vrijdag 19 april 2024

056 - Hoe staat het met WWIII?

Op 13 november 2023 schreef ik dat WWIII inmiddels begonnen was. De democratieën van deze wereld zijn in oorlog met de autocratieën, maar vanwege de enorme verwevenheid van de huidige wereld en de enorme (handels)belangen wordt deze oorlog vooralsnog niet openlijk uitgevochten, maar door proxies uitgevoerd.
Sinds die datum hebben de Houthi’s Israël de oorlog verklaard, hebben zij drie onderzeese datakabels doorgesneden die het Westen verbinden met Azië1 en allerlei schepen gekaapt om zo de internationale handel te dwarsbomen. Er worden voortdurend allerlei Amerikaanse basissen in het Miden-Oosten bestookt.2 

Nu op 14 april viel Iran, samen met haar proxies in Syrië, Libanon, Irak en Jemen Israël aan. Vanuit Iran werden zo’n honderd langeafstandsraketten afgevuurd. Vanuit de andere landen werden drones en raketten afgevuurd. Met dan 300 in totaal.

Israël, the VS, Engeland, Jordanië en Saoedi-Arabië haalden 99% uit de lucht. Een groot deel werd onderschept door F15, F16 en F35 straaljagers. Degenen die het Israëlische luchtruim bereikten, werden onder andere door Hetz 2 en 3 systemen neergehaald. Er werd daardoor gelukkig minimale schade aangericht wat een wonder op zich is. 


Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Iran openlijk Israël aangevallen heeft. De directe aanleiding zou de aanval van Israël op een Iraanse ambassade in Damascus zijn. Maar dat betrof echter een gebouw NAAST de ambassade, dat in gebruik was als hoofdkwartier van de IRGC (Iranian Revolutionary Guard Corps). Verschillende hoge pieten zijn daarbij omgekomen, waaronder bijvoorbeeld een verbindingsofficier voor Hezbolla. Het was daarom duidelijk een militair doel.

Even ter herinnering - want met de hoeveelheid en snelheid van informatie tegenwoordig worden we vergeetachtig - de aanval van proxy Hamas op Israël op 7 Oktober gebeurde omdat Iran de vredesovereenkomst tussen Saoedi-Arabië wilde dwarsbomen.
Verder komen er berichten binnen dat inmiddels een vijftigtal festivalgangers die die aanval overleefd hebben zelfmoord gepleegd hebben, omdat ze niet kunnen leven met het trauma.3

Het mag duidelijk zijn dat de aanval van Iran een nieuwe escalatie is. Biden probeert bij alle macht om Israël te bewegen niet te reageren om te voorkomen dat het nog verder uit de hand loopt. Het argument dat daarvoor gebruikt wordt, is dat er weinig schade toegebracht is. Maar dat is net zoiets als een pyromaan vrijuit laten gaan, omdat jij toevallig aanwezig was toen hij een molotovcocktail bij je naar binnen gooide en je het vuur snel met een emmer water kon doven.
Uiteraard zit niemand te wachten op een nog veel groter conflict, maar als je stilletjes af gaat zitten wachten dan WEET je gewoon dat de pyromaan weer een keer gaat toeslaan. En hij zal daarbij van zijn eerdere falen geleerd hebben, om het deze keer anders en beter aan te pakken. 

Daar komt bij dat het Iraanse volk ongelooflijk pro-Israël en anti-regime is. Zo schreef Movina Rostami, een Iraanse volleybalster: als Iraanse ben ik echt beschaamd over de aanval van het regime op Israël, maar je moet weten dat het Iraanse volk van Israël houdt en de Islaamse Republiek haat. Daarop werd zij de volgende ochtend gearresteerd en niemand weet waar ze nu is en hoe het met haar gaat.

De relatie tussen Israël en Rusland komt ook steeds meer onder druk. Israël neemt het Rusland kwalijk dat zij openlijk voor Hamas kiest. Een Israëlische politicus waarschuwde Rusland in Oktober al dat als Israël klaar is met Hamas en Hezbollah, zij Oekraïne zal helpen om de oorlog tegen Rusland te winnen.4 
Ondertussen bereid Frankrijk zich voor op een openlijke oorlog met Rusland.5

Op 14 April - met het onderscheppen van 99% van de honderden raketten die op Israël afgevuurd werden - hebben we gezien dat Israël inderdaad heeft wat Oekraïne nodig heeft.
Wat zou kunnen gebeuren, is dat Israël Iraanse drone-fabrieken gaat platleggen. Dan vangen ze twee vliegen in één klap: ze voorkomen nieuwe aanvallen, maar ze helpen ook Oekraíne, omdat Iran Shahed-drones aan Rusland levert en Oekraïne daar momenteel grote problemen mee heeft.

 

En wat denk je wat Rusland gaat doen als zij door Israël gaan verliezen in Oekraïne?

 




1  https://apnews.com/article/red-sea-undersea-cables-yemen-houthi-rebels-attacks-b53051f61a41bd6b357860bbf0b0860a
2  https://en.wikipedia.org/wiki/Attacks_on_U.S._bases_in_Iraq,_Jordan,_and_Syria_(2023%E2%80%932024)
3  https://www.i24news.tv/en/news/israel-at-war/survivor-testimonies/artc-oct-7-festival-massacre-survivor-reveals-about-50-survivors-later-committed-suicide
4  https://www.newsweek.com/israeli-official-issues-warning-putin-russian-state-tv-1836164
5  https://www.politico.eu/article/french-rear-admiral-jacques-mallard-france-navy-prepares-high-intensity-warfare/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts