woensdag 28 augustus 2024

060 - God heeft lang geleden al gesproken dat het huidige Juda vele volkeren zal verpletteren.

In de vorige blog heb ik uitgelegd hoe Micha 4:8 aankondigt dat de DOCHTER van Sion en Jeruzalem de ‘heerschappij van vroeger’ terug zullen krijgen. Het natuurlijke Sion/Jeruzalem is de dochter van het hemelse Sion/Jeruzalem. Dat gaat dus over natuurlijk Juda dat in 1948 weer een natie werd. Daarom is het interessant om Micha eens verder te lezen.

Micha 4:9 Nu, waarom slaat u zo'n luid alarm?
Is er geen Koning onder u?
Is uw Raadsman omgekomen,
dat smart u aangegrepen heeft als van een barende vrouw?

Vers 8 keek vooruit. Vers 9 gaat weer terug naar het moment waar Micha 4 over ging namelijk dat het Woord van de Heer vanuit Jeruzalem zal uitgaan (einde vers 2) en Jahweh ZELF Koning zal zijn op de berg Sion (hier dus GEEN dochter van Sion!). Dit is ronduit Messiaans op te vatten. God zal Zelf in de persoon van Jezus Messias naar Israël toekomen en het Davidische Koningschap opeisen om Koning te worden in het nu nog hoofdzakelijk geestelijke Koninkrijk van God.


In vers 9 wordt er dan alarm geslagen. De retorische vraag wordt gesteld waar hun Koning is. Tja, die Raadsman hebben ze zelf omgebracht en dat roept de grootst mogelijke ellende over hen af. Dit is een hint naar de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70. Kijk maar:

10 Krimp ineen en schreeuw het uit,
dochter van Sion, als een barende vrouw,
want nu moet u de stad uit
en in het open veld wonen.
U zult tot in Babel komen.

Merk op dat nu WEL weer dochter van Sion genoemd wordt. Het natuurlijke Juda moet de stad verlaten en in open veld wonen. Dat is niet in een beschermde stad, maar in de diaspora, de tijd dat Juda onder de volken leefde en geen eigen natie of regering had.

Ja maar, er staat Babel. Het gaat over de Babylonische ballingschap!

Toch niet. Want dit is een profetie waar de Messias aangekondigd wordt. De Babylonische ballingschap is allang voorbij en daarom slechts een waarschuwing. Na 70 jaar konden ze al weer terugkeren. Maar als daar door volgende generaties geen blijvende les uit geleerd wordt, dan zal het nog erger worden. Babel is daarmee de geestelijke stad van het kwaad, zoals Jeruzalem de geestelijke stad van Gods heil is. En als zodanig kan het ook op Rome slaan1.

Daar zult u gered worden,
daar zal de HEERE u verlossen
uit de hand van uw vijanden.

En toch zal God Juda redden uit de diaspora. Net zoals God Juda uit Babel terugbracht, zo zal God hen bewaren onder de volken. Dit is dus WEER een hint naar 1948.

11 Nu verzamelen zich tegen u
vele afgodenvolken.
Zij zeggen: Laat haar ontheiligd worden,
en laten onze ogen Sion aanschouwen.
12 Zíj echter kennen de gedachten van de HEERE niet.
Zij begrijpen Zijn raadsbesluit niet:
dat Hij hen bijeengebracht heeft als graanschoven op de dorsvloer.
13 Sta op en dors, dochter van Sion,
want Ik zal uw hoorn van ijzer maken
en Ik zal uw hoeven van brons maken,
en u zult vele volken verpletteren2
en Ik zal hun winstbejag met de ban slaan: het is voor de HEERE,
hun vermogen is voor de Heere van heel de aarde.
14 Nu, groepeer u, dochter van de strijdbende!
Zij gaan een belegering tegen ons opzetten.
Zij zullen met een stok
de rechter van Israël op de kaak slaan.

Merk op dat het WEER over de dochter van Sion gaat, het natuurlijke Juda. Er is GEEN ENKELE periode geweest in de geschiedenis van Israël/Juda na David, waarin VELE afgodenvolken tegen hen optrekken en Juda hen TOCH telkens overwon. Behalve dus sinds 1948. Wij zien daarom Micha 4:13 dagelijks voor onze ogen gebeuren en vervuld worden. En ten diepste is het de Rechter van Israël waar de volken tegen te hoop lopen.

 

Zo, dat moest ik even kwijt.


1           Zie 1 Petrus 5:13 bijvoorbeeld. Of Openbaring 17:5.

2           Zie afbeelding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts