woensdag 21 februari 2024

051 - Het teken van het beest: Openbaring 13 is alleen maar goed te begrijpen als je Daniël 7 er naast legt.

Openbaring 13 gaat over het beest uit de zee (vers 1), het beest uit de aarde (vers 11), het levende (afgods)beeld dat ervan gemaakt wordt (vers 15), het teken van het beest (vers 16) en jawel: 666 (vers 18). Dat is nogal wat en er doen heel wat speculatieve uitleggingen de ronde, die allemaal even verleidelijk zijn om na te volgen.
De sleutel tot het begrijpen van deze beelden kan gevonden worden in het Oude of Eerste Testament. Zo ongeveer ALLE beelden in Openbaring refereren naar eerdere profetieën. Soms worden zelfs hele stukken letterlijk geciteerd1. Dus als je iets uit wilt leggen van Openbaring, dan moet je die eerdere profetieën ernaast leggen.
En zo zijn Openbaring 13 en Daniël 7 twee handen op één buik, of twee kanten van dezelfde medaille. Openbaring 13 gaat verder, waar Daniël 7 gebleven was. Kijk maar.

Daniël 7:3 en vier grote dieren stegen op uit de zee, die van elkaar verschilden.

We zien dieren die uit de zee komen, net zoals in Openbaring 13. Dit betreffen een leeuw (vers 4), een beer (vers 5), een luipaard (vers 6) en een gruwelijk, verder ongespecificeerd vierde beest (vers 7).
Gelukkig is Daniël 7 behoorlijk specifiek, want in vers 23 staat:

Daniël 7:23a Hij zei het volgende: Het vierde dier zal het vierde koninkrijk op aarde zijn, dat verschillen zal van al de andere koninkrijken.


Met andere woorden: een beest dat uit de zee komt, is een KONINKRIJK. Daarmee kunnen we vervolgens ook constateren dat de zee de VOLKERENZEE is. In de oudheid was dat vooral ook de middellandse zee, waar alle volken zich zo ongeveer rondom gevestigd hadden.

Zo stellen ook wij ons vandaag de dag landen nog als dieren voor. De VS is een adelaar, Rusland een beer en wij Nederlanders hebben een leeuw.

We kunnen de vier dieren van Daniël identificeren als het Babylonische Rijk, dat opgeslokt werd door het Perzische Rijk, dat ingenomen werd door het Griekse Rijk, dat ingevoegd werd bij het Romeinse Rijk. Het vreselijke vierde dier dat alles vermaalt, is daarom het Romeinse Rijk.
En wat lezen we nu in Openbaring 13?

Openbaring 13:2a En het beest dat ik zag, leek op een panter, en zijn poten waren als die van een beer, en zijn muil was als de muil van een leeuw.

We komen (elementen van) de drie dieren van Daniël 7 weer tegen. Maar het betreft nu een samengesteld dier. Het is geen van die drie. Maar 1+1=2, dus er kan maar één conclusie mogelijk zijn: het samengestelde beest uit de zee van Openbaring 13 is het vierde ongespecificeerde koninkrijk van Daniël 7, dat de drie voorgaande overnam en overtrof. Openbaring 13 gaat dus over het Romeinse Rijk.

Daniël 7 zegt ook wat het beest uit de aarde is:

Daniël 7:17 Die grote dieren, die vier in getal zijn, zijn vier koningen, die uit de aarde zullen opstaan. 

Het zijn vier koningen. Maar er hebben altijd wel meer dan één koning geregeerd over die koninkrijken, dus deze ‘koning’ moet vooral opgevat worden als een titel, niet als een persoon. Het betreft daarom KONINGSCHAPPEN. Een bepaalde type regeerders. In geval het Romeinse Rijk was dit de typische keizercultus, waarin de keizer als een god aanbeden moest worden op straffe van de dood.

Het levende afgodsbeeld is dan uiteindelijk de specifieke keizer die op een bepaald moment dat koningschap vervulde.
Het teken van het beest is de afbeelding van die goddelijk geachte keizer op alle munten, zonder welke niemand kon betalen.
Als je daadwerkelijk die keizer als god aanbidt, dan wordt je geestelijk gemarkeerd als zijnde het eigendom van de draak, de duivel, die achter dit alles zit.
Maar weet je wat? Het nummer van het beest is drie keer zes. Het is het nummer van een mens. Het is een slap aftreksel van de drie-enige God. De keizer is geen god, ook al lijkt hij op het lam, maar het is een gewoon mens.

En op deze manier worden alle boxjes van Openbaring 13 afgevinkt en hebben we geen speculatieve theorieën meer nodig alsof dat teken van het beest nog een keer fysiek staat te gebeuren in de vorm van streepjescodes, elektronische betaalmiddelen, onderhuidse chips of wat niet al.

Zo, dat moest ik even kwijt.



1  Bijvoorbeeld in Openbaring 21:23 dat uit Jesaja 60:19 komt en vers 24 uit Jesaja 60:3 en vers 25 uit Jesaja 60:11.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts