ik een dozijn van dit soort dingen heb, dan kunnen we elke tien jaar of zo er eens eentje openmaken om te kijken hoe het ervoor staat.

Mocht ik voortijdig overlijden, dan weet je dus wat die gekke bakjes zijn met cementachtige inhoud, die ergens op de binnenplaats liggen...

Voor wie het experiment zelf wil doen: gebruik 2 delen gips, 1 deel soda en voldoende water om er een papje of pasta van te maken. Of 2-4 delen zand, 1 deel gips, 1 deel soda en voldoende water.

Kom ik overigens net toevallig een bericht tegen dat Vivianiet een kristal is dat in dode dieren en mensen groeit... sic. Google het maar. Daarmee is eigenlijk al bewezen dat bepaalde kristallisatie heel erg snel kan plaatsvinden en geen miljoenen jaren nodig heeft.

 

Zo, dat moest ik maar even kwijt.

vrijdag 19 april 2024

056 - Hoe staat het met WWIII?

Op 13 november 2023 schreef ik dat WWIII inmiddels begonnen was. De democratieën van deze wereld zijn in oorlog met de autocratieën, maar vanwege de enorme verwevenheid van de huidige wereld en de enorme (handels)belangen wordt deze oorlog vooralsnog niet openlijk uitgevochten, maar door proxies uitgevoerd.
Sinds die datum hebben de Houthi’s Israël de oorlog verklaard, hebben zij drie onderzeese datakabels doorgesneden die het Westen verbinden met Azië1 en allerlei schepen gekaapt om zo de internationale handel te dwarsbomen. Er worden voortdurend allerlei Amerikaanse basissen in het Miden-Oosten bestookt.2 

Nu op 14 april viel Iran, samen met haar proxies in Syrië, Libanon, Irak en Jemen Israël aan. Vanuit Iran werden zo’n honderd langeafstandsraketten afgevuurd. Vanuit de andere landen werden drones en raketten afgevuurd. Met dan 300 in totaal.

Israël, the VS, Engeland, Jordanië en Saoedi-Arabië haalden 99% uit de lucht. Een groot deel werd onderschept door F15, F16 en F35 straaljagers. Degenen die het Israëlische luchtruim bereikten, werden onder andere door Hetz 2 en 3 systemen neergehaald. Er werd daardoor gelukkig minimale schade aangericht wat een wonder op zich is. 


Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Iran openlijk Israël aangevallen heeft. De directe aanleiding zou de aanval van Israël op een Iraanse ambassade in Damascus zijn. Maar dat betrof echter een gebouw NAAST de ambassade, dat in gebruik was als hoofdkwartier van de IRGC (Iranian Revolutionary Guard Corps). Verschillende hoge pieten zijn daarbij omgekomen, waaronder bijvoorbeeld een verbindingsofficier voor Hezbolla. Het was daarom duidelijk een militair doel.

Even ter herinnering - want met de hoeveelheid en snelheid van informatie tegenwoordig worden we vergeetachtig - de aanval van proxy Hamas op Israël op 7 Oktober gebeurde omdat Iran de vredesovereenkomst tussen Saoedi-Arabië wilde dwarsbomen.
Verder komen er berichten binnen dat inmiddels een vijftigtal festivalgangers die die aanval overleefd hebben zelfmoord gepleegd hebben, omdat ze niet kunnen leven met het trauma.3

Het mag duidelijk zijn dat de aanval van Iran een nieuwe escalatie is. Biden probeert bij alle macht om Israël te bewegen niet te reageren om te voorkomen dat het nog verder uit de hand loopt. Het argument dat daarvoor gebruikt wordt, is dat er weinig schade toegebracht is. Maar dat is net zoiets als een pyromaan vrijuit laten gaan, omdat jij toevallig aanwezig was toen hij een molotovcocktail bij je naar binnen gooide en je het vuur snel met een emmer water kon doven.
Uiteraard zit niemand te wachten op een nog veel groter conflict, maar als je stilletjes af gaat zitten wachten dan WEET je gewoon dat de pyromaan weer een keer gaat toeslaan. En hij zal daarbij van zijn eerdere falen geleerd hebben, om het deze keer anders en beter aan te pakken. 

Daar komt bij dat het Iraanse volk ongelooflijk pro-Israël en anti-regime is. Zo schreef Movina Rostami, een Iraanse volleybalster: als Iraanse ben ik echt beschaamd over de aanval van het regime op Israël, maar je moet weten dat het Iraanse volk van Israël houdt en de Islaamse Republiek haat. Daarop werd zij de volgende ochtend gearresteerd en niemand weet waar ze nu is en hoe het met haar gaat.

De relatie tussen Israël en Rusland komt ook steeds meer onder druk. Israël neemt het Rusland kwalijk dat zij openlijk voor Hamas kiest. Een Israëlische politicus waarschuwde Rusland in Oktober al dat als Israël klaar is met Hamas en Hezbollah, zij Oekraïne zal helpen om de oorlog tegen Rusland te winnen.4 
Ondertussen bereid Frankrijk zich voor op een openlijke oorlog met Rusland.5

Op 14 April - met het onderscheppen van 99% van de honderden raketten die op Israël afgevuurd werden - hebben we gezien dat Israël inderdaad heeft wat Oekraïne nodig heeft.
Wat zou kunnen gebeuren, is dat Israël Iraanse drone-fabrieken gaat platleggen. Dan vangen ze twee vliegen in één klap: ze voorkomen nieuwe aanvallen, maar ze helpen ook Oekraíne, omdat Iran Shahed-drones aan Rusland levert en Oekraïne daar momenteel grote problemen mee heeft.

 

En wat denk je wat Rusland gaat doen als zij door Israël gaan verliezen in Oekraïne?

 




1  https://apnews.com/article/red-sea-undersea-cables-yemen-houthi-rebels-attacks-b53051f61a41bd6b357860bbf0b0860a
2  https://en.wikipedia.org/wiki/Attacks_on_U.S._bases_in_Iraq,_Jordan,_and_Syria_(2023%E2%80%932024)
3  https://www.i24news.tv/en/news/israel-at-war/survivor-testimonies/artc-oct-7-festival-massacre-survivor-reveals-about-50-survivors-later-committed-suicide
4  https://www.newsweek.com/israeli-official-issues-warning-putin-russian-state-tv-1836164
5  https://www.politico.eu/article/french-rear-admiral-jacques-mallard-france-navy-prepares-high-intensity-warfare/

woensdag 3 april 2024

055 - Qumran zou ook wel eens de locatie van de ark van het verbond kunnen zijn.

Met Pasen bekeek ik een documentaire over Jezus op History-channel. Dit uit nieuwsgierigheid naar met wat voor mengelmoes van waarheid en onzin ze deze keer zouden komen. Het was verrassend weinig aanstootgevend eigenlijk en er kwam zelfs een kwestie aan de orde die ik bijzonder interessant vond. Namelijk die van Jim Barfield en het Copperscroll-project1.

Mijn interesse in de Ark van het Verbond was gewekt bij mijn onderzoek naar Openbaring. In 11:19 staat dat de ark van Zijn verbond zichtbaar werd, terwijl in Jeremia 3:16 staat hij zal verdwijnen en inmiddels ook verdwenen is. De vraag bij mij was daarom: zal hij dan ooit nog eens een keer weer ontdekt worden?

Nu zijn daar tal van speculaties over uiteraard. De Ethiopische kerk meent de ark onder haar hoede te hebben, maar pas ergens vanaf de elfde eeuw. Dat is wel een beetje laat.

Ron Wyatt beweerde dat hij de ark gezien heeft ergens onder de huidige graftuin in Jeruzalem, maar heeft nooit ook maar een enkel bewijs weten te produceren voor zijn buitensporige beweringen.
In de serie The Curse of Oak Island zijn ze al jaren op zoek naar een schat in de bodem daar. Ze hebben verbanden gevonden met de Tempeliers en vermoeden dat die de ark en andere schatten daar misschien verborgen hebben toen ze verboden en vervolgd werden in Europa.
Er is een Joodse organisatie die op basis van verklaringen in oude Joodse geschriften meent dat ergens onder de tempelberg, in kerkers door Salomo gemaakt, de ark verborgen ligt. Er is een dichtgemetselde doorgang gevonden. Een poging om te kijken wat erachter ligt heeft zoveel politieke beroering gegeven, dat die gestaakt is. Het ligt nogal gevoelig daar.

Maar wat ik bij mijn onderzoek gemist heb, was het verhaal van Jim Barfield. Er is bij de vondst van de Dode Zee-rollen een setje koperen platen gevonden - met de bedoeling dat die dus nooit verloren zouden gaan. Deze is door een vijftal mensen ingegraveerd, die ieder allerlei locaties aangeven van schatten en zaken die verborgen zijn. Waaronder enorme hoeveelheden goud, zilver en ook ‘de kostbaarheden van de tempel’. Dit is algemeen bekend, maar de grote vraag is waar deze gezocht moeten worden. Een van de namen op die koperen scroll is die van de profeet Zacharia, die betrokken was bij de bouw van de tweede tempel. Het zal toch niet?

En toen was er de voormalige brandweerman en prive-detective Jim Barfield die dacht: laat ik nu eens met mijn kennis en ervaring me op deze beschrijvingen werpen om uit te vogelen waar dit op slaat. Een voor de hand liggende overweging was: het is in Qumran gevonden, dus zou ik deze plekken in Qumran zelf kunnen identificeren?

Zo gezegd zo gedaan en welja hoor, hij was in staat om allerlei in Qumran te vinde, die met de beschrijvingen overeen kwamen. Sterker nog: een heel aantal lagen op een rechte lijn, die allemaal richting een rotspartij wezen. Daar was een afgesloten grot, die overeenkwam met de beschrijving van de locatie van de tempelschatten. Ze hebben een monster genomen van het materiaal bij de ingang en dat laten onderzoeken. De conclusie was dat dit cement uit de oudheid was. Met andere woorden: dit is een dichtgemetselde grot. Wat zit daar dan achter?

Jim Barfield heeft toestemming gevraagd om daar te graven, maar dat is allemaal moeilijk, moeilijk, moeilijk. Hij is er nog wel een keer daar geweest met een metaaldetector. Op de locaties die hij uitgezocht had, sloegen de meters op tilt. Het is dus zeker dat er kostbare zaken begraven liggen. Het moet alleen nog opgegraven worden.

Probleem is echter dat Qumran in de West-bank ligt. En als de gegevens kloppen, dan zou er op één van die locaties alleen al voor 2 miljard aan goud liggen, los van de historische waarde. Als dit gevonden wordt, gaan de Palestijnen dit dan claimen? Of zelfs Jordanië? Als de ark of wat voor andere voorwerpen uit de tempel of die periode ook maar, dan is dat een enorme bevestiging voor de waarheid van de Bijbel en voor de geschiedenis van het Joodse volk. Er zijn ook in Israël en ook onder archeologen krachten aan het werk die daar helemaal geen behoefte aan hebben. Er is in vele jaren dus nog nooit iemand geweest die een kijkje is gaan nemen!

Op dit moment is Israël samen met de VS in een dikke oorlog verwikkeld met Hamas, Hezbollah, de Houthi’s, Iran. Ze gaan nu geen opgravingen doen daar. Maar er komt vast een tijd dat daar wel gekeken gaat worden en de wereld zou dan wel eens (on)aangenaam verrast kunnen worden, afhankelijk van wat je gelooft.

 

Ja, dat moest ik dus even kwijt.




1  https://copperscrollproject.com/

maandag 25 maart 2024

054 - Over klimaatalarmisme: wolken hebben veel meer invloed op de temperatuur op aarde dan CO2.

Er is onlangs een documentaire verschenen1 waarin wetenschappers de validiteit van het huidige klimaatalarmisme bespreken. Het duurt 1 uur en 19 minuten, maar is zeer de moeite waard om te bekijken.

Kijk, dat we lood uit uitlaatgassen gehaald hebben was een goede zaak. Maar die hele hetze tegen fossiele brandstoffen, terwijl de hele wereld er afhankelijk van is en CO2 gewoonweg brandstof voor planten is, zoals zuurstof brandstof voor ons is...
Maar ja, de hele wereld is het erover eens dat CO2 (net zoals Stikstof) een gevaarlijk gas is en dat we globaal triljarden uit moeten geven om onze planeet weer onder controle te krijgen. Dus ga daar maar eens tegenin. 

Maar nu is er dus een groepje gerenommeerde wetenschappers dat zich uitspreekt. Je MOET die video bekijken, ook als je het er (bij voorbaat al) niet mee eens bent, want dan weet je in ieder geval met welke tegenargumenten je te maken hebt.

Ik zal een paar dingen die mij opgevallen zijn, in mijn eigen woorden benoemen.

1.
De metingen van opwarming van de aarde zijn vervuild geraakt doordat meters die eerst op het platteland stonden door urbanisatie in stedelijke gebieden terecht zijn gekomen. Omdat beton warmte vasthoudt, geven deze met de verstedelijking geleidelijk hogere temperaturen dan op het platteland. Als je alleen plattelandsmeters neemt, of met andere methoden de globale temperatuur meet, zoals met satellieten of de temperatuur van de oceanen, dan krijg je een heel ander beeld. Daaruit blijkt dat de temperatuur in de jaren 40 hoger was dan nu en in de jaren 70 daalde en nu weer aan het stijgen is, maar nog niet zo hoog is als in de jaren 40.

Op geologische schaal is de globale temperatuur meestal veel hoger geweest en zitten we nu in wat een ‘kleine ijstijd’ genoemd wordt. Het is dus gewoon relatief koud op onze planeet.

Persoonlijk heb ik altijd deze gedacht bij het klimaatalarmisme: er zijn in Nederland gletsjers geweest! Daar hebben we de stenen van de hunebedden aan overgehouden. De wereld heeft de ijstijd overleeft. Kijk eens wat een gemiddelde temperatuurstijging DAT was ten opzichte van nu. Die ene graad opwarming waar we het nu over hebben, kan onze planeet ook wel aan hoor.

2.
Wolken hebben veel meer invloed op de temperatuur dan CO2. Check!
Dit was een eigenlijk wel heel erg voor de hand liggende eyeopener. Is de lucht bedekt met wolken? Brrr, koud. Is er een open lucht? Hmm, lekker warm. De hoeveelheid wolken bepaalt in veel en veel directere mate de temperatuur op aarde.
Je zou zelfs, heel kort door de bocht kunnen zeggen: hoe warmer de oceanen, hoe meer water er verdampt, hoe meer wolken er ontstaan, hoe koeler de aarde wordt, hoe minder water er verdampt, enzovoorts. Met andere woorden: er is een soort feedback-mechanisme ingebouwd in de aarde, zodat de temperatuur niet naar onleefbaar door kan slaan. 

In de documentaire wordt aangegeven hoe het ontstaan van wolken verband schijnt te houden met een bepaald soort kosmische straling, die condensatie bewerkt als het onze atmosfeer bereikt. Opwarming of afkoeling gaat dan hand in hand met deze straling, niet met het CO2-gehalte.

3.
Hoe kan het dan dat er ‘wetenschappelijke overeenstemming’ is tussen alle geleerden en klimatologen? Wel, dat is een interessante.
Presidentskandidaat Al Gore is degene die begonnen is met klimaatalarmisme. Daarna werd er een hoop geld beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering. Als wetenschappers geld toegewezen wilden krijgen voor hun onderzoek, dan werd het nodig om er iets van klimaat bij te zetten. Een volgende stap was dat iedereen die klimaatverandering ontkende, geen onderzoeksgeld kreeg of zelfs gemeden en uitgesloten werd. Dit is vergelijkbaar met de oppositie in Rusland. Die is er ook niet omdat die er systematisch uitgewerkt wordt. Ofwel: klimaatalarmisme is een politieke kwestie, geen wetenschappelijke.
Sterker nog, de wetenschappers in de documentaire verklaren dat het zelfs een hoax is.

 

Zo, dat moest ik even kwijt.




1  https://www.youtube.com/watch?v=op1xtxEgz_Y

donderdag 14 maart 2024

053 - Profeet T.B. Joshua is door de mand gevallen

Recentelijk is er een driedelige, ontluisterende documentaire verschenen bij BBC Afrika over de cultus van T.B. Joshua.1
Ik heb me een tijd terug erg verdiept in T.B.Joshua en ontzettend veel van zijn video’s bekeken. Daar waren de meest wonderbaarlijke genezingen op te zien en mensen die stuiptrekkend over de grond rolden en demonen door zich lieten spreken. Ik probeerde te ontdekken wat daarvan waar was. Veel dingen waren niet te checken, maar er waren ook situaties die moeilijk te ontkennen waren. Wat me het meest bijgebleven was, was het getuigenis van een blanke Zuid-Afrikaanse dokter die genezen was van doofheid en daarvan verslag deed buiten het kanaal van TBJ, Emmanuel TV om. Dat was voor mij behoorlijk stevig bewijs. 

De verhalen van bekering waren indrukwekkend. Mensen die in de prostitutie hadden gezeten en op slag zich daarvan afkeerden. Of geweldplegers die hun oude manier van leven afzworen. Veel dingen kwamen vreemd op mij over als Westerling, maar ik gaf hem het voordeel van de twijfel. In Afrika gaan dingen kennelijk anders dan in Europa dacht ik maar. En God is groter dan het Westen.

Wat me irriteerde was dat hij flesjes met heilig water verkocht. Als je dat op iemand spoot met een demon, dan zou die verdwijnen. Eigenlijk ging dat me te ver.

Wat ik ook irritant vond, was dat hij op een bepaald moment zei dat geld geven een zaadje was dat je plantte om een grotere zegen van God te krijgen.2 Dat is een argument dat veel semichristelijke geldkloppers gebruiken. Maar hij deed dat niet vaak, dus nou ja.

Wat me echt heel erg dwars zat, was dat als dit het werk van de heilige Geest was, dat wel heel erg leek op hypnotisering. Als hij met zijn arm een gebaar maakte alsof hij iets naar een bezeten persoon toegooide en daarbij dan hard “fire, fire of the holy Spirit” riep, dan sprong diegene in het rond alsof de vloer in de fik stond. Typisch wat je bij hypnose shows ook kan zien. Zeg iemand dat een citroen een perzik is en hij eet het op alsof het een lekkernij is. Vertel iemand dat het hele publiek in z’n blootje zit en hij loopt al giechelend over het podium naar iedereen te kijken. Dit komt omdat de gehypnotiseerde niet langer zelf kritisch nadenkt, maar alle suggesties van de hypnotiseur klakkeloos overneemt en gelooft. En zo ‘gelooft’ zo’n ‘bezetene’ ook dat hij met vuur bekogeld wordt.

Maar ja, Ouweneel was positief over hem en vele, vele christenen met hem en sommige wonderen waren niet te ontkennen. Dus de conclusie die ik voor mezelf trok was deze: het werk is van de heilige Geest, maar de show is van T.B. Joshua. En daarmee bedoel ik te zeggen dat Gods Geest door onvolmaakte mensen werkt en zich in die zin aan ons ondergeschikt maakt. Je kan een boze geest uitdrijven door er een hele show van te maken voor de camera. Maar je kan ook een boze geest uitdrijven door aanhoudend geloof en gebed, zonder allerlei drama.
Omdat ik er niet goed raad mee wist, heb ik me er verder publiekelijk maar niet over uitgelaten.

Maar nu blijkt dus dat hij een uiterst geraffineerde cultleider was, die zijn jonge vrouwelijke medewerksters seksueel misbruikte en allerlei handlangers in het kwaad had die met hem meewerkten om de illusie in stand te houden.

Nu begrijp ik het. Het waren geen wonderen van de Geest. Zijn enorm sterke persoonlijkheid is wat hij gemeenschappelijk heeft met hypnotiseurs, die ook mensen moeten overtuigen dat ze magische krachten hebben. Hij parasiteerde op het authentieke christelijke geloof van mensen. Daardoor namen ze zijn suggesties over. Als Joshua zegt dat iemand een boze geest van noem-maar-iets heeft en met zijn hand op diens hoofd slaat, dan neemt diegene met die klap die suggestie over en gaat zich als zodanig gedragen. Rollebollend over de grond. Grommend en schreeuwend. Dansend om al het imaginaire vuur te ontwijken. Of wat ook maar. En op het moment dat er gezegd wordt: je bent vrij in Jezus naam, wordt de hypnose verbroken, precies zoals een hypnotiseur dat ook doet, door te zeggen: je bent nu wakker, je voelt je goed, hebt geen enkel bezwaar, enzovoorts. En dat is de nieuwe suggestie die vanaf dat moment overgenomen wordt. Zodat mensen al Jezus prijzend hun handen in de lucht steken en verklaren dat ze bevrijd zijn.
En net zoals mensen die onder hypnose de suggestie aangepraat kan worden dat ze niet roken en het zelfs niet lekker vinden en dan (soms) ook daadwerkelijk stoppen met roken, zo moeten er talloze mensen zijn geweest die op de krachtige suggestie dat ze genezen zijn in Jezus’ naam ook inderdaad genezen. Dat is de kracht van de suggestie wat ook wel het placebo-effect genoemd wordt.
Als er al mensen daadwerkelijk wonderbaarlijk genezen zijn - anders dan wat een placebo-effect kan verklaren (zoals die dokter?) - dan moet dat door hun eigen geloof in en gebed tot Jezus Christus geweest zijn en niet door de hand van T.B. Joshua.

T.B. Joshua was geen christelijke genezer. Het was een enorm foute man die telkens een grote christelijk getinte hypnoseshow gaf, waar massa’s christenen zich door hebben laten misleiden. Hij was daar wel heel erg goed in, want hij heeft ons een flink rad voor ogen gedraaid.

 

Tot mijn spijt moest ik dit even kwijt.



1  Zie https://www.youtube.com/playlist?list=PLajyiGz4JeyNQnWs8QEe-flPqe2xqrQAp 
2  Gebaseerd op 2 Corinthe 9:6.

maandag 4 maart 2024

052 - Het Dilemma van Mozes

Wij vinden dat we in een beschaafde wereld leven. Maar overal zien we steeds meer barbaarsheid opduiken. Van machtige mannen die hun positie misbruiken om vrouwen tot seks te dwingen, tot minkukels die het tot hoogste doel van hun leven gemaakt hebben om Joden te doden omdat ze denken dat ze dan 72 maagden toebedeeld krijgen in een hiernamaals. Zo hebben we Nazi’s gehad en de Inca’s/Maya’s met hun mensenoffers. En vandaag de dag hebben we ISIS/Hamas en meer van dat soort islamitisch terrorisme.

Toen de mensheid nog in haar kinderschoenen stond was dit echter de norm. Er waren ALLEEN MAAR krijgslieden van het soort die het leven voor anderen vergallen, hen probeerden te overheersen om hen tot belastingen te dwingen, hun vrouwen probeerden te verkrachten en noem maar op.
Terach had genoeg van het religieuze extremisme van zijn tijd en vertrok uit de regio. Hij bleef halverwege steken en dus zette Abraham op aansporen van God de tocht voort om als vreemdeling te wonen in een land dat ooit eens van zijn nageslacht zou zijn. Jakobs dochter Dina werd met geweld genomen en verkracht door zo’n lokaal heerschap die meende immuun te zijn voor wat voor gevolgen dan ook (Genesis 34). De reactie van Jakobs zonen - het vermoorden van alle mannen en plunderen van de stad - was over de top, buitenproportioneel zouden wij vandaag zeggen. Jakob vreesde voor een vicieuze cirkel van geweld op geweld van de omliggende koningen.

Abraham, Izak en Jakob probeerden eerlijk en rechtvaardig te zijn in een door en door slechte wereld. En dat lukte slechts met vallen en opstaan.

Jakob moest naar Egypte vluchten en zijn familie groeide daar uit tot een volk. Totdat farao Amose I vanuit het zuidelijke Thebes genoeg had van de ongebreidelde expansie van dit geïmporteerde volk op Egyptische bodem, hen aanviel, hun steden veroverde, hen tot slaven maakte en drastische maatregelen nam om verdere machtstoename te voorkomen.1 Ook al was het verleidelijk de religie van het gastheerland over te nemen, in grote lijnen wisten de Israëlieten vast te houden aan het geloof, de beloften, de normen en waarden van hun voorvaderen Abraham, Izak en Jakob.
Toen kwam Mozes die het volk uit Egypte leidde. Mozes moest de grondwet van Israël opstellen. De tien geboden werden de basis. De overige wetten zijn afgeleiden daarvan in concrete situaties, als juridische uitspraken in kwesties waar mensen mee aan kwamen zetten. Jurisprudentie noemen we dat tegenwoordig. En vervolgens moesten aangestelde wijze mannen (rechters) in de lijn van de voorgaande jurisprudentie oordelen over zaken (Exodus 18).

En wat moet je nu met het goed en kwaad in de wereld? Aan de ene kant wil je het kwaad uitbannen, heiligheid nastreven en een superheilig volk maken dat moreel boven de anderen uitsteekt. Dat kan alleen maar als je zelfs de kleinste overtredingen op z’n zwaarst veroordeelt met de doodstraf. Maar het handhaven van zulke extreme wetten kan ook weer zoveel leed veroorzaken dat het onmenselijk wordt.
Dus wat zie je? Gij zult niet echtscheiden zegt het zevende gebod. Vervolgens worden allerlei seksuele zonden met de doodstraf veroordeelt2. En dan toch een scheidbrief meegeven?3
Dit is geen tegenstrijdigheid. Het is het dilemma van goed en kwaad. Doorgeslagen heiligheid wordt wetticisme en onmenselijk. Het NIET veroordelen van het kwade is echter ook geen oplossing. Dan dalen we af tot stammen-ideologie en krijgsheren-mentaliteit: wie het meeste geweld toepast heeft gelijk.
Daarom zie je bij Mozes naast de scherpste wetten, voor het eerst ook dat er gesproken wordt over vergeving, die in specifieke rituelen uitgebeeld moet worden.

Het dilemma van Mozes is om de juiste balans te vinden tussen deze drie: heiligheid met de scherpste wetten, medemenselijkheid en vergeving. De geschiedenis van Israël laat de worsteling zien die dat met zich meebrengt en de feitelijke onmogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen. De geschiedenis van de kerken laat dat overigens ook zien. Evenals onze persoonlijke levens.

Het ultieme antwoord op het dilemma van Mozes is Jezus. De allerheiligste Zoon van God die het toonbeeld van medemenselijkheid was en Zichzelf door de corrupte mensheid om laat brengen alsof Hij het grootste kwaad van de wereld is, om ons zo de ultieme vergeving te kunnen schenken.
Deze wereld heeft Jezus meer nodig dan ooit.

 

Zo, dat wilde ik even kwijt.




1  De Israëlieten zijn te identificeren met de Hyksos. Zie mijn boek over Hosea.
2  Let op: alleen de daders worden veroordeelt. Dina-kwesties willen we niet, maar ook niet een buiten-proportionele reactie erop met onschuldige slachtoffers.
3  Deuteronomium 24:2.

woensdag 21 februari 2024

051 - Het teken van het beest: Openbaring 13 is alleen maar goed te begrijpen als je Daniël 7 er naast legt.

Openbaring 13 gaat over het beest uit de zee (vers 1), het beest uit de aarde (vers 11), het levende (afgods)beeld dat ervan gemaakt wordt (vers 15), het teken van het beest (vers 16) en jawel: 666 (vers 18). Dat is nogal wat en er doen heel wat speculatieve uitleggingen de ronde, die allemaal even verleidelijk zijn om na te volgen.
De sleutel tot het begrijpen van deze beelden kan gevonden worden in het Oude of Eerste Testament. Zo ongeveer ALLE beelden in Openbaring refereren naar eerdere profetieën. Soms worden zelfs hele stukken letterlijk geciteerd1. Dus als je iets uit wilt leggen van Openbaring, dan moet je die eerdere profetieën ernaast leggen.
En zo zijn Openbaring 13 en Daniël 7 twee handen op één buik, of twee kanten van dezelfde medaille. Openbaring 13 gaat verder, waar Daniël 7 gebleven was. Kijk maar.

Daniël 7:3 en vier grote dieren stegen op uit de zee, die van elkaar verschilden.

We zien dieren die uit de zee komen, net zoals in Openbaring 13. Dit betreffen een leeuw (vers 4), een beer (vers 5), een luipaard (vers 6) en een gruwelijk, verder ongespecificeerd vierde beest (vers 7).
Gelukkig is Daniël 7 behoorlijk specifiek, want in vers 23 staat:

Daniël 7:23a Hij zei het volgende: Het vierde dier zal het vierde koninkrijk op aarde zijn, dat verschillen zal van al de andere koninkrijken.


Met andere woorden: een beest dat uit de zee komt, is een KONINKRIJK. Daarmee kunnen we vervolgens ook constateren dat de zee de VOLKERENZEE is. In de oudheid was dat vooral ook de middellandse zee, waar alle volken zich zo ongeveer rondom gevestigd hadden.

Zo stellen ook wij ons vandaag de dag landen nog als dieren voor. De VS is een adelaar, Rusland een beer en wij Nederlanders hebben een leeuw.

We kunnen de vier dieren van Daniël identificeren als het Babylonische Rijk, dat opgeslokt werd door het Perzische Rijk, dat ingenomen werd door het Griekse Rijk, dat ingevoegd werd bij het Romeinse Rijk. Het vreselijke vierde dier dat alles vermaalt, is daarom het Romeinse Rijk.
En wat lezen we nu in Openbaring 13?

Openbaring 13:2a En het beest dat ik zag, leek op een panter, en zijn poten waren als die van een beer, en zijn muil was als de muil van een leeuw.

We komen (elementen van) de drie dieren van Daniël 7 weer tegen. Maar het betreft nu een samengesteld dier. Het is geen van die drie. Maar 1+1=2, dus er kan maar één conclusie mogelijk zijn: het samengestelde beest uit de zee van Openbaring 13 is het vierde ongespecificeerde koninkrijk van Daniël 7, dat de drie voorgaande overnam en overtrof. Openbaring 13 gaat dus over het Romeinse Rijk.

Daniël 7 zegt ook wat het beest uit de aarde is:

Daniël 7:17 Die grote dieren, die vier in getal zijn, zijn vier koningen, die uit de aarde zullen opstaan. 

Het zijn vier koningen. Maar er hebben altijd wel meer dan één koning geregeerd over die koninkrijken, dus deze ‘koning’ moet vooral opgevat worden als een titel, niet als een persoon. Het betreft daarom KONINGSCHAPPEN. Een bepaalde type regeerders. In geval het Romeinse Rijk was dit de typische keizercultus, waarin de keizer als een god aanbeden moest worden op straffe van de dood.

Het levende afgodsbeeld is dan uiteindelijk de specifieke keizer die op een bepaald moment dat koningschap vervulde.
Het teken van het beest is de afbeelding van die goddelijk geachte keizer op alle munten, zonder welke niemand kon betalen.
Als je daadwerkelijk die keizer als god aanbidt, dan wordt je geestelijk gemarkeerd als zijnde het eigendom van de draak, de duivel, die achter dit alles zit.
Maar weet je wat? Het nummer van het beest is drie keer zes. Het is het nummer van een mens. Het is een slap aftreksel van de drie-enige God. De keizer is geen god, ook al lijkt hij op het lam, maar het is een gewoon mens.

En op deze manier worden alle boxjes van Openbaring 13 afgevinkt en hebben we geen speculatieve theorieën meer nodig alsof dat teken van het beest nog een keer fysiek staat te gebeuren in de vorm van streepjescodes, elektronische betaalmiddelen, onderhuidse chips of wat niet al.

Zo, dat moest ik even kwijt.



1  Bijvoorbeeld in Openbaring 21:23 dat uit Jesaja 60:19 komt en vers 24 uit Jesaja 60:3 en vers 25 uit Jesaja 60:11.

woensdag 14 februari 2024

050 - Moet bij jou ook ‘de boze geest van succes’ uitgedreven worden?

Het Nieuwe Testament staan allerlei verhalen van mensen die door demonen bezeten zijn en soms stuiptrekkend over de grond rollen1. Moderne wetenschappelijke inzichten hebben dit allemaal naar het rijk der fabelen gestuurd. Dat leidt ertoe dat een bepaalde categorie bijbeluitleggers liever maar een vertaalslag maakt en moderne demonen en afgoden identificeren, zoals afgoden van seks, macht, geld, werklust enzovoorts. ‘Demonen’ van pietluttigheid, geldzucht, smetvrees of dwangcontrole moeten dan ‘uitgedreven’ worden. Op die manier moeten de bijbelverhalen aannemelijk gemaakt worden voor een modern publiek.

Toch denk ik dat er wat anders aan de hand is. Het volk van Israël leefde in een wereld vol van valse religie en afgoderij, wat met de meest gruwelijke praktijken gepaard ging. Israël heeft altijd de grootst mogelijke moeite gehad om daar vrij van te blijven. Daarom moest God hen in de Assyrische (Israël) en Babylonische ballingschap (Juda) voeren.

Nu wordt er in allerlei profetieën aangekondigd dat er een tijd aan zal breken waarin al die afgoderij verdwijnen zal!

Ezechiël 36:25 Ik zal rein water op u sprenkelen en u zult rein worden. Van al uw onreinheden en van al uw stinkgoden zal Ik u reinigen.2

Zacharia 13:2 Op die dag3 zal het gebeuren, spreekt de HEERE van de legermachten, dat Ik uit het land de namen van de afgoden zal uitroeien, zodat aan hen niet meer gedacht zal worden. Ja, ook de profeten en de onreine geest zal Ik uit het land wegdoen.

Micha 5:11 Ik zal de toverijen uit uw hand uitroeien
en u zult geen wolkenduiders meer hebben.
12 Ik zal uw afgodsbeelden en uw gewijde stenen uit uw midden uitroeien,
zodat u zich niet meer zult neerbuigen voor het werk van uw handen.
13 Ik zal uw gewijde palen uit uw midden wegrukken
en uw steden wegvagen.4

Zoals uit de context begrepen kan worden (zie de voetnoten), heeft dit telkens te maken met de komst, de tijd en de missie van de Messias. Waar zijn Baäl, Astarte, de zonnegod en wat niet al gebleven? Al de afgoden van weleer hebben het veld geruimd. Dat wil zeggen, onder invloed van tweeduizend jaar Christendom. Ja, in de marge duiken ze nog wel eens op en in Afrika vind je nog veel voorouderverering en allerlei vormen van afgoderij en hekserij. Daar kan je dus ook nog allerlei bizarre vormen van bezetenheid en occultisme vinden. Maar in het Westen is door het Christendom al het geloof in demonen, voorouders, geesten, goden en noem maar op verdwenen. Zeus, Jupiter, Thor... ze zijn allemaal naar het rijk der fabelen gestuurd.

Dat gaf wel een probleem voor de mensen die God niet wilden dienen. Want er was geen enkel goed alternatief meer. Toen Charles Darwin met zijn evolutietheorie kwam, deed hij enerzijds een grote ontdekking, namelijk dat soorten niet statisch zijn en dus nooit zouden kunnen veranderen, maar dat ze dynamisch zijn en zich aan kunnen passen aan lokale omstandigheden5. Anderzijds speculeerde hij dat alle typen planten en dieren ook gemeenschappelijke voorouders zouden hebben en al het leven uit eencelligen zou zijn ontstaan. Vanaf dat moment was er een redelijk met het verstand te begrijpen alternatief voor het ontstaan van de wereld en het leven. Dat is alles wat nodig was voor het atheïsme om een enorme vlucht in het Westen te nemen. Zij zegt eenvoudig dat er geen enkele god bestaat, er geen geestelijke wereld is, er geen engelen, duivels of demonen zijn en de mens ook geen geest heeft. Alles is natuurlijk, biochemisch te verklaren. Van demonen stuiptrekkende mensen noemen we nu epilepsie6, of het is bijvoorbeeld psychopathische inbeelding. Met medicijnen kunnen we zelfs bepaalde ziektebeelden afremmen.

Maar is daarmee de demonie zoals we die in het Nieuwe Testament tegenkomen tot fake news te verklaren? Nee. Tweeduizend jaar Christendom heeft heel erg veel afgoderij en demonie uitgedreven uit onze samenlevingen. Maar nu moeten we niet net gaan doen alsof het niet meer bestaat of nooit bestaan heeft. Kijk maar even over de grenzen van het Westerse Christendom heen en je komt nog allerlei bizarre toestanden tegen, waar de moderne wetenschap geen antwoord op heeft.

Naturalistisch atheïsme bant geen afgoden en demonen uit, zij bant alleen het GELOOF erin uit. Aanhoudend geloof in Christus doet dat wel en HEEFT dat gedaan. Maar dan moet je daarna niet net doen alsof het nooit bestaan heeft en met slappe, moderne aftreksels aankomen, die helemaal geen afgoden zijn.

Dus nee, de ‘geest van succes’ hoeft niet uitgedreven te worden. Sommige dingen zijn gewoon dom, onverstandig, of zelfs regelrecht zondig.



1  Zoals Marcus 1:21-28, 5:1-20, 7:24-30, 9:14-29.
2  Dat is wanneer God een nieuw hart van vlees zal geven in plaats van een hart van steen (vers 26) en Zijn Geest uit zal storten (vers 27). Dat begon op de Pinksterdag.
3  Dat is de dag waarop er een bron geopend zal worden tegen de zonde en onreinheid (vers 1). Welke, zoals wij inmiddels weten, gekomen is met de dood en opstanding van Jezus Messias.
4  Dat is nadat de Heerser in Bethlehem geboren zal zijn (vers 1) en het overblijfsel van Jakob (de vroege Joodse Kerk onder leiding van de apostelen) als dauw voor de wereld zal zijn (zie het boek Handelingen).
5  Een ander woord hiervoor is variatie. Deze komt eenvoudigweg tot stand door ingebouwde genetische mechanismes om variatie tot stand te brengen, zoals de recombinatie van chromosomen. Mutaties kunnen niet-essentiële genen uitschakelen en dat draagt ook bij aan variatie. Dat heeft verder weinig tot niets te maken met fundamentele, structurele evolutie.
6  Epilepsie is geen demonie en demonie is geen epilepsie. Epilepsie kan een natuurlijke oorzaak hebben, maar demonie kan een op epilepsie lijkende aanval teweegbrengen.

maandag 5 februari 2024

049 - Genesis is waarschijnlijk NIET door Mozes geschreven

Traditioneel worden de eerste vijf boeken van de Bijbel toegeschreven aan Mozes. Op verschillende plekken daarin (Exodus 17:14; 24:4; 34:27, Numeri 33:1-2, Deuteronomium 31:9-11, 31:24-26) wordt gezegd dat Mozes alles op moest schrijven wat God hem vertelde. Maar dat geldt niet voor het boek Genesis. De naam van Mozes komt daar niet in voor.

Jezus verwijst op tal van plekken (Mattheüs 8:4, 19:7-8, Markus 7:10, 12:26, Lukas 5:14, 16:29-31, Johannes 5:45-47, 7:19) naar ‘Mozes’, waarmee Hij met name de wet bedoelt die door Mozes tot ons gekomen is. De ‘wet’ is te vinden in Exodus, Leviticus Numeri en Deuteronomium. Genesis bevat de familie-geschiedenissen van Adam tot en met Jozef.
Jezus verwijst ook wel naar het boek Genesis (Mattheüs 19:4-6, 23:35, 24:37-39, Johannes 8:56), maar nergens schrijft Hij het expliciet aan Mozes toe.

Johannes 7:22 is wat het dichtste bij komt, waar Mozes en Genesis samen genoemd worden.

Johannes 7:22 Welnu, Mozes heeft u de besnijdenis gegeven – niet dat zij van Mozes komt, maar van de vaderen – en u besnijdt iemand op de sabbat.

‘Mozes’ gaf de besnijdenis als wet in Leviticus 12:3. Maar dan geeft Jezus heel nauwkeurig en terecht aan dat de besnijdenis niet vanaf Mozes gegeven was, maar al vanaf Abraham, zoals in Genesis 17:10 staat. Nou zou je kunnen zeggen dat hiermee Mozes als auteur in verband gebracht wordt met Genesis. Maar die conclusie gaat toch net iets te ver. Jezus onderscheidt hier ‘de vaderen’ van Mozes. Vaderen staat in meervoud. Abraham was was slechts één van ‘de vaderen’. Izak en Jakob horen daar op zijn minst bij. En Jakobs twaalf zonen dan ook.
Als ‘Mozes’ de Wet inhoudt, dan betreft ‘de vaderen’ het boek Genesis. En die twee worden hier dan apart van elkaar genoemd, waarbij Genesis dus NIET van Mozes afkomstig is.

Het volgende wat we over Genesis moeten zeggen is dat het een SAMENGESTELD boek is. Dat geldt voor veel heel meer bijbelboeken overigens, maar Genesis is een geval apart, want het bestaat uit zogeheten toledoth1. Dat is een Hebreeuws woord dat generaties of afstammelingen betekent, maar helaas op allerlei plekken totaal verschillend vertaald wordt, zodat het nauwelijks meer terug te vinden is in onze vertalingen. Maar dit zijn ze:

  1. Generaties van hemel en aarde, 2:4
  2. Generaties van Adam, 5:1
  3. Generaties van Noach, 6:9
  4. Generaties van Sem, Cham, Jafeth, 10:1
  5. Generaties van Sem, 11:10
  6. Generaties van Terah, 11:27
  7. Generaties van Ismaël, 25:12
  8. Generaties van Izak, 25:19
  9. Generaties van Esau, 36:1,9
  10. Generaties van Jakob, 37:2

Nu is het zo dat vanaf hoofdstuk 37 de geschiedenis van Jozef vertelt wordt. De stijl van vertelling hier is veel uitvoeriger en van een ander karakter dan van de voorgaande toledoth of familiegeschiedenissen. Dat is te begrijpen, want Jozef werd als jonge jongen als slaaf verkocht en kwam in Egypte terecht, waar hij uiteindelijk onderkoning onder de farao werd. Zijn verhaal is op Egyptische bodem ontstaan en opgeschreven. Die van zijn voorouders zijn in Kanaän en Mesopotamië ontstaan.
We hebben dus elf familiegeschiedenissen en tien vermeldingen van “Dit is de toledoth van”. We moeten daarom concluderen dat deze formulering telkens ACHTERAF gegeven wordt. Genesis 2:4 is de AFSLUITING van de generatie van de hemel en de aarde die we daarvoor gelezen hebben. En de familiegeschiedenis van Jakob (37:1) wordt niet VANAF hoofdstuk 37 verteld, maar tot daar aan toe. En dan begint die van Jozef pas.

Deze formulering is een aftiteling, zeg maar als een handtekening en het is geen opschrift of titel voor wat komen gaat. Maar het is helaas wel telkens als aankondiging van het volgende vertaald.

Nu is het zo dat een zekere luchtmacht commandant P.J. Wiseman die in Irak gestationeerd was, ontdekt heeft dat deze toledoth-structuur overeenkomt met de manier waarop er in de oudheid op kleitabletten geschreven werd. Hij heeft daarover een boek geschreven dat later door zijn zoon D.J. Wiseman, die professor in de Assyriology was, is gecorrigeerd en geactualiseerd.2
Dat betekent de vermelde namen in de toledoth-formuleringen de AUTEURS waren van de in spijkerschrift op kleitabletten geschreven familiegeschiedenissen en stambomen. Waarbij alleen de eerste aan God zelf toegeschreven moet worden.

Mozes heeft deze verhalen in dat geval dus niet opgeschreven vanuit een mondelinge overlevering. Hij heeft die kleitabletten vooral VERTAALD naar het Hebreeuws en ze gebundeld in een enkel boek dat Genesis is gaan heten.
Hij had aan het hof van Egypte per slot van rekening ook de opleiding gehad om dit te kunnen doen.

Zo, dat wilde ik even kwijt.
(En nu kan je ook mijn stripverhaal van Genesis beter begrijpen!)



1  Zie https://biblehub.com/hebrew/8435.htm
2  “Ancient Records and the Structure of Genesis” (Nashville: Thomas Nelson, Inc., 1985)

maandag 29 januari 2024

048 - Eerherstel voor de brandnetel: brandnetels zijn goed voor de natuur.

Als je sommige mensen moeten geloven - en eigenlijk zijn dat er best veel tegenwoordig - dan is de natuur ZO fragiel dat ze de uiterste bescherming van de mens nodig heeft, anders overleeft ze het niet. De biodiversiteit neemt af, zo wordt er geroepen, soorten verdwijnen. We stikken met z’n allen in de stikstof, of anders wel in de brandnetels. Maar ik denk eigenlijk dat de natuur wel tegen een stootje kan en in het ergste geval ons zelfs wel zou overleven.

Het is dus zo dat er allerlei kringlopen in de natuur zijn - voor wie niet opgelet heeft tijdens de biologieles. Als ik het even simpel mag zeggen, komt het hier op neer: alles wordt hergebruikt. Niet alleen organismen, maar ook moleculen worden afgebroken en weer opgebouwd. Zo las ik ooit een artikel dat de Fransen bang waren dat hun koeienpoep niet meer afgebroken zou worden omdat een bepaalde strontvlieg te weinig voorkwam. Stel je voor dat dat echt zo was. Dan veranderde de hele wereld (nou ja, alle biomassa) op den duur in koeienpoep. Maar uiteindelijk wordt alles toch wel afgebroken door zwammen, schimmels en bacteriën, alleen dat duurt langer.
78% van de lucht die we inademen bestaat uit stikstof (N2). Daar is niets mis mee. Maar in verbrandingsprocessen zoals die van industrieën en auto’s worden stikstofoxiden geproduceerd, zoals NO en NO2. Of ook bij bosbranden. Zogeheten ‘grijze stikstof’.
Stel je nou eens voor dat er in de natuur geen enkele voorziening was om van NO2 (stikstofdioxide) weer N2 (stikstof) en O2 (zuurstof) te maken. Dan zou er bij elke verbranding steeds meer stikstofdioxide ontstaan en alle zuurstof zou op den duur uit de atmosfeer verdwijnen. Dan zou er geen enkel leven op aarde meer mogelijk zijn.

En dus heeft de Schepper allerlei mechanismes in de natuur ingebouwd om precies DAT te voorkomen. Er zijn bacteriën en planten die GEDIJEN bij dat soort moleculen en die weer omzetten naar gewoon stikstof, zuurstof en water. Andere bacteriën en planten doen het daar dan uiteraard weer minder op, of doen zelfs precies het tegenovergestelde. Komt er zogezegd veel ‘stikstof’ in de grond terecht, dan floreren ‘stikstof’-minnende planten en bacteriën daar bij. Is het weinig beschikbaar, dan gedijen ‘stikstof’-arme organismen daar op. En zo houdt de veranderende natuur zich door al dat soort kringlopen zelf in balans. Komt er ergens teveel van, dan gaat het ineens heel goed met dat wat dat teveel lekker vindt.

Nu hebben we behalve industriële verbranding en uitlaatgassen ook nog het probleem van de uitlaatgassen van dieren.1 Dat is de ammoniak-uitstoot of ‘groene stikstof’. Ammoniak is NH3. Met name door rundvee, varkens en kippen geproduceerd. De hoogste concentraties in Barneveld en omgeving.2
Het leuke is nu dat ammoniak in de bodem door bepaalde bacteriën met stikstofoxide reageert tot weer gewoon stikstof en water3. In de berm langs de snelwegen komen groen en grijze stikstof bij elkaar en fungeren daar tezamen als een kunstmest. Daarom bloeien die bermen welig met allerlei planten en bloemen. Met de biodiversiteit is het in de bermen dus geweldig gesteld.

In plaats van dat we brandnetels als ongewenst zien, kan je ook kort door de bocht zeggen dat zij ons stikstofprobleem dus oplossen. Ze doen het namelijk goed bij onze overproductie aan stikstofuitstoot als je de biologen moet geloven. Dus laten we brandnetels gaan verbouwen! Je kan er soep van maken om er de wereldbevolking mee te voeden en je kan ook van allerlei nuttigs doen met de vezels.4 Haaien hebben ooit ook een slecht imago gehad bij de mens. Gelukkig is dat veranderd. Zo moeten we ook weer een nieuwe waardering gaan vinden voor de brandnetel!
Overigens heeft bijvoorbeeld mais ook een grote stikstofbehoefte en kan het (bij het juiste beheer) helpen om overtollig stikstof uit de grond te halen. Boeren kunnen daarmee onze vrienden zijn! Door de landschapsveranderende akkers van boeren konden weidevogels juist gedijen. Dat heeft BIJGEDRAGEN aan unieke stukjes natuur. Heel Nederland is zo ongeveer door menselijke activiteit gecreëerd, c.q. drooggelegd. En nu moeten we met allerlei kunstgrepen en zakken met geld zulke door de mens gecreëerde landschappen in stand te houden, waar ze economisch niet meer renderen om ‘de natuur te behouden’?5 De natuur verdwijnt echt niet, het verandert hoogstens. Natuur-BEHOUD zou ook mogen betekenen dat bestaande natuur van karakter verandert, zodat het beter past bij onze economische activiteiten en bijbehorende uitstoot.

Zo, dat moest ik even kwijt.


1  Dat wil zeggen: voornamelijk via de mest.

2  https://www.universiteitleiden.nl/en/news/2021/02/new-map-shows-where-nitrogen-reduction-will-be-most-effective

3  4NH3​+4NO+O2​→4N2​+6H2​O

4  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9230748/

5  Zoals bijvoorbeeld in geval van de Limburgse hamster of Korenwolf.

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts