woensdag 17 januari 2024

047 - Spoiler Alert: er komt geen Duizendjarig Vrederijk

NERGENS in de Bijbel wordt gesproken over een Duizendjarig Vrederijk. De belangrijkste tekst die dit idee zou moeten ondersteunen komt uit Openbaring 20. Maar Openbaring 20 zegt ALLEEN maar dat de draak of duivel voor duizend jaar GEBONDEN zal zijn door hem in de afgrond op te sluiten.
En er staat ook precies bij waar de duivel dan niet meer toe in staat is. Het is namelijk “opdat hij de volken niet meer zou misleiden”. Hij kan als een maffiabaas vanuit de gevangenis dus nog wel individuen misleiden.
Wat dat misleiden-van-de-volken precies inhoudt, staat pas NA het intermezzo over de gelovigen die al gestorven zijn en als koningen zullen regeren. Zij hebben deel aan de eerste (geestelijke) opstanding die direct na hun lichamelijke dood plaatsvindt en hebben zodoende geen deel aan de tweede (geestelijke) dood als Jezus terugkomt. De eerste dood is dan dus de lichamelijke dood en de tweede opstanding is de lichamelijke opstanding voor hen die geloven. Maar dat even terzijde.

In vers 7 wordt de duivel losgelaten en in vers 8 gaat hij dan de volken misleiden, precies zoals hij niet mocht doen gedurende die duizend jaar. En nu komt de clou: hij verzamelt dan van alle windstreken de volkeren VOOR DE OORLOG. En dan OMSINGELEN zij de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad. Daar kan je Joden en Christenen gelijkelijk inzien. Christenen en natuurlijke Joden krijgen van de duivel dezelfde behandeling. 

Dus ik herhaal:

  1. de duivel wordt GEBONDEN (vers 2)
  2. zodat hij de volkeren niet kan MISLEIDEN (verzen 3 en 8)
  3. om OORLOG TE VOEREN tegen Christenen en Joden. (vers 9)

That’s all. Om dit in eigen woorden te zeggen: de duivel mag duizend jaar lang Christenen en Joden niet zodanig aanvallen dat zij in hun voortbestaan bedreigd worden. Maar dat neemt niet weg dat er dan toch overal en nergens wel schermutselingen en grensconflicten kunnen zijn.
Er wordt dus NIET over een vrederijk gesproken. Dat idee komt uit het boek van Enoch. Dat is Joodse apocalyptische literatuur uit de eerste eeuw, dat noch door Joden, noch door Christenen als Woord van God geaccepteerd is.

Nu is het zo dat Petrus al uitsprak dat AL DE volkeren zich tegen God en Zijn Gezalfde verzameld hadden (Handelingen 4:25-28). Toen waren dat de Romeinen - en de gehele toenmalige wereld die zij onder controle hadden en vertegenwoordigden - samen met afvallig Israël.
Rome vervolgde Christenen en Joden gelijk. Maar... zo zegt Openbaring 20 nu, dat VERZAMELEN van de volken tegen God en Zijn Gezalfde (zoals Psalm 2 namelijk profeteert)... dat bundelen van de krachten met als doel om het geloof in God en de Messias volledig uit te roeien, zal voor duizend jaar lang NIET gebeuren.
Laat ik nog even benadrukken dat duizend jaar niet letterlijk duizend jaar hoeft te zijn, net zoals bijvoorbeeld de zeven gemeenten van Openbaring niet betekent dat er maar zeven gemeenten waren. Duizend betekent meer in de orde en grootte van duizend. Het mag een onsje meer zijn.

Toen keizer Constantijn christen werd, stopte eindelijk na drie eeuwen de vervolging van Rome tegen de Christenen en werd het Christendom zelfs officieel staatsgodsdienst. Met deze ‘interne val van het duivelse beest Rome’ was er een einde gekomen aan de wereldwijde bundeling van duivelse krachten tegen het Christelijk geloof en werden de rollen omgedraaid. Het Christendom kreeg zelfs wereldlijke macht - met alle ellende van dien. Ondanks allerlei oorlogen in soorten en maten was het de gouden bloeiperiode voor het Christendom. Zij zijn nooit meer in hun bestaan bedreigd geweest en maakten een ongebreidelde groei door. Alle landen van de wereld werden zo’n beetje ‘veroverd’. Ja, barbaren, Islam en Vikingen waren herhaaldelijke bedreigingen, maar op het grote geheel gezien waren dat toch slechts speldenprikken.

Deze bloeitijd is inmiddels echter voorbij. Je zou kunnen zeggen dat de periode van de Verlichting haar einde inluidde en de Franse Revolutie het historische keerpunt was. Sindsdien heeft niet afgodendienst, maar juist atheïsme enorme afbreuk gedaan aan het Christelijk geloof, hebben we een eerste en tweede wereldoorlog gehad, met als absoluut dieptepunt de Holocaust. We hebben toen gezegd nooit weer. Maar de natuurlijke mens kan geen vrede op aarde bewerken.
De aanval op en de oorlog tegen het Christelijk geloof zowel als natuurlijke Joden, met het doel om beiden uit te roeien, is al lang en breed weer aan de gang. Wij leven in de tijd dat de duivel al weer is losgelaten. Die ‘duizend jaar’ gebondenheid zijn al lang en breed voorbij.

Het goede nieuws is dat deze gebroken wereld op zijn einde loopt en Gods EEUWIGE Vrederijk op aarde binnenkort aan zal breken. Maranatha.

Zo, dat moest ik even kwijt.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts