maandag 23 september 2024

061 - Ok, hier is de oplossing dan voor het mestoverschot.

Mijn idee om massaal brandnetelsoep te gaan eten1 is jammer genoeg niet echt aangeslagen, dus laat me nog eens een poging wagen.

Mest produceert methaan, wat een broeikasgas is. En daar houden we vandaag de dag niet van, omdat er gletsjers verdwijnen. Er verdwijnen al gletsjers sinds de ijstijd, maar ok, nu verdwijnen ze door de in-zijn-auto-hamburgers-etende mens.
Uitgereden mest zorgt ervoor dat er teveel ‘stikstof’ en ‘ammoniak’ in de grond komt. Dat vindt Europa niet leuk, want de waterkwaliteit daalt erdoor en er zijn bepaalde planten en kleine beestjes die daar niet van houden. Andere weer wel, maar dat willen we niet.
Nederland voorziet weliswaar de halve wereld van voedsel, maar wij blijven met de stront zitten. En dan kan je een paar dingen doen.

A. Inkrimpen en minder voedsel produceren - laat de rest van de wereld het maar uitzoeken waar ze hun eten vandaan halen. En we laten de boeren omscholen tot maatschappelijk werkers om al dan niet asielzoekers te begeleiden of juist de buren waar ze naast komen wonen.

B. Mest exporteren. Euh, ok maar waar naartoe? We gaan toch niet de dalen van de zich terugtrekkende gletsjers ermee vullen, omdat die verder nog geen bestemming hebben?

C. Strontvliegen kweken en uitzetten.
Strontvliegen leggen eitjes in mest en de larven voeden zich met de organische materie erin. Dit helpt bij de afbraak van mest en versnelt het composteringsproces. Zo krijg je recycling van voedingstoffen en een bevordering van de bodemgesteldheid.

Ik heb ooit eens een pruimenboompje getracht op te doen groeien, maar het ding kwam onder de bladluis en produceerde nauwelijks vrucht. Het boompje is daarom uiteindelijk een zachte dood gestorven. Mijn zoon heeft er recentelijk twee in de tuin geplaatst en wat natuurlijke maatregelen genomen, waaronder het hangen van zakjes met larven van lieveheersbeestjes in de takken. Die larven eten de bladluizen. Ze hadden vele, vele pruimen dit jaar.

Strontvliegen zijn niet altijd in voldoende mate beschikbaar om alle mest op te ruimen, omdat hun populaties kunnen fluctueren. Maar je kan ze kweken en uitzetten waar nodig, zoals met de larven van lieveheersbeestjes. Dat doen we met bijen toch ook om ervoor te zorgen dat de bloemen bevrucht blijven worden? Waarom dan niet met de vliegen om de mest op te ruimen?
Ja, ondanks dat strontvliegen ecologisch waardevol zijn en helpen bij de natuurlijke cyclus van mestverwerking, worden zij vaak als plaag gezien. Maar we willen Nederland toch ook aan de wolf helpen? Waarom dan niet aan de strontvlieg? En daar zijn dan bijvoorbeeld de spreeuwen weer voor, die de vliegen op kunnen ruimen.

Of... we bouwen een insectencomposteringscentrale om de mest te verwerken. Je zet daar de insectenlarven uit in de mest die zich ermee voeden en het omzetten in bruikbare biomassa.

Die vetgemeste larven kan je gebruiken als hoogwaardige eiwitbron voor diervoeding. De verwerkte mest kan omgezet worden tot waardevolle organische meststof, die de boeren kunnen gebruiken om over hun land uit te rijden. Het zal een investering zijn om het op te zetten, maar met de verkoopbare producten kan het rendabel te maken zijn. Met het geld dat je wil reserveren om boeren uit te kopen kan je ook zo’n centrale bouwen. En je hebt geen overlast van vliegen, want je houd alles binnenshuis.


En dan hebben we nog optie D.

Mest kan je drogen. Daardoor krijg je minder broeikasgassen zoals methaan en ammoniak, omdat daarmee bacteriële afbraak (die deze gassen produceert) geremd wordt. Deze gedroogde mest kan je vervolgens verbranden. Daar komt dan energie bij vrij waarmee je elektriciteit op kan wekken. Het elimineert ook ziektekiemen en geuren. In de asresten zitten mineralen, zoals fosfaat en kalium, die je kan verkopen als meststof. Verbranden levert wel veel CO2 op. Maar dat kan in zekere zin als neutraal worden beschouwd, omdat het eerder door planten was opgenomen en dus al in onze kringloop zit!
Maar nu zouden we dus de KOLENCENTRALES die wij nog hebben, om kunnen bouwen tot mestverbandingscentrales. Omdat we geen kolen meer gebruiken, die in de aardbodem opgeslagen waren, behalen we daarmee een enorme CO2-reductie.

Goed, je moet de centrales ombouwen en zo zijn er vast nog wel angels op de weg en nadelen. Maar de voordelen zijn ENORM. We zijn van de kolen af, we behalen CO2-reductie, we zijn van de mest af, we kunnen de wereld van voedsel blijven voorzien, de boeren behouden hun baan, wij blijven geld verdienen, geen ‘stikstof’ meer, geen ‘ammoniak’ meer, enzovoorts. De politiek blij, zelfs de oppositie blij. Heel Europa zelfs blij. Wat wil je nog meer?

 

Zo, dat moest ik even kwijt.


1  Zie deze blog: https://ongezouten-peter.blogspot.com/2024/01/048-eerherstel-voor-de-brandnetel.html


Aanbevolen post

013 - Als God een koe is...

Stel je eens even voor dat er intelligent leven op Mars ontdekt is. En dat wij en zij graag kennis uit willen wisselen. Voor de goede orde: ...

Populaire posts